Mødedato: 12.10.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om forbud mod dieselbiler i København

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling om forbud mod kørsel med dieseldrevne personbiler i København, herunder beskrivelse af, hvad der er muligt inden for eksisterende lovgivning samt udarbejdelse af modeller for, hvordan forbuddet kan gennemføres gennem ændring af den eksisterende lovgivning,

  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik og Miljøforvaltningen at undersøge, hvornår det er teknisk muligt (med årstalsangivelse) at gennemføre forbuddet,

  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling om gennemførelse af en oplysningskampagne, der opfordrer ejere af dieseldrevne personbiler til at afholde sig fra at køre i byen frem til at et forbud kan træde i kraft,

  4. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling om, hvordan det frem til at et forbud kan træde i kraft kan sikres, at alle dieseldrevne personbiler, der kører i København, pålægges at anvende mindre forurenende typer af diesel som beskrevet nedenfor i motiveringen, herunder udarbejdelse af modeller for, hvordan forbuddet kan gennemføres gennem ændring af den eksisterende lovgivning,

  5. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling om, at alle kommunens egne dieselmaskiner og tunge dieselkøretøjer fremover skal bruge en mindre forurenende type af diesel som beskrevet nedenfor i motiveringen,

  6. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling om, hvordan det i samarbejde med Movia kan sikres, at de busser i København, som fortsat kører på diesel, skal benytte mindre forurenende dieseltyper frem til, at alle busser overgår til de nye vedtagne miljøstandarder,

  7. at forvaltningernes forslag forelægges til politisk behandling inden udgangen af juni 2018.

(Stillet af SF)

 

Motivering

Hvert år er der københavnere, som dør for tidligt på grund af påvirkning fra den skadelige luftforurening i vores by. Det vil SF ikke acceptere. Som kommune skal vi arbejde for at sikre ren luft til de mennesker, der bor og færdes i København. Samtidig skal vi understøtte Københavns Kommunes mål om at blive CO2-neutral i 2025.

Afbrænding af diesel er en af de værste syndere, når det kommer til udledning af de skadelige NOx-partikler, som forurener vores luft. Et forbud mod dieseldrevne biler i København er derfor et effektivt og vigtigt skridt til at nedbringe luftforureningen i vores by.

Det er for nyligt blevet oplyst, at der i den vedtagne plan for København som CO2-neutral by i 2025 er brugt fejlagtige forudsætninger for trafikkens CO2-udledning. Der er i den forbindelse efterlyst nye ”kreative” metoder til at nedbringe trafikkens CO2-belastning. Forslaget om at udfase dieselbiler og erstatte dem med elbiler og anden mere CO2-venlig transport er uomgængelig, hvis vi skal nå målet om CO2-neutralitet i 2025. Hensigten med dette forslag er også at bidrage hertil.

En beslutning om at fastsætte en dato for indførelse af forbud mod dieseldrevne personbiler vil være et stærkt incitament for bilindustrien og borgere til at gå over til eldrevne biler, cykle eller bruge kollektiv trafik. Samtidig skal datoen for forbuddet være så langt ude i fremtiden, at borgerne og bilindustrien kan nå at omstille sig på den billigste og mest hensigtsmæssige måde, og så udbygningen af den kollektive trafik kan nå et niveau, så der er alternativer til at køre i personbil i byen. 

Ud over at fastsætte en dato for, hvornår dieseldrevne biler helt kan udfases i København, ønsker SF, at vi med det samme sætter ind for at få renere luft i København. Der findes i dag mindre forurenende dieseltyper som eksempelvis GTL eller tilsvarende, der lever op til EN15940-standarden og dermed udleder mindre partikelforurening end den stærkt forurenende diesel, der udledes på de københavnske veje i dag. SF mener, at vi skal fremme brugen af disse mindre forurenende typer frem til, at forbud mod diesel kan træde i kraft.

Derfor foreslår vi, at forvaltningen pålægges at undersøge, hvordan det sikres, at alle dieseldrevne personbiler, der kører i København, kan pålægges at anvende mindre forurenende typer af diesel. Vi ønsker samtidig, at det undersøges, hvordan vi som kommune selv går forrest ved, at alle kommunens egne dieselmaskiner og tunge dieselkøretøjer over 3.500 kg fremover skal bruge en mindre forurenende type af diesel. Endelig ønsker vi, at det undersøges, hvordan det i samarbejde med Movia kan sikres, at de busser i København, som fortsat kører på diesel, skal benytte mindre forurenende dieseltyper frem til, at alle busser overgår til de nye allerede vedtagne miljøstandarder.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2017

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1-ÆF3) om at:

 

ÆF1 om erstatning af 1. at-punkt:

”At Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen, i samarbejde med andre relevante forvaltninger, at udarbejde et forslag til politisk behandling med modeller for forbud mod dieselbiler i København, herunder beskrivelse af, hvad der er muligt inden for eksisterende lovgivning samt udarbejdelse af modeller for, hvordan forbud kan gennemføres gennem ændring af eksisterende lovgivning.”

 

ÆF2:

”At 3. at udgår.”

 

ÆF3 om erstatning af 4. at-punkt:

”At Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde forslag til politisk behandling om initiativer, der kan fremme brugen af mindre forurenende typer af diesel i køretøjer, som kører i Københavns Kommune.”

 

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 40 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev vedtaget uden afstemning.

 

Det således ændrede medlemsforslag blev herefter vedtaget med 40 stemmer imod 8. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).

Følgende undlod at stemme: C.

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Forslaget bliver svært at administrere i praksis. Venstre er med på den grønne dagsorden, men den skal indføres med fokus på flere teknologiske løsninger og færre forbud. Vi skal ikke ekstrabeskatte almindelige borgere.”

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vi konservative vil gerne bekæmpe dieselpartiklerne, men ikke nødvendigvis dieselbilerne. Vi ser gerne, at filtre og ny teknologi anvendes til at begrænse mængden af partikler.”

Til top