Mødedato: 10.10.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Dagmarhus" med tilhørende kommuneplantillæg

Se alle bilag

Efter den offentlige høringsperiode skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan for ”Dagmarhus” med tilhørende kommuneplantillæg endeligt. Lokalplanen skal muliggøre en udvidelse af Dagmarhus med henblik på anvendelse til hotel.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at lokalplan ”Dagmarhus” (bilag 1) med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt, samt
  2. at udbygningsaftale (bilag 3) med grundejeren vedtages.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ejendomsselskabet Katarina A/S, som ejer Dagmarhusgrunden og nabogrunden, som ligger ud til H. C. Andersens Boulevard og Jernbanegade, ønsker at ombygge og udvide bebyggelsen i lokalplanområdet ved at nedrive 1.920 m2 baghusbebyggelse og opføre ca. 8.000 m2 ny bebyggelse. Dagmarhus inklusive de nye etagemetre påtænkes anvendt til hotel. Ejendomsselskabet Katarina A/S har i den forbindelse anmodet Københavns Kommune om at udarbejde en lokalplan samt kommuneplantillæg med henblik på at realisere projektet.

Sagen var på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden den 8. oktober 2012. Indstillingen blev udsat og er herefter revideret i overensstemmelse med drøftelsen i Teknik- og Miljøudvalget.

Den tilrettede sag blev efterfølgende godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 11. marts 2013 og i Borgerrepræsentationen den 11. april 2013. Planforslaget har været i høring fra den 25. april 2013 til den 20. juni 2013.

Løsning

Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af et forslag til bebyggelse, som er udarbejdet af tegnestuen Steenberg Architects på vegne af Ejendomsselskabet Katarina A/S. I forslaget nedrives en eksisterende tagetage, og der opføres i stedet et to etagers penthouse oven på Dagmarhus. Penthouseetagernes højde bliver ca. 31 m svarende til højden på Industriens Hus.

Endvidere nedrives bagbygningen til Jernbanegade 4, hvorved der skabes plads til at opføre en ny bygning centralt i karreen. Den nye bygning bliver en etage højere end penthousebygningen - i alt ca. 36 m.

Kommuneplantillæg

Projektet forudsætter vedtagelse af et kommuneplantillæg, idet projektet overskrider kommuneplanens bestemmelser om bygningshøjde, bebyggelses- og friarealprocent. Den gældende kommuneplan ændres således, at det samlede etageareal må udgøre maks. 19.200 m2, den maksimale bygningshøjde forhøjes fra 24 m til 36 m og friarealkravet ændres fra at udgøre mindst 10 pct. til at udgøre mindst 5 pct. af etagearealet.

 

Parkering

Kommuneplanens parkeringsnorm er en parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal, svarende til, at der skal etableres 53 nye parkeringspladser i forbindelse med projektet. Grundejeren har oplyst, at det af tekniske og økonomiske grunde ikke er muligt at etablere alle nye parkeringspladser på egen grund. Som forudsætning for endelig vedtagelse af lokalplanen indgås derfor en tinglyst aftale, der sikrer placering af de resterende pladser i parkeringskælderen på scalagrunden. Der forligger en underskrevet aftale mellem Ejendomsselskabet Norden V Invest P/S og Ejendomsselskabet Katarina A/S herom.

Kommuneplanens krav til cykelparkering i forbindelse med nybyggeriet opfyldes på egen grund.

Høring

Der er modtaget i alt ni henvendelser i høringsperioden, heraf tre fra andre myndigheder samt Indre By Lokaludvalg og seks fra borgere, jf. bilag 6. De modtagne henvendelser vedlægges som bilag 5.

Af de ni henvendelser er fem indsigelser mod planforslagene. Det drejer sig om svaret fra lokaludvalget og fra fire borgere. Det er først og fremmes ønsket om at fortætte bebyggelsen og de foreslåede bygningshøjder, der gøres indsigelser imod. Forvaltningerne  indstiller imidlertid, at den foreslåede bebyggelse muliggøres, idet en fortætning på dette hjørne ud mod Rådhuspladsen vil kunne bidrage til at udmønte kommuneplanens visioner om vækst ved at tilføre byen et nyt, centralt placeret hotel. Endvidere vil hotellets stationsnære placering tilskynde hotelgæsterne til at anvende kollektiv trafik.

Indre By Lokaludvalg mener, at der er behov for en overordnet plan for hele kvarteret omkring Rådhuspladsen, som den foreliggende plan kunne relateres til. Endvidere konstaterer lokaludvalget, at der ikke er afholdt borgermøde om sagen og efterlyser mere dialog med borgerne om lokalplanforslaget.

Med hensyn til borgerdialog er det praksis, at der foretages en vurdering i hvert enkelt tilfælde af behovet for og omfanget af borgerinddragelsen. Den offentlige opmærksomhed om projektet skønnedes at være begrænset, og derfor blev der ikke afholdt borgermøde om lokalplanforslaget.

Med hensyn til plan for Rådhuspladsen, påpeger Økonomiforvaltningen at der blev gennemført en proces for Metropolzonen, som dette projekt er i overensstemmelse med.

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer. Det indstilles derfor, at forslag til lokalplan for Dagmarhus vedtages uændret.

Økonomi

Der træffes i nærværende indstilling ikke beslutning om at nedlægge busdriften i Jernbanegade. En evt. nedlæggelse af busdriften i Jernbanegade skal ses i sammenhæng med den samlede busdrift omkring Rådhuspladsen. Der skal sikres en fortsat effektiv busdrift med et højt serviceniveau og en god opkobling til den kommende Metro station. Eventuelle meromkostninger i forbindelse med omlægning af busdriften er ikke håndteret i nærværende indstilling og vil skulle finansieres via budgetforhandlingerne i sammenhæng med en vedtagelse af omlægning og finansiering af Jernbanegades sydside.

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Ud fra nøgletal fra kommunens investeringsredegørelse skønnes nettoudvidelsen på 6.080 m2 at kunne få en årlig stigning i den kommunale ejendomsskat på 1,3 mio. kr.

På bygherrens anmodning er der indgået en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Det forudsættes i aftalen, at grundejer etablerer og finansierer anlæg af cykelsti, cykelparkering, bus- og afsætningsplads samt retablering af fortov langs Jernbanegades nordside fra H. C. Andersens Boulevard til Axel Torv, se bilag 3. Udbygningsaftale. Aftalen er betinget af lokalplanens endelige vedtagelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et notat om den fremtidige indretning af Jernbanegade, se bilag 4.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven. Siden fremsættelse af lokalplanen er der sket en række ændringer i projekter lokalplanens nærhed. Inden bekendtgørelse vil lokalplanteksten blive konsekvensrettet.

 

 

 

Claus Juhl                           /Jens Elmelund

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at lokalplan ”Dagmarhus” (bilag 1) vedtages endeligt.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

    2.    at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt,

    3.    at udbygningsaftale (bilag 3) med grundejeren vedtages.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. august 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.

 

SF, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”SF, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Enhedslisten ser gerne, at der sker en trafiksanering af Jernbanegade, når bustrafikken bliver omlagt omkring Rådhuspladsen ved metrocityringens åbning”

 

Udvalget afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Udvalget mener, at anlægsarbejdet ikke må betyde en indskrænkning af fremkommeligheden på HC Andersens Boulevard”.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet 24. september 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

F, A, B og Ø videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik og Miljøudvalgets møde den 26. august 2013:

”SF, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Enhedslisten ser gerne, at der sker en trafiksanering af Jernbanegade, når bustrafikken bliver omlagt omkring Rådhuspladsen ved metrocityringens åbning.”

Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra udvalgets møde den 26. august 2013:

”Teknik- og Miljøudvalget mener, at anlægsarbejdet ikke må betyde en indskrænkning af fremkommeligheden på HC Andersens Boulevard.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. oktober 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget ønskede at videreføre udvalgenes protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”At anlægsarbejdet ikke må betyde en indskrænkning af fremkommeligheden på H.C. Andersens Boulevard”.

 

 

Til top