Mødedato: 15.04.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Afrapportering på handleplan til forebyggelse af ekstremisme for 2023

Se alle bilag

Resumé

Med denne indstilling forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) en afrapportering på den tidligere handleplan til forebyggelse af ekstremisme, som udløb med udgangen af 2023. Alle mål i handleplanen er nået i 2023. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte i januar 2024 den nye handleplan gældende for 2024-26. 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager afrapportering for 2023 på ”Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune 2022-23” til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg fra Københavns Politi om situationen på ekstremismeområdet til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges årligt en afrapportering på handleplanens mål. Handleplanen er vedlagt som bilag 1.

Handleplanen beskriver Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens arbejde med at forebygge ekstremisme i perioden 2022-2023.

Siden 2020 er forebyggelse af ekstremisme indgået som i Københavns Kommunes Sikker By-strategi. Strategien består af 5 fagprincipper, hvoraf det ene er fokus på forebyggelse af ekstremisme. Handleplanen for 2022-23 fungerer som en udmøntning af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser til forebyggelse af ekstremisme, og er herudover Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bidrag til arbejdet med princippet i Sikker By-strategien.

Løsning

Nedenfor fremgår status på handleplanens indsatser i hhv. tabel 1 og tabel 2

I tabel 1 ses en oversigt over indsatserne med årlige mål opdelt efter de fire målgrupper i handleplanen. Alle mål er nået i 2023.

Tabel 1: Status på handleplanens indsatser med årlige mål

Målgruppe

Årlige mål

Afrapportering for 2023

1. Unge, forældre, voksne og civilsamfund

3.000 folkeskoleelever og 150 friskoleelever skal indgå i målrettede undervisningsforløb med fokus på kritisk tænkning, medborgerskab og fællesskaber.

Målet er nået
4600 folkeskoleelever har via tilbud i Åben Skole deltaget i indsatsen. Herudover har 1900 fri- og privatskoleelever deltaget i undervisningsforløbene.

Indsatsen er udmøntet i samarbejde med BUF og Handleplanen til forebyggelse af negativ social kontrol.

 

2. Lokale fællesskaber og grupper præget af frustrationer

2022: Afprøve den forebyggende handleplan på 2 situationer i København.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023: Udbredelse af metoden Relationsdannende og genoprettende praksis til 2 nye bydele.

Målet er nået
I 2022 blev den forebyggende handleplan afprøvet på 2 situationer i København. Det samme gælder for 2023, hvor den forebyggende handleplan blev aktiveret i forbindelse med 2 konkrete situationer. Der har herudover ved en enkelt situation i 2023 været afholdt et formøde med henblik på en eventuel aktivering. Vurderingen var dog, at situationen blev håndteret, og at det ikke var nødvendigt at aktivere selve beredskabet i den forebyggende handleplan.

 

Netværket af medarbejdere uddannet i Relationsdannende og genoprettende praksis er blevet bydækkende. Herudover har BIF i samarbejde med SSP-København og Den Korte Snor været på et fyraftensmøde med henblik på udbredelse af viden om metoden samt erfaringer fra praksis.

3. Individer i ekstremistiske miljøer eller som viser konkrete bekymringstegn på ekstremisme

Borgere opnår efter 6 måneders aktivt mentorforløb progression inden for relevante risiko- eller beskyttelsesfaktorer i det nationale vurderingsværktøj. Der måles på dette via Infohus Københavns nyudviklede progressionsmålingsværktøj.

Målet er nået
I 2023 er der igangsat 3 nye mentorindsatser i regi af BIF. I mentorforløbene har der været progression efter 6 måneder inden for relevante risiko- eller beskyttelsesfaktorer i det nationale vurderingsværktøj. Forløbene er lukket uden bekymring for ekstremisme.

 

Der er igangsat 3 indsatser af andre myndigheds-repræsentanter i infohuset. Det skyldes, at borgerne havde komplekse sociale og psykiske problemstillinger, og behov for en mere helhedsorienteret og specialiseret indsats i Socialforvaltningen. I 2 forløb er der efter 6 måneder sket en progression på den måde, at bekymringen om ekstremisme er reduceret. Det sidste forløb er lige opstartet, og kan endnu ikke effektmåles.

 

I regi af BIF er der videreført 3 mentorforløb fra 2022 til 2023. I et af forløbene har der været progression, og forløbet er lukket uden bekymring for ekstremisme. De sidste to forløb er ophørt, da borgerne ikke samarbejdede i et omfang, der kunne medvirke til progression. Forløbene er ved ophør i Infohuset overdraget til ansvarshavende myndighed.

4. Fagpersoner med kontakt til sårbare borgere

 

 

BIF indgår dialog med relevante forvaltninger, og stiller skriftlig information og viden om bekymringstegn og handlemuligheder til rådighed. Dette for at sikre ensartet kommunikation til relevante medarbejdere (i primært BIF, SOF, BUF, SUF).

Målet er nået
Der er udviklet opdateret informationsmateriale om bekymringstegn og handlemuligheder, som er stillet til rådighed for relevante forvaltninger.

Særligt udvalgte faggrupper, som kunne opleve bekymringer for ekstremisme, tilbydes målrettede opmærksomheds-oplæg med mere detaljeret indsigt og viden om bekymringstegn og handlemuligheder. Der afholdes 8 kortere oplæg pr. år.

Målet er nået
Der er afholdt 16 opmærksomhedsoplæg om forebyggelse af ekstremisme i Infohus København, herunder for udvalgte faggrupper om bekymring for ekstremisme. Det gælder bl.a. faggrupper i Jobcenter København, Region Hovedstaden Psykiatri og Borgercenter Børn og Unge.

3 workshops årligt til udvalgte fagpersoner med kontakt til sårbare borgere. Workshops/temadagene fokuserer på oplysning om forebyggende indsatser, opbygning af modstandskraft, viden om aktuelle ekstremistiske narrativer og strømninger mv.

Målet er nået
Der er afholdt 3 temadage i 2023:

  • 1 temadag afholdt for lærere på en friskole om digital dannelse og børns onlinefærden.
  • 2 temadage afholdt for medarbejdere beskæftiget med hhv. negativ social kontrol og ekstremisme på jobcentrene med henblik på sagssparring, drøftelse af cases med faglige overlap samt vidensopbygning.

 

Handleplanen indeholder desuden fem indsatser, som ikke har nogle årlige mål tilknyttet, og som der med indstillingen også gives en status på i nedenstående tabel 2.

Tabel 2: Status på handleplanens indsatser uden årligt mål

Målgruppe

Afrapportering for 2023

Samfundsniveau:
Forældreindsats

Forældreindsatsen har til formål at styrke forældres kompetencer til at tale med deres børn om digital adfærd og negative fællesskaber online. Forvaltningen har valgt Center for Digital Pædagogik (CfDP) som leverandør på indsatsen i perioden 2022-2023. CfDP har i 2022 konceptudviklet metode, rekrutteringsstrategi og materiale for indsatsen, og CfDP har i 2023 afviklet 11 dialogmøder med 429 deltagende forældre.

 

Samfundsniveau:
Voksenindsats

I 2022 indledte forvaltningen et samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Kommune om at udvikle en forebyggende indsats, der skal forbedre vilkårene for den demokratiske samtale online. Indsatsen består af en forskningsbaseret undersøgelse af effekten af en række interventioner mod fjendtlige kommentarer på kommunalpolitikeres Facebook-sider. 21 lokalpolitikere i København og Aarhus Kommune deltog i undersøgelsen i løbet af 8 uger i 2023. Resultaterne forventes klar i foråret 2024.

 

Samfundsniveau:
Udvikling af et bredt civilsamfunds­samarbejde

 

Forvaltningen har i 2023 taget initiativ til bilaterale samarbejder med udvalgte moskéer. Dette gøres i samarbejde med medarbejdere fra fagområderne forebyggelse af negativ social kontrol, diskrimination og integration. Der er i 2023 sendt mødeinvitationer ud til 6 forskellige københavnske moskéer med henblik på at relationsopbygge og evt. opstarte bilaterale samarbejder.

 

Individniveau:
Pårørendeindsats

 

Forvaltningen har i 2023 igangsat 4 pårørendeindsatser med en pårørendecoach i regi af samarbejdet i Infohus København. Tilbuddet omfatter professionel støtte til pårørende, der er udfordret af en nær pårørendes radikaliseringsproces.

 

Individniveau:

Udvikling og kvalificering af samar­bejdet med Kriminalforsorgen

 

Der er en god tværfaglig dialog og koordination mellem infohusets parter og Kriminalforsorgen om indsatte med terrordomme eller andre bekymringer relateret til ekstremisme. Herudover bidrager Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fagligt til samarbejdet med specialviden og indsatser som Job og Uddannelse for Varetægtsfængslede Unge og Job og Uddannelse for Dømte Unge (JUVU/JUDU), hvor forvaltningen allerede arbejder med handleplaner og mentorindsatser for indsatte, der sikrer målgruppen af borgere og indsatte støtte, vejledning og en professionel relation før og efter løsladelse.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan bede om yderligere oplysninger eller komme med bemærkninger i forhold til de opnåede resultater for 2023. Den nye handleplan til forebyggelse af ekstremisme blev vedtaget af udvalget i januar 2024.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i foråret 2025 blive forelagt en afrapportering på den nye handleplan til forebyggelse af ekstremisme for 2024.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingerne blev taget til efterretning.
Til top