Mødedato: 15.05.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Ny model for tilbud på Jobcentret - Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI)

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) forelægges med denne indstilling forvaltningens forslag til en ny model for tilbud på Jobcentret - Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI) for dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere. Modellen skal understøtte, at borgere med behov for støtte får en mere koordineret og individuelt tilrettelagt indsats, og samtidig bliver aktiveret rettidigt efter lovændringen per 22. marts 2023.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens principper for nye, interne forløb for dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere på CBSI

Problemstilling

Et af elementerne i regeringens aftale om ret til tidlig pension (2020) (Arne-pensionen) er en omlægning af beskæftigelsesindsatsen over mod en større anvendelse af virksomhedsplaceringer, ordinær uddannelse og lønnede timer. Øvrig vejledning og opkvalificering indgår fra den 22. marts 2023 ikke længere i STARs opgørelser over rettidig aktivering (ved 6 måneders ledighed) eller fokusmål (ét årligt tilbud).

Øvrig vejledning og opkvalificering omfatter bl.a. individuel jobformidling, jobsøgningskurser og lignende understøttende indsatser rettet mod borgernes jobsøgning og afklaring af beskæftigelsesmuligheder.  

Der vil dog stadig være borgere, der har behov for et øvrig vejlednings- og opkvalificeringstilbud, før de kan deltage i en virksomhedsplacering. Forvaltningen har derfor gentænkt indsatsen, så borgerne både kan få den nødvendige støtte og modtage et nulstillende tilbud rettidigt. Figur 1 nedenfor illustrerer borgerrejsen for jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere før og efter lovændringen.

Figur 1. Nulstillende aktivering før og efter lovændringen per 22. marts 2023

Eksisterende øvrig vejledning og opkvalificeringstilbud på CBSI

Tilbuddene på CBSI er i dag primært tilrettelagt som holdforløb med en fast varighed og indhold, som typisk planlægges for en periode. Samarbejdet mellem Arbejdsmarkedscentret (AMC) og CBSI fungerer sådan, at AMC booker et forløb på CBSI hvor formål, indhold og aktiviteter er fastlagt på forhånd. Forløbet på CBSI varer typisk fire uger, med mindre borger går i job eller fx virksomhedspraktik. Efter forløbet udarbejder medarbejdere på CBSI en ”leverandørrapport” for borgeren, som medarbejdere på AMC kan orientere sig i og planlægge borgers videre forløb.

Løsning

I og med, at tilbuddene ikke længere opfylder kravene til at være det lovpligtige tilbud, er der heller ikke længere er krav til udformning af varighed og timetal. Det giver mulighed for, at forvaltningen kan udforme individuelt tilrettelagte tilbud, der er tilpasset de borgere, der har behov for ekstra støtte.

Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet tre principper for ny tilbudsvifte på CBSI for jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere over 30 år. De nye tilbud skal skabe en bedre og mere effektiv vej for borgeren mod job og uddannelse.

Tre principper for det nye forløb

Forvaltningen har opstillet tre principper for det nye tilbud:

  1. Individuelt tilrettelagte forløb
  2. Koordinerede forløb
  3. Mulighed for parallelle indsatser

Principperne vil blive præsenteret nedenfor.

1. Individuelt tilrettelagte forløb

Forløbene er ikke standardforløb med forudbestemt indhold og varighed. I stedet skal forløbet tilrettelægges ud fra den enkelte borgers behov. Nogle borgere har behov for få, men målrettede aktiviteter, mens andre har behov for flere aktiviteter, samt mulighed for at forlænge igangværende aktiviteter. Der vil også være borgere, hvor det undervejs viser sig, at der er behov for at skifte retning. Forløbene vil bygges op omkring hyppige, individuelle samtaler.

Der skal derfor være mulighed for at tilrettelægge forløb med forskelligt indhold og varighed, samt mulighed for at forkorte eller forlænge afhængigt af den enkelte borgers behov for hjælp til at komme i job, uddannelse eller praktik. Dette er illustreret i figur 2 nedenfor:

Figur 2. Fleksible forløb

2. Koordinerede forløb

  1. Der skal være en tæt dialog mellem medarbejderne fra de to centre for at skabe mere effektive og dynamiske forløb med mulighed for at tilpasse undervejs baseret på borgerens progression. Tilbuddene er således mere fleksible og individuelt tilpassede, og har et skarpt fokus på at føre til ordinært job, uddannelse eller virksomhedsplacering. Den tætte dialog mellem medarbejdere skal ligeledes understøtte borgerens oplevelse af et koordineret forløb med en klar rød tråd.

3. Mulighed for parallelle indsatser

Da forløbet i sig selv ikke vil være et nulstillende tilbud, skal der være mulighed for at iværksætte parallelle indsatser undervejs. Allerede ved opstarten af forløbet vil der være fokus på at finde et ordinært job eller en virksomhedsplacering, hvis det vurderes relevant for borgeren.

Om de nye tilbud

Tilbuddene gives til jobparate kontanthjælpsmodtagere eller dagpengemodtagere, som vurderes at have brug for ekstra støtte, fx med baggrund i:

  • Motivationsopbygning,
  • Hjælp til jobsøgning
  • Afklaring af behov for kompetenceudvikling
  • Hjælp til andre udfordringer (brancheskift, længerevarende ledighed, mv.)

Det forventes, at behovet for tilbud på CBSI vil være mindre end hidtil, da omlægningen af beskæftigelsesindsatsen indebærer, at en større andel af borgerne kommer i en virksomhedsplacering, optjener lønnede timer eller påbegynder en ordinær uddannelse.

Behandling på CenterMED

Både AMC og CBSI har i starten af maj afholdt ekstraordinære møder i deres respektive CenterMED, hvor det nye tilbud var sat på dagsordenen. I AMC var punktet tilføjet til orientering, og på CBSI var punktet tilføjet som medindflydelsespunkt.

Der er opbakning til modellen fra begge centre.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Udvalget har følgende muligheder:

  • Udvalget kan godkende forvaltningens forslag til ny model jf. forvaltningens indstilling.
  • Udvalget kan stille et ændringsforslag, herunder bede forvaltningen om at ændre i forvaltningens forslag eller udarbejde et nyt forslag.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen påbegynde implementeringen af den nye model.

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden bemærkninger.

Til top