Mødedato: 10.10.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indstilling om medlemsforslag om praktikpladser på kommende metrobyggerier

Se alle bilag
Metroselskabet I/S: Oprettelse af praktikpladser samt paradigme for anlægskontrakter

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at orienteringen om antal praktikpladser samt redegørelse for paradigme for Metroselskabets anlægskontrakter tages til efterretning, og 
  2. at medlemsforslag stillet af Enhedslisten om praktikpladser på kommende metrobyggerier hermed er håndteret (2013-0180130).

(Økonomiudvalget)
(Initiativret)

Problemstilling

På BR-mødet den 22. august 2013 stillede Enhedslisten følgende medlemsforslag om praktikpladser på kommende metrobyggerier (2013-0180130):

Det foreslås,

  • at Økonomiforvaltningen pålægges at fremlægge et forslag, der sikrer flest mulige lærlingepladser på kommende metrobyggerier, herunder den førstkommende etape til Nordhavn. Forslaget skal om nødvendigt drøftes med Metroselskabet samt dets ejerkreds.

Motiveringen for forslaget var følgende:

Kravet om lærlingepladser i form af hårde sociale klausuler blev ikke skrevet ind i kontrakterne for byggeriet af Metrocityringen. Det har betydet, at der stort set ikke er blevet oprettet lærlingepladser på det byggeri, der er det største i Københavns historie. 12. august 2013 oplyser Metroselskabet til Politiken, at byggeriet pt. har 8 lærlinge ansat.

Dermed mister København en kæmpe chance for at bidrage til at løse den praktikplads-krise, der betyder, at 1.800 unge i Københavnsområdet i øjeblikket mangler en lærlingeplads.

Den fejltagelse ønsker forslagsstillerne ikke sker ved de kommende metrobyggerier.

Enhedslisten finder derfor, at der skal stilles krav om lærlingepladser på de kommende metrobyggerier og ønsker med dette forslag at sikre, at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til politisk behandling til, hvordan dette krav kan indfries.

På BR-mødet den 22. august 2013 blev forslaget udvalgshenvist til ØU med følgende protokolbemærkning:

  • Forslaget udvalgshenvises til ØU, hvor det redegøres for Metroselskabets paradigme eller retningslinjer for indgåelse af kontrakter, hvori der er klausuler for oprettelse af lærlingepladser. Det er vigtigt, at BR løbende informeres om Metroselskabets drift.

Løsning

Status for antal praktikpladser i Cityringen
Metroselskabet har fremsendt følgende aktuelle status for antal praktikpladser i Cityringen:

Aktuelle oplysninger om praktik- og lærlingepladser i Cityringen 

Kontrakt

August

September

Civil Works (CMT)

2

4

Transport Systems (Ansaldo STS)

6

6

I alt

8

10

Forventet i forhold til partnerskabsaftalen

25-35

25-35

Metroselskabet indgik i sommeren 2011 en partnerskabsaftale med Dansk Byggeri, 3F og BAT-kartellet, Ansaldo STS og Copenhagen Metro Team om at skaffe flere lærlinge i byggeriet af Cityringen. Endvidere gik Metroselskabet primo 2013 sammen med Danske Erhvervsskoler, de tekniske skoler (KTS og TEC), hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT) samt Den Regionale Praktikpladsenhed i Region Hovedstaden om at afprøve en ny uddannelsesmodel med kortere praktikforløb i forskellige virksomheder.

Metroselskabet har arbejdet på at skaffe flere lærlingepladser i byggeriet af Cityringen, men trods en række forskellige initiativer er det endnu ikke lykkedes at få det ønskede antal lærlinge ansat. Derfor har selskabet meddelt, at de største af CMT’s underentreprenører nu indkaldes til et ekstraordinært møde.

Som bekendt er der en målsætning om, at 5-7 procent af de timelønsansatte på Cityringsprojektet skal være lærlinge. I øjeblikket er der ansat ca. 500 timelønnede, hvoraf de 8 er lærlinge.

Den seneste statusrapport viser imidlertid, at der ikke er skabt de ønskede resultater, og at byggeriet risikerer at miste flere lærlinge i de kommende måneder. Det er uacceptabelt, og derfor indkalder Metroselskabet nu Cityringens største underentreprenører til et møde sammen med CMT.

Redegørelse for paradigme for Metroselskabets anlægskontrakter
I bilag 1 til dette notat ses Metroselskabets paradigme for anlægskontrakter.

Paradigmet blev godkendt på Metroselskabets bestyrelsesmøde den 30. maj 2013, og Metroselskabets ejere (staten v/ Transportministeriet, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune) tog på kvartalsmødet den 4. juni 2013 en orientering om bestyrelsens beslutning angående kontraktparadigme til efterretning.

I paradigmet for anlægskontrakter fremgår, at Metroselskabet skal følge den delaftale om initiativer mod social dumping, som regeringen og Enhedslisten indgik for finansloven 2013. Det betyder, at Metroselskabet ligesom andre statslige organisationer / enheder skal indføre sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler. Metroselskabet har på baggrund af en udtalelse fra selskabets advokat besluttet, at uddannelses- og praktikaftalerne skal indarbejdes,

  • hvor kontrakten har en varighed af mindst 6 måneder, samt
  • en kontraktværdi på mindst 10 mio. kr. ekskl. moms, og/eller
  • en lønsum på minimum 4 mio. kr.

Desuden vil kontrakterne indeholde en bod- og bonusordning, for at skabe incitament for en kommende kontrakthaver til at anvende lærlinge. Der er lagt op til en bodstørrelse på 50.000 kr. pr. manglende lærlingeårsværk, som en given entreprenør/underleverandør ikke leverer, samt en bonusstørrelse på 100.000 kr. pr. ekstra lærlingeårsværk.

Endvidere vil Metroselskabet stille krav til kommende kontraktholdere om løbende dokumentation, så selskabet kan følge udviklingen i antallet af lærlinge.

De ny kontraktkrav betyder, at Metroselskabet i de to aktuelle udbud vedrørende henholdsvis stationsaptering på Cityringen og Metro til Nordhavn vil supplere kravene om sociale klausuler og overholdelse af ILO Konventionen 94 med klausuler om lærlingepladser og praktikpladser.

Økonomi

Orienteringen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Claus Juhl
                                                / Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
  1. at orienteringen om antal praktikpladser samt redegørelse for paradigme for Metroselskabets anlægskontrakter tages til efterretning, og 
  2. at medlemsforslag stillet af Enhedslisten om praktikpladser på kommende metrobyggerier hermed er håndteret (2013-0180130).



Økonomiudvalgets beslutning i mødet 1. oktober 2013

Enhedslisten anmodede om, at indstillingen bliver indbragt for Borgerrepræsentationen.

Udvalget oversendte indstillingen til behandling i Borgerrepræsentationen uden stillingtagen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. oktober 2013

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:

”Det foreslås, at Økonomiforvaltningen pålægges at fremlægge et forslag, der sikrer flest mulige lærlingepladser på kommende metrobyggerier, herunder den førstkommende etape til Nordhavn. Forslaget skal om nødvendigt drøftes med Metroselskabet samt dets ejerkreds”.

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 52 stemmer imod 9.

 

For stemte: A, B, F, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger), Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: C, I og V.


Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

Til top