Mødedato: 10.10.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til Skolen på Strandboulevarden, Østerbro

Se alle bilag

Der skal tages stilling til anlægsbevilling til ombygning af ejendommen Strandboulevarden 47 til folkeskole med 2 spor og 200 fritidshjemspladser samt fagprogram til 4 spor.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 285,6 mio. kr. (2013 p/l) til ombygning af ejendommen Strandboulevarden 47 til folkeskole med 2 spor inkl. 200 fritidshjemspladser samt fagprogram til 4 spor. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. tabel 2 i økonomiafsnittet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

På baggrund af det voksende antal børn i kommunen skal en række skoler udbygges med ekstra spor og fritidsinstitutionspladser, og der skal etableres en helt ny skole på Østerbro. I budget 2012 blev der derfor bl.a. afsat anlægsmidler til køb af to ejendomme på Strandboulevarden samt til at indrette ejendommene til en 2-sporet folkeskole.

Behovsprognosen fra juni 2013 (BUU 12/6 2013) viser, at der i 2023 vil være behov for 39 spor på skolerne på Østerbro/Indre By. Skolerne har i dag har en samlet kapacitet på 28 spor. Der er igangsat en udbygning med i alt 7 spor, fordelt med 1 spor på Øster Farimagsgades Skole, 1 spor på Vibenshus Skole, 3 spor på Langelinieskolen og 2 spor på Strandboulevarden. Den oprindelige plan var at udbygge Østre Farigmagsgades Skole med et 4. spor. Da dette ikke kunne lade sig gøre, var det medvirkende til, at Strandboulevarden blev erhvervet for at løse kapaciteten i Indre By/Østerbro.

Når udbygningen er færdig, vil kapaciteten dermed være 35 spor. Hvis der afsættes yderligere anlægsmidler, forventeligt i budget 2015, kan skolen på Strandboulevarden udvides til 4 spor. På et senere tidspunkt skal der desuden etableres en ny skole i Nordhavnen.

Der er tidligere givet anlægsbevilling til køb af de 2 ejendomme på Strandboulevarden (BR 20/6 2012), anlægsbevilling på 30 mio. kr. til projektering og bygherrerådgivning (BR 20/6 2012) samt anlægsbevilling på 5 mio. kr. til forberedende anlægsarbejder (BR 23/5 2013).

De forberedende anlægsarbejder er nu så langt, at der skal søges om anlægsbevilling til selve ombygningen af ejendommen.

Løsning

Projektbeskrivelse

Den nye skole på Strandboulevarden forventes etableret i to etaper.1. etape indeholder 2 spor, inkl. fritidshjemspladser, samt faglokaleprogram til 4 spor. Herved har faglokaleprogrammet muliggjort en relativ nem udbygning til 4 spor. Med forbillede i Utterslev Skole, hvor skolen blev bygget med et faglokaleprogram til 3 spor, men kun i første omgang blev udbygget med 2 spor, blev det i budget 2012 besluttet at følge denne model.

Skolen vil i dens første leveår have en bygningsmæssig overkapacitet med hensyn til klasserum og faglokaler, hvilket muliggør en fleksibilitet i anvendelsen af skolen. Skolen har efter færdiggørelsen af første etape plads til 2 spor, men har kun elever til de to spor på 0. – 3. klassetrin. Det skyldes at byggeprogrammet er tilrettelagt således, at der er lagt vægt på mindst mulig gene af undervisningen og på effektivitet og lave omkostninger i byggeprocessen. Mens skolen bygges, er eleverne midlertidigt placeret på Langelinieskolen. De første mange år vil der maksimalt blive indskrevet 2 børnehaveklasser hvert år. Skolens grunddistrikt er udformet således, at der fra skolens eget distrikt er elevgrundlag for at indskrive 2 børnehaveklasser hvert år, samt sprogligt udfordrede elever jf. ”Københavnermodellen for Integration” og således, at der ikke forventes færre elever indskrevet på bydelens øvrige skoler, jf. BR-beslutning om skoledistrikter 2013-14 den 20.9.2012 (2012-57812).

På længere sigt viser prognosen, at behovet for skolekapacitet på Østerbro vokser igen. Når denne tilvækst indtræffer, kan skolen på Strandboulevarden begynde at indskrive det 3. og 4. spor. Herefter kan 2. etape, hvor skolen udvides til 4 spor inkl. fritidsinstitutionspladser, indstilles som budgetforslag

I 1. etape vil der blive udført ombygning af bygninger mod Strandboulevarden til en 2 sporet skole med faglokaler til 4 spor. Bygninger placeret mod Krigersvej vil blive ombygget i 2. etape, så skolen bliver på 4 spor.

Underetagen anvendes til kantine, EAT-køkken samt faglokaler. I atrium og underetage etableres et stort område til brug for samling, ophold og diverse aktiviteter. I stueplan etableres klasserum, grupperum, læringscenter, administration, personalerum samt teamrum til lærerforberedelse. På 1. sal etableres klasserum, grupperum, ressourcecenter og teamrum. I tagetagen indrettes et naturfagligt område med auditorium og 2 laboratorier til fysik, kemi, biologi, geografi samt musik og formning. I 1. etape bliver der desuden bygget en idrætshal med tilhørende omklædningsrum. På taget vil der blive lavet et udeareal. I en bygning langs Hospitalsvej etableres fritidshjemspladser til 200 børn. 

Udearealet opdeles i mindre områder. Der etableres en værkstedsgård, som knyttes til faglokalerne. Derudover etableres udendørs spisepladser, et boldbur, et areal til skateboarding og løbehjul og et gårdrum, hvor de store elever kan opholde sig og spille bold. Midt i skolegården placeres et stort, sammenhængende legeredskab, der i kraft af sine forskellige funktioner og udfordringer vil støtte og fremme børnenes motoriske og sanselige udvikling. Alle udearealer vil kunne anvendes af områdets beboere uden for skolens, fritidshjemmets og klubbens åbningstider.   

Naboen Kræftens Bekæmpelse har tilkendegivet, at man gerne i samarbejde med skolen vil medvirke til at udvikle elevernes forståelse for sundhed, kost og motion. 

Anlægsbevillingen baserer sig på det fremlagte forslag til lokalplan for området. Endelig vedtagelse af lokalplan "Ny Østerbro Skole" behandles i Teknik- og Miljøudvalget den 26.8.13 (2013-0151356) og BR i oktober. Hvis behandlingen her giver anledning til ændringer, som har betydning for anlægssagen, vil forvaltningen i givet fald fremlægge revideret anlægsindstilling i BUU efterfølgende, hvilket vil indebære en udsættelse af anlægsprojektet.

Tidsplan 

Skolen på Strandboulevarden er startet op med 1 børnehaveklasse og 2 modtageklasser. Klasserne er midlertidig placeret på Langelinieskolen, hvor de skal blive i 2 år.  

Langelinieskolens udskoling og KKFO bor i dag til leje i hovedbygning på Strandboulevarden som følge af den igangværende byggesag på Langelinieskolen. Det påregnes, at begge funktioner flytter senest i april 2014.

Nybyggeri af hal og omklædningsrum samt ombygningsarbejde i det sammenhængende bygningsområde forventes påbegyndt i april 2014. Ibrugtagning forventes august 2015.

Brugerinddragelse

Byggeudvalget har medio juni 2013 godkendt projektforslaget. Byggeudvalget er overordentligt positiv over for projektets indhold. Det har været muligt at indpasse de mål til indretning af skole og fritidshjem, der var i programmet, i de eksisterende bygninger på en overbevisende måde, således at bygningernes arkitektoniske kvaliteter har kunnet bevares. Projektet muliggør, at skole og fritidshjem kan blive attraktive med gode faciliteter for børn og ansatte. Sammenholdt med naboskabet til Kræftens Bekæmpelse, kantine med sund mad, idrætshal samt indendørs og udendørs aktivitetsområder, giver det skole og fritidshjem optimale vilkår.

Byggeudvalget har gennem hele forløbet haft deltagelse af forvaltningen, pædagogisk konsulent i om¨ådet, KEJD,  eksterne totalrådgivere samt repræsentanter for Langelinieskolen. I forbindelse med den tidlige opstart af Skolen på Strandboulevarden er forældrene blevet orienteret om projektet. Forælderepræsentanter vil desuden indgå i det videre forløb.

Praktikpladser

I forbindelse med udbuddet af entreprisen vil der blive stillet krav om ansættelse/indgåelse uddannelsesaftaler i henhold til lov om erhvervsuddannelser, svarende til 17,0 årsværk.

Høring i Københavns Ejendomme 

Indstillingen har været i høring i Københavns Ejendomme. Høringssvaret giver ikke anledning til bemærkninger.

Økonomi

I budget 2012 blev der afsat 214 mio. kr. (2013 p/l) til ombygning af ejendommene på Strandboulevarden til en skole med 2 spor samt fagprogram til 4 spor. Der blev endvidere afsat 41 mio. kr. til etablering af en idrætshal i forbindelse med skolen. Selve ejendomskøbet blev finansieret af en særlig kapacitetssikrende pulje på 336,2 mio. kr. under ØU. I budget 2011 blev der desuden afsat 66 mio. kr. til udbygning af Øster Farimagsgades Skole med et spor udover det spor, der blev finansieret i budget 2010. Efterfølgende viste det sig imidlertid, at det kun er teknisk muligt at udbygge skolen med et spor. Det andet spor placeres derfor på Strandboulevarden, og de 66 mio. kr. indgår dermed i finansieringen af ombygningen.

Rammen til ombygning af ejendommen og til idrætshal er disponeret således:


Tabel 1
  

Strandboulevarden

1.000 kr. (2013 p/l/)

Afsat ramme

 

Budget 2012 Skole

214.376

Budget 2012 Idrætshal

40.640

Budget 2011 1 spor på Øster Farimagsgades Skole

66.064

I alt

321.080

Disponeret

 

Projektering (BR 20/6 2012)

30.480

Forberedende arbejder (BR 23/5 2013)

5.000

Disponeret i alt

35.480

Restramme

285.600

 

I forbindelse med købet af ejendommene på Strandboulevarden gjorde KEjd opmærksom på, at der inden for 2 - 3 år ville være behov for genoprettende arbejder for at sikre bygningernes funktionsduelighed. KEjd vil søge om midler til genopretning.

Anlægsbevillingen finansieres og udmøntes således:

Anlægsudgifterne kan opdeles på følgende måde:


Tabel 2. Finansiering og udmøntning af anlægsbevilling
  

Skole

Udvalg

Bevilling

Funktion

2013

2014

2015

2016

Total

 

 

 

 

1.000 kr. (2013 p/l)

Finansiering

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU)

Anlæg

3.22.01.3

15.296

93.408

112.140

19.060

239.904

Udmøntning

BUU

Anlæg

3.22.01.3

3.032

2.520

10.080

7.851

23.483

Udmøntning

Kultur- og Fritidsudvalget (KFU)

KEjD Anlæg

3.22.01.3

12.264

90.888

102.060

11.209

216.421

KKFO/FH

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiering

BUU

Anlæg

5.25.15.3

2.914

17.792

21.360

3.630

45.696

Udmøntning

BUU

Anlæg

5.25.15.3

578

480

1.920

1.495

4.473

Udmøntning

KFU

KEjD Anlæg

5.25.15.3

2.336

17.312

19.440

2.135

41.223

Udmøntes til BUU i alt

 

3.610

3.000

12.000

9.346

27.956

Udmøntes til KFU i alt

 

14.600

108.200

121.500

13.344

257.644

Anlægsbevilling i alt

 

18.210

111.200

133.500

22.690

285.600

 


Tabel 3.
  

Anlægsudgifter

Mio. kr. (2013 p/l)

Ekstern rådgivning

41

Interne udgifter

6,9

Anlægsudgifter

273,18

Anlægsudgifter i alt

321,08

 

Benchmark anlægsøkonomi

Skolen på Strandboulevarden med 2 spor, fagprogram til 4 spor samt idrætshal, men ekskl. købet af ejendommen er budgetteret til at koste 321,1 mio. kr. (2013 p/l) svarende til 160,6 mio. kr. pr. spor. Mest sammenlignelig med Skolen på Strandboulevarden er den nye skole med 3 spor i Ørestad City. Budgettet til den skole var på 365 mio. kr. (2013 p/l) ekskl. køb af byggeret og uden idrætshal. Det svarer til 121,7 mio. kr. pr. spor. Den endelig økonomi for Ørestad City er endnu ikke opgjort.

De 2 første spor på Strandboulevarden er således forholdsvis dyre, hvilket forklares af, at der etableres dobbelt fagprogram og en idrætshal. De to sidste spor er budgetteret til 120 mio. kr. Den samlede pris for 4 spor ventes således at blive på 441,1 mio. kr., svarende til 110,3 mio. kr. pr. spor.

Driftsøkonomi

De årlige driftsudgifter for de 2 spor på Skolen på Strandboulevarden forventes at være på 26.490.526 kr. Det svarer til 60.206 kr. pr. elev, hvilket er 4 % mindre end de gennemsnitlige årlige driftsudgifter pr. elev, som er 62.755 kr.

Der anvises dækning for driftsudgiften på funktion 03.22.01.1 Folkeskoler.

Videre proces

Efter procedure for inddragelse af KFU i anlægssager sendes indstillingen til udtalelse i KFU. Herefter fremlægges indstillingen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

 

Else Sommer                       /Knud Langberg

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 285,6 mio. kr. (2013 p/l) til ombygning af ejendommen Strandboulevarden 47 til folkeskole med 2 spor inkl. 200 fritidshjemspladser samt fagprogram til 4 spor. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. tabel 2 i økonomiafsnittet.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 28. august 2013

Indstillingen blev godkendt.

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen oversender sagen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

”Kultur- og Fritidsforvaltningen skal på vegne af Kultur- og Fritidsudvalget meddele, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ingen bemærkninger har til, at sagen om

  • Anlægsbevilling til skolen på Strandboulevarden, Østerbro

gennemføres i den foreliggende form. Der henvises i øvrigt til Kultur- og Fritidsforvaltningens administrative høringssvar.”


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget tager forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 24. september 2013
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. oktober 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top