Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Bellahøjen" med kommuneplantillæg

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Bellahøjen med tilhørende kommuneplantillæg for en ny boligbebyggelse på Bellahøj med lejligheder og rækkehuse.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

1.      at lokalplan Bellahøjen (bilag 1) med den ændring, som er foreslået i løsningsafsnittet, samt tilhørende tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog planforslagene for lokalplan Bellahøjen og tillæg til Kommuneplan 2011 den 21. august 2014 med henblik på at sende dem i offentlig høring. Høringsperioden fra 9. september til 9. november 2014 resulterede i 41 høringssvar.

De indkomne høringssvar har givet forvaltningen anledning til at foreslå en ændring i lokalplanen som beskrevet i løsningsafsnittet. Borgerrepræsentationen skal nu tage stilling til den foreslåede ændring og endeligt vedtage planforslagene.

Løsning

Lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg skal muliggøre en boligbebyggelse med familieboliger i et område på Bellahøj, hvor der tidligere lå et stort vandforsyningsanlæg. Anlægget er nu revet ned og omlagt til en mindre såkaldt booster pumpestation i et hjørne af grunden. 2/3 af den nye bebyggelse forventes at blive almene boliger. Det er muliggjort, at der kan etableres en børneinstitution i bebyggelsen.

Høring

Hovedsynspunkter i høringssvarene

Bebyggelsens volumen og udtryk
Lokaludvalget mener, at det passer godt med flere rækkehuse og lejligheder i området, men mener samtidig, at bebyggelsen er for høj (op til 26 meter). Udvalget foreslår, at den eksisterende højdegrænse i kommuneplanen på 20 meter fastholdes.

21 høringssvar (heraf ét underskrevet af bestyrelserne for 6 boligforeninger) udtrykker, at bebyggelsen er for høj og for lukket samt virker sammenpresset. Den sorte facadefarve virker dyster og bebyggelsen vil give skyggegener i området.

Forvaltningens bemærkninger: Den muliggjorte bebyggelse har mange kvaliteter ved bl.a. at have blandede boligformer og ligge ud til det rekreative område omkring Degnemosen.

Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at bebyggelsen med sin egenart ved en markant mørk facadebeklædning, en fortættet bebyggelsesstruktur, samt sin højde tilpasser sig områdets øvrige markante bebyggelser, samt fremstår som en overgang mellem Bellahøjs højhuse og Karrebebyggelsen. Bebyggelsen er højest mod Ringholmvej (24 meter) og trapper ned mod Degnemosesøen. Dette for at imødekomme det landskabelige terræn med højhuse på det højeste punkt i området, samt en lavere bebyggelse mod Degnemosesøen.

Det er tanken, at bebyggelsen netop skal opleves fortættet, særligt omkring den trafikdæmpede vej, der bevæger sig rundt i bebyggelsen. Kantzoner langs boligerne skaber gode opholdsmuligheder, der underbygger det sociale liv på vejen. Et antal fastlagte stier giver mulighed for, at bebyggelsen kan indpasse sig i kvarteret med tværgående forbindelser.

Det bemærkes, at der ikke ændres på den i kommuneplanen fastlagte bebyggelsesprocent på 110, hvilket også er den gældende bebyggelsesprocent for det omkringliggende planområde.

De indkomne høringssvar har dog foranlediget forvaltningen til at foreslå, at højderne sænkes med 2 meter fra 26 m til 24 m for de højeste bygninger. Dette kan indarbejdes i projektet uden at påvirke bebyggelsesprocenten. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at lokalplantegning nr. 1 ændres i overensstemmelse hermed. Det er ikke nødvendigt at ændre bestemmelsen herom i lokalplanen, §5, stk. 3, idet teksten alene henviser til lokalplantegning nr.1. Den ændrede lokalplantegning vedlægges som bilag 7. 

 Trafik og parkering
Lokaludvalget samt stort set alle høringssvar udtrykker, at trafikbelastningen og trafikstøjen i kvarteret bliver uacceptabel høj og trafiksikkerheden uacceptabel lav. Man finder ligeledes parkeringsdækningen utilstrækkelig, og udvalget foreslår en parkeringsnorm på 1 plads pr. 100 m² etageareal (mod de foreslåede 1 plads pr. 150 m² etageareal). Flere ønsker adgangsvejene flyttet fra Herbergvejen og Ringholmvej, og peger desuden på øgede vedligeholdelsesudgifter for de omkringboende.

Forvaltningens bemærkninger: Det vurderes, at der dagligt vil være i størrelsesordenen 200 bilture til/fra den nye bebyggelse. Denne mertrafik vil hovedsageligt komme via den eksisterende Herbergsvejen og derfra fordele sig væk fra området via Næsbyholmvej, Fuglsang Allé og Anebergvej. Der vil gennem Ringholmvej være adgang til et mindre antal parkeringspladser, der kun kan anvendes til afsætning og handicapparkering. Det er forvaltningens vurdering, at det vil være muligt at afvikle den forventede mertrafik på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Dog bør Herbergvejen omlægges, så der etableres en tidssvarende vej med fortov for at forbedre forholdene for fodgængere. Grundejeren har tilkendegivet at ville nyanlægge Herbergvejen, når byggeriet er afsluttet.

Der er i lokalplanforslaget stillet krav om, at der etableres 1 plads pr. 150 m². Det er forvaltningens erfaring fra tilsvarende nybyggeri, at dette vil dække bebyggelsens behov for parkeringspladser. Parkering i området generelt kan ikke reguleres med lokalplanen, der kun regulerer lokalplanområdet.

Øvrige emner
4 høringssvar udtrykker, at projektet er spændende. 12 høringssvar ønsker ikke området bebygget, men udlagt til rekreativt område med plads til leg, spejdere og kulturelle aktiviteter mv.

En række høringssvar nævner forhold som risiko for skader på egen ejendom i byggeperioden, skader som følge af p-kælder og manglende vandafledning, forringet udsigt, indbliksgener, mere støj, flere sociale problemer, bevaring af store træer, turister vil fravælge vandrehjemmet, dyrelivet vil forsvinde og modstand mod flere institutioner i området mv. Endvidere nævner HOFOR, at arealet med pumpestationen bør udlægges til tekniske formål og Københavns Bymuseum nævner, at der kan være fortidsminder af væsentlig karakter i jorden.

Forvaltningens bemærkninger: De øvrige nævnte emner har ikke givet anledning til at foreslå ændringer af planforslagene. Det bemærkes, at det er bygherres pligt at undgå skader på anden ejendom. Eventuelle indbliks- og støjgener vurderes at være begrænsede. Vedrørende pumpestationen har den hidtil ligget i et B-område (boliger), hvilket ikke ændres, da pumpestationen er muliggjort i lokalplanen. Efter nedrivning af vandforsyningsanlægget er der kun enkelte store træer tilbage på grunden, der bevares. Der suppleres med nye træer i forbindelse med den nye bebyggelse. Det vurderes, at de rekreative områder i kvarteret vil kunne rumme det øgede antal beboere.

Der henvises i øvrigt til bilag 3 og bilag 4, hvor henvendelser resumeres og kommenteres.

Borgermøde
På borgermødet på Bellahøj Skole den 21. oktober 2014 deltog 75 borgere, hvor langt de fleste var utilfredse med planforslagene. Utilfredsheden samlede sig stort set om de samme punkter, som de modtagne høringssvar beskriver. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 5. Evaluering af borgermødet er vedlagt som bilag 6.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Når projektet er realiseret vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 1,9 mio. kr. årligt, forudsat at de muliggjorte etagemeter alle anvendes til boligformål.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgøres de i henhold til reglerne i planloven.

 



Mikkel Hemmingsen                              / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan Bellahøjen (bilag 1) vedtages endeligt med den ændring som er foreslået i løsningsafsnittet.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

     2.   at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2015

C stillede følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med stemmerne 3 mod 7. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

C afgav følgende protokolbemærkning:
”Cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig.”


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. februar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

 

”At cykelparkeringsnormen fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig.”

 

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

 

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 37 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 37 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top