Mødedato: 19.01.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ”Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand. Strategien beskriver, hvordan Københavns Kommunes håndterer afkobling af regnvand fra kloaksystemet i sammenhæng med skybrudssikring.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender ”Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand”.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 26. november 2015 med Klimatilpasnings- og skybrudssikring af København forløbet for at implementere skybrudsindsatsen i København. Det blev herunder besluttet at afkoble daglig regnvand fra byens kloak, så kloakken ikke behøver at blive udskiftet med større rør for at håndtere den forventede stigning på 30 % mere regnvand over de næste 100 år. Afkoblingen af regnvand sker derfor samtidig med, at byen sikres mod skybrud. Det blev samtidig besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde en Strategi for afkobling af regnvand, idet afkoblingen vil medføre udgifter for grundejere. Strategien skal være med til at fastlægge kommunens håndtering af påbud over for de berørte grundejere.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand. Strategiens formål er at sikre, at regnvand afkobles i forbindelse med, at skybrudstiltag implementeres, og at dette sker på miljømæssig, teknisk og økonomisk forsvarlig vis. Følgende hensyn skal tages ved planlægningen af, hvilke afkoblingsmetoder der benyttes:

  • Hensyn til samfundsøkonomi og anlægsøkonomi
  • Hensyn til miljøpåvirkning, herunder behov for rensning før udledning
  • Hensyn til fremkommelighed i byen ved anlægsarbejde
  • Hensyn til antallet af påbud og den afledte økonomi heraf for private grundejere
  • Hensyn til ønsket om en grønnere by

Strategien indeholder et overblik over, hvor afkobling til skybrudsveje eller lokal afkobling af regnvand (LAR elementer) er sandsynlig. Teknik- og Miljøforvaltningen kan imidlertid først tage endelig stilling til, hvor afkoblingen af ejendomme skal ske i forbindelse med, at de konkrete skybrudsprojekter projekteres. Ved detailprojekteringen af disse vil den nødvendige viden blive indhentet om, hvordan skybrudstiltaget udformes fysisk samt kendskab til lokale forhold som f.eks. terrænhældning, tæthed af bebyggelse mv.

Der er en række forskellige metoder, der kan tages i brug for at afkoble regnvand fra kloakken. En del af disse – f.eks. at afkoble vejvand og tagnedløb på gadesiden– kan gennemføres uden, at der skal meddeles påbud og finansieres af HOFOR via takstmidler.

Orientering af grundejere om påbud

De steder, hvor regnvand fra gårde og baghuse indgår i at klimatilpasse kloakken, er det nødvendigt, at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler et påbud til grundejere om, at de skal skille spildevandet på deres grund op i to separate rør til henholdsvis spildevand og regnvand. Grundejeren skal selv afholde de forbundne udgifter og betale for udførelsen som en engangsudgift, når afkoblingen etableres. COWI har vurderet, at de afledte udgifter som følge af påbud vil være 5-10.000 kr. pr. lejlighed i etageejendomme og 10-50.000 kr. for grundejere i villaer eller rækkehuse.

Da det ikke er muligt på nuværende tidspunkt præcist at udpege de matrikler, hvor det bliver nødvendigt at meddele påbud til grundejere, har forvaltningen foretaget et skøn baseret på den viden, der er til stede på nuværende tidspunkt. Det forventes dermed, at ca. 12.000 matrikler ud af i alt ca. 38.000 kan blive berørt af afkoblingsstrategien. Forvaltningen skønner, at der bliver behov for at meddele påbud til et sted mellem en og tre fjerdedele af disse matrikler, svarende til 3.000-9.000, afhængigt af de mulige metoder og graden af frivillig afkobling.

Skybrudsprojekter i den årlige skybrudspakke, der medfører, at regnvand afkobles, og en præcis udpegning af matrikler, der skal have påbud, vil blive indarbejdet i tillæg til spildevandsplanen én gang årligt. I den forbindelse orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen berørte grundejere, dels via otte ugers offentlig høring, hvor de berørte grundejere får kendskab til planerne om at afkoble regnvandet og mulighed for at afgive høringssvar via www.kk.dk/blivhørt. Dels orienteres alle grundejere, der har udsigt til at få meddelt et påbud, samtidig direkte herom. Grundejere, som bliver mødt af krav om afkobling, vil som minimum få et varsel på fem år fra spildeplantillæggets høring og til Teknik- og Miljøforvaltningen faktisk meddeler grundejeren påbud (Aalborgmodellen). I denne periode har grundejeren mulighed for selv at tage initiativ til at afkoble regnvandet (frivillig afkobling), når HOFOR har etableret en separat tilslutningsmulighed. Hvis den frivillige afkobling ikke har fundet sted, vil grundejeren modtage påbud om at etablere afkoblingen. Påbuddet vil afhængigt af projektets kompleksitet have en frist på 3-12 måneder.

Revideret Spildevandsplan 2018

Teknik- og Miljøforvaltningen vil udarbejde udkast til ny spildevandsplan med henblik på offentlig høring og endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen i første halvår af 2018. Spildevandsplanen vil tage afsæt i en analyse af de strukturelle muligheder for at tilpasse kloaksystemet og renseanlæggene, hvor der er konstateret væsentlige udfordringer i forhold til kapaciteten.

Såfremt analysen peger på fremtidig separatkloakering for at imødegå udfordringerne på spildevandsområdet, revideres Strategien for klimasikring af kloakken ved afkobling af regnvand.

Økonomi

Udgifterne til afkobling – både for HOFOR og private – er indregnet i den samlede økonomi for skybrudsimplementeringen, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 26. november 2015. Strategien for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand giver derfor ikke anledning til nye anlægsudgifter, men forventes at ville medføre driftsudgifter til et årsværk i 2020 og to årsværk fra og med 2021 til håndtering af påbud, der ikke på nuværende tidspunkt kan afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme.

Ud af en samlet økonomi til skybrudssikring i Københavns Kommune på ca. 11 mia. kr. er det vurderet, at de 2,4 mia. kr. er private udgifter til afkobling, tilslutning indenfor matrikelskel samt andre foranstaltninger som højtvandslukkere. Disse udgifter må hverken kommune eller forsyningsselskab afholde.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, indgår strategien i det videre arbejde med at klimatilpasse København.

 

Pernille Andersen                                   /Jakob Møller Nielsen  

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender ”Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand”.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod nul. Tre medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: Ingen.
Undlod at stemme: C, I og V.

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokratiet ønsker, at omkostningerne for de private grundejere holdes nede, og at det offentlige indgår med mulige støtte ordninger til de grundejere, som skal afkoble regnvand fra kloakken.”

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Forvaltningen bør hele tiden have fokus på, om der opstår eller udvikles billigere alternativer, så håndteringen af regnvand bliver så billig som muligt for den enkelte grundejer.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Socialdemokratiet videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. november 2016:

”Socialdemokratiet ønsker, at omkostningerne for de private grundejere holdes nede, og at det offentlige indgår med mulige støtte ordninger til de grundejere, som skal afkoble regnvand fra kloakken. ”

Et samlet Økonomiudvalg videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra udvalgets møde den 28. november 2016:

”Forvaltningen bør hele tiden have fokus på, om der opstår eller udvikles billigere alternativer, så håndteringen af regnvand bliver så billig som muligt for den enkelte grundejer.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. januar 2017 

Et forslag fra Venstre om at henvise indstillingen til Teknik-og Miljøudvalget blev forkastet med 32 stemmer imod 17. 4 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: B, V, O og I.

Imod stemte: A, Ø og F.

Undlod at stemme: C og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 42 stemmer imod 0. 10 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: Ingen

Undlod at stemme: V, C og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

 

 

Socialdemokratiet videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Socialdemokratiet ønsker, at omkostningerne for de private grundejere holdes nede, og at det offentlige indgår med mulige støtte ordninger til de grundejere, som skal afkoble regnvand fra kloakken.”

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Forvaltningen bør hele tiden have fokus på, om der opstår eller udvikles billigere alternativer, så håndteringen af regnvand bliver så billig som muligt for den enkelte grundejer.”

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstre frygter konsekvenserne af denne sag i forhold til den økonomiske byrde, som dette pålægger grundejerne. Vi vil derfor efterfølgende bede om en undersøgelse af, hvorfor det kan lade sig gøre at friholde grundejerne i Hillerød Kommune – når det ifølge Borgerrepræsentationens Sekretariat ikke vil være lovligt i København.”

Til top