Mødedato: 06.04.2006, kl. 14:15

Aftale indgået af forligspartier om justering af fleksjobordningen

Se alle bilag

Aftale indgået af forligspartier om justering af fleksjobordningen

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 6. april 2006

 

 

7.      Aftale indgået af forligspartier om justering af fleksjobordningen

      BIU 70/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager nedenstående orientering til efterretning.

 

 

RESUME

Forligspartierne i Folketinget har indgået en bred aftale om, at justere fleksjobordningen. Justeringerne skal sikre, at

1.      Der bliver bedre visitation i kommunen

2.      Visiteredes ledighed skal ned

3.      Tilskudsforhold skal være rimelige og retfærdige

4.      Administrationen af fleksydelsesordningen overdrages fra Beskæftigelsesministeriet til kommunerne

Lovforslaget, der skal udmønte aftalen, fremsættes i indeværende folketingssamling og forventes at træde i kraft i to tempi; pkt. 1-3 den 1. juli 2006, og pkt. 4 den 1. januar 2007. 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Fleksjobordningen er et tilbud til personer, der har en så varigt og væsentligt nedsat arbejdsevne, at personen ikke har mulighed for at opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet. Et fleksjob er i forhold til førtidspension sidste grad af selvforsørgelse.

Det betyder, at kommunen forud for visitation til fleksjob skal have konstateret, at arbejdsevnen er varigt og væsentligt nedsat. Betingelserne for at visitere en borger til fleksjob findes i lov om aktivbeskæftigelsesindsats kapitel 13, §§ 69-74.

Borgere i fleksjob har ikke ret til efterløn og arbejdsløshedsunderstøttelse, men fleksydelse og ledighedsydelse.

Fleksydelsen svarer i princippet til efterløn og ledighedsydelse har mange lighedspunkter med arbejdsløshedsunderstøttelsen.

Fleksjobordningen, herunder ledighedsydelse, administreres af kommunerne, mens fleksydelsen administreres af Beskæftigelsesministeriet.

Forligspartierne Venstre, Det Konservative folkeparti, Socialdemokraterne, SF og Det radikale Venstre har indgået en aftale om at justere fleksjobordningen. Aftalen skal sikre at fleksjobordningen kan fortsætte. Aftalen er bl.a. kommet i stand blandt andet som en følge af Ankestyrelsens praksisundersøgelse af fleksjobordningen, der afdækkede en række problematiske forhold i forhold til kommunens administration af regelsættet, herunder særligt visitationen til fleksjob, som undersøgelsen viser finder sted på et utilfredsstillende dokumentationsgrundlag i halvdelen af sagerne.

Aftaleparterne ønsker at stramme op på den kommunale visitation og vil med aftalen indføre en økonomisk sanktion i en periode på 3 år, jf. det følgende:

-         Kommunen kan ikke få refusion for udgifter til løntilskud og ledighedsydelse hvis det ikke er veldokumenteret hvorfor og på hvilket grundlag kommunen har visiteret til fleksjob

-         Kommunen kan ikke få refusion, hvis det ikke er dokumenteret at revurderingspligten er opfyldt.

 

Aftaleparterne ønsker også at nedbringe ledigheden blandt borgere, der er visiteret til et fleksjob. Dette tænkes bl.a. gennemført således:

-         Fleksjobvisiterede skal have ret til visitation til anden aktør hvis borgeren har været ledig i seks måneder. Efter 12 måneders ledighed skal kommunen henvise til anden aktør

-         Tidspunktet for revurdering fremrykkes, så kommunen allerede efter 12 måneders ledighed indenfor 18 måneder skal vurdere, om betingelserne for at få fleksjob fortsat er opfyldt

-         Fleksjobvisiterede skal fremover kunne få en mentor på arbejdspladsen

-         Fleksjobvisiterede får ret og pligt til individuelt kontaktforløb og ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse

-         Kommunen mister refusionen på 35 pct., når en fleksjobvisiteret har været på ledighedsydelse i 18 måneder indenfor 24 måneder. Hvis den fleksjobvisiterede efterfølgende får et fleksjob, får kommunen som hidtil refusion på 65 pct. af tilskuddet til arbejdsgiveren.

 

Aftaleparterne ønsker at sikre, at tilskudsforholdene skal være rimelige og retfærdige. Der er eksempler på ansatte i fleksjob, som har en højere løn i fleksjob, end de havde i deres seneste almindelige job. Der er også eksempler på, at staten yder et tilskud på 2/3-dele af en mindsteløn på over 800.000 kr., fordi der i dag ikke er noget loft over tilskuddet. For at imødegå dette foreslås bl.a. at:

-         En person, der er ansat i et deltidsfleksjob, har ret til fleksjob på fuld tid, hvis personen på grund af skilsmisse, ægtefællens død eller anden social begivenhed ikke kan forsørge sig selv

-         Der fastsættes et loft over tilskuddets størrelse. Tilskuddet kan højest udgøre 1/2-delen eller 2/3-dele af en bruttoløn på 387.000 kr. Det vil sige, at tilskuddet til lønnen højst kan udgøre henholdsvis 194.000 kr. eller 256.000 kr. på årsbasis

 

Endelig ønsker aftaleparterne, at kommunen får hele administrationen af ordningen. Som situationen er nu, administreres fleksjob og ledighedsydelse af kommunerne, mens fleksydelse administreres af Beskæftigelsesministeriet. Af hensyn til at borgerne sikres let og ubesværet adgang til rette myndighed, ønsker aftaleparterne derfor, at:  

-         Administrationen af hele ordningen udlægges til kommunerne.

-         Klageadgangen ensrettes i takt med at administrationen overgår til kommunerne

 

Det er aftaleparternes hensigt at aftaleteksten fremsættes som lovforslag i denne folketingssamling og skal træde i kraft den 1. juli 2006 og for så vidt angår decentraliseringen af fleksydelsesordningen den 1. januar 2007.

Forvaltningen vil tage initiativ til at nedsætte en arbejdsgruppe forankret i Kontoret for Arbejdsmarkedsbetjening med henblik på at vurdere hvilke ændringer lovforslaget med dets vedtagelse, kunne give anledning til i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Hele aftaleteksten samt bilag kan ses på www.bm.dk og er vedlagt som bilag.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Det forventes, at lovændringen vil medføre betydelige merudgifter for Københavns Kommune. Merudgifterne skyldes dels de øgede krav til kommunen og dels at der ikke vil kunne hjemtages statsrefusion for personer på ledighedsydelse, hvis disse samlet har været på ledighedsydelse i 18 mdr. indenfor de sidste 24 måneder.

 Det forventes, at der vil blive økonomisk kompensation fra statens side i forbindelse med lovændringen. Økonomiforhandlingerne med staten er dog endnu ikke startet da lovforslaget endnu ikke er fremsat, og statens bud på den samlede merudgift er ikke kendt. Forhåbentlig vil denne økonomiske kompensation svare til de faktiske udgifter. Men dette er langtfra sikkert. I forhold til Københavns Kommunes DUT-regler vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget få dækket merudgifterne i forbindelse med lovændringen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.  

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Aftale om justering af fleksjobordningen + bilag    

                                          

 

Morten Binder

                                            / Torben Brøgger

 

 


 

Til top