Mødedato: 25.11.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring vedr. en fælles kommunal vision og strategiske målsætninger i den kommende sundhedsaftale med Region Hovedstaden

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har anmodet Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om bidrag til et samlet høringssvar fra Københavns Kommune vedr. en fælles kommunal vision og strategiske målsætninger i den kommende fælles sundhedsaftale, Sundhedsaftale III, med Region Hovedstaden.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til udvalgets bemærkninger til brug for et samlet høringssvar fra Københavns Kommune.

Problemstilling

Der skal inden udgangen af 2014 indgås ny sundhedsaftale mellem Region Hovedstaden og de 29 kommuner i Regionen. Sundhedsaftalen skal sikre sammenhængende patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praksissektor (særligt almen praksis). Regeringen har besluttet, at der fremover kun skal være én sundhedsaftale pr. region. Det betyder, at kommunerne i Hovedstadsregionen har en fælles opgave i at indgå aftalen med Regionen ud fra fælles politiske visioner og målsætninger. Endvidere er det som noget nyt udmeldt fra Regeringen, at almen praksis i højere grad skal være forpligtet af sundhedsaftalen.

Det Fælleskommunale Sundhedssekretariat har udarbejdet forslag til en fælleskommunal vision og strategiske målsætninger for Regionens 29 kommuner. Vision og strategiske målsætninger vedrører både det somatiske og det psykiatriske område og er tænkt som en fælles kommunal platform for de videre drøftelser med Regionen om udformning af Sundhedsaftale III gældende 2015-18. Udkast til vision og målsætninger, jf. bilag 1, er p.t. i høring i de 29 kommuner. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder et samlet høringssvar fra Københavns Kommune.

Da Sundhedsaftalen vedrører emner, der er relevante for både Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anmodet om input fra de øvrige tre udvalg.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har alene bemærkninger til oplægget på psykiatriområdet, da forvaltningen på dette område har direkte samarbejder med Regionen. Den somatiske del af oplægget, dvs. sygsomme relateret til kroppen, vil blive håndteret af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bidrag til fælles høringssvar fra Københavns Kommune, idet Sundheds- og Omsorgsforvaltningen via  forebyggelses- og genoptræningsindsatsen har klare snitflader til Regionen.

Udviklingen i psykiatrien er de senere år gået i retning af øget ambulant behandling, øget specialisering, kortere indlæggelser og færre sengepladser i Region Hovedstadens Psykiatri. Dette fordrer en styrket koordinering og sammenhæng på tværs af Jobcenter, Region og almen praksis, hvilket er tydeligt i jobcentrenes hverdag. Dertil kommer reformen af førtids- og fleksjob samt kontanthjælpsreformen, der stiller nye krav til det tværsektorielle samarbejde.

Forvaltningen har allerede en række samarbejde med Regionen på psykiatriområdet med henblik på at løfte den tværgående opgave, jf. bilag 3, der giver et overblik over eksisterende formelle samarbejder/fælles projekter.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at udvalget bidrager til det samlede høringssvar fra Københavns Kommune, med nedenstående bemærkninger:

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan overordnet tilslutte sig forslaget om en fælleskommunal vision for psykiatri om fremme af mental sundhed og recovery, samt sammenhængende forløb for borgerne. Endvidere kan udvalget bakke op om de fire strategiske målsætninger omhandlende hhv. tidlig indsats, støtte og behandling, rehabilitering, samt dokumentation og metodeudvikling, som en tværgående målsætning.

Forvaltningens arbejde omkring psykisk syge løftes p.t. primært i samarbejdet med Socialforvaltningen om målgruppen gennem Fælles Strategi for Fælles Borgere. Derudover har forvaltningen en række konkrete samarbejder med Regionen, der efter udvalgets vurdering er med til, at styrke og udvikle det tværsektorielle samarbejde, fx IPS-projektet (Individual Placement and Support) mellem kommunen og Region Hovedstadens Psykiatri.

Reformen af førtids- og fleksjob samt kontanthjælpsreformen stiller nye krav til det tværsektorielle samarbejde. I forlængelse heraf vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pege på følgende metodeudviklingsområder, der foreslås inkluderet i den ny sundhedsaftale: 

Udvikling af mentorindsatsen (udskrivningskoordinator-funktion)
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget foreslår, som led i arbejdet med kontanthjælpsreformen, at mentorindsatsen indskrives som et fælles metodeudviklingsområde, evt. som konkret målsætning, i aftalen med Regionen, da der er tale om et, for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, nyt samarbejdsfelt, som skal afprøves og metodeudvikles.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen står således over for en særlig udfordring i forhold til den nye forpligtelse til udskrivningskoordination, når en borger omfattet af LAB-lovens målgrupper udskrives fra en psykiatrisk indlæggelse. Da der i loven er hjemlet en ret, har kommunen pligt til at tilbyde mentor i overensstemmelse hermed fra 1. januar 2014. Tilbuddet omfatter mentorstøtte i op til 3 måneder forud for udskrivelsen og for en periode på mindst 6 måneder ialt. Der estimeres med 700 helårspersoner, som målgruppe for den nye udskrivningsindsats. 

Forvaltningen er p.t. i dialog med Regionen og Socialforvaltningen om en hensigtsmæssig løsning af opgaven. Der er fra Regionens side et ønske om en fælles regional løsning - og en generisk model - på udskrivningskoordinationen, og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bakker op om dette.

Det forventes, at den nye forpligtelse vil have en positiv indflydelse på oplæggets målsætning om rehabilitering, da mentorstøtten vil give den enkelte et grundlag for en mere tryg og koordineret overgang til tilværelsen efter indlæggelse.

Borgere med lettere psykiske lidelser
Et andet fokusområde bør, efter udvalgets vurdering, være borgere med lettere psykiske lidelser, da disse er i voldsom stigning blandt kontanthjælps- og sygedagpengemodtagere. Dette indbefatter også borgere med lidelser, der ikke falder ind under Regionens behandlingspakker. Disse borgere får ofte ikke den tilstrækkelige udredning og behandling, hvilket betyder, at barriererne for uddannelse og beskæftigelse vokser. 

Sundhedsaftalen bør fremadrettet have et udviklingsperspektiv med fokus på, at eksperimentere med måder hvorpå det er muligt at integrere sundheds- og beskæftigelsesindsatsen for denne målgruppe således, at en forværring af symptomer og evt. behov for indlæggelse forebygges.

Dette arbejde er allerede igang i København i flere konkrete samarbejder og projekter. Dette skyldes bl.a. en udbredt erkendelse af, at et behandlingsperspektiv i sammenhæng med beskæftigelsesfremmende tiltag, i vid udstrækning er blevet en forudsætning for, at flytte aktivitetsparate borgere tættere på arbejdsmarkedet.

Vedvarende fokus på rehabiliteringsindsatsen
Endelig vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pege på de udfordringer, der er i relation til de rehabiliteringsteams, hvor Regionen bidrager med lægefaglig viden. Der har været en række opstartsvanskeligheder forbundet med indsatsen, og både Region og kommune bør fremadrettet have fokus på, at overholde sagsfrister, så der leveres en tilfredsstillende service for borgeren.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget forventes at behandle et samlet udkast til høringssvar fra Københavns Kommune på udvalgsmødet den 28. november 2013. 
BILAG
  1. Henvendelse vedr. høring fra KKR Hovedstaden og oplæg vedr. Sundhedsaftale III - psykiatri
  2. Oversigt over forvaltningens samarbejde med Psykiatrien
  3. Udkast til høringssvar til Sundheds og Omsorgsforvaltningen

Morten Binder    /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, med en tilføjelse til høringssvaret om, at der skal være fokus på den røde tråd og en oplevelse af en indgang, med en fast kontaktperson.
Til top