Mødedato: 11.08.2015, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Godkendelse af Sårbarheds- og risikorapport 2015 for Københavns Kommune

Se alle bilag
Sårbarheds- og risikorapport 2015 for Københavns Kommune foreligger til godkendelse. Samtidig skal det godkendes at kommende analyser fremadrettet udføres i regi af Hovedstadens Beredskab.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Beredskabskommissionen,

  1. at Sårbarheds- og risikorapport 2015 for Københavns Kommune, jf. bilag 1, godkendes,
  2. at det godkendes, at gennemførelse af kommende analyser i forhold til Københavns Kommunes forvaltninger og enheder forankres i regi af det kommende § 60 selskab (Hovedstadens Beredskab), hvortil Københavns Brandvæsen overgår den 1. januar 2016. 

Problemstilling

For at sikre at kommunens beredskabspolitik og Plan for Fortsat Drift hele tiden er opdateret, gennemføres der løbende sårbarheds- og risikoanalyser, som sikrer at forvaltningerne både i eget regi og i samarbejde er i stand til at bidrage til en helhedsorienteret håndtering af de konkrete trusler, der kan opstå mod det politisk fastsatte serviceniveau.

Derfor bør dette arbejde fortsættes i regi af beredskabet for Københavns Kommune ved Københavns Brandvæsen (KB), også efter at KB overgår til Hovedstadens Beredskab den 1. januar 2016.

Løsning

Københavns Kommune skal sikres en robusthed, der gør kommunen i stand til at opretholde eller genetablere drifts- og serviceniveau uanset type af hændelse. Sårbarheds- og risikorapporten 2015 indeholder perspektiver på sårbarhed i forhold til drift af IT og telefonnedbrud samt risici i forhold til brand og storm- og vandskader.

I forhold til IT og telefonnedbrud anbefales det bl.a., at forvaltningerne skal sikre tiltag, der kan medvirke til at reducere sårbarhed samt identifikation af forholdsregler ved nedbrud, således at forvaltningerne kan komme hurtigt tilbage til normal drift. Forvaltningerne bør arbejde med at få et bedre overblik over, hvilke andre forvaltninger/institutioner, der er afhængig af deres ydelse. Ligesom det er væsentligt, at medarbejderne er uddannede og bevidste om hvad de skal gøre.

Der skal i Beredskabs Samordningen i Københavns Kommune (BSKK) arbejdes med en integration af IT sårbarhederne i plankomplekset for at sikre sammenhæng, herunder at det også sikres, at der i forvaltningerne og enhederne arbejdes med tekniske løsninger til mindskelse af sårbarhederne og, at der udarbejdes planer for nødsystemer/alternativer, hver gang der indføres et nyt IT-system. Der skal i praksis skabes en sammenhæng mellem beredskabsarbejdet og IT/digitaliseringsarbejdet i forvaltningerne, herunder også i samspillet med Koncernservice, hvilket i øjeblikket synes at mangle.

I forhold til sikringsområdet, peges der på, at driftsnedbrud kan mindskes ved en aktiv sikringspolitik. Der skal i den forbindelse særligt arbejdes med at færdiggøre arbejdet med brandsikring af kommunens skoler, hvor ca. 1/3 af kommunens skoler endnu ikke har opsat et automatisk brandalarmeringsanlæg (ABA). Ligeledes har en stor del af de mindre institutioner ikke et automatisk brandalarmeringsanlæg, såfremt de er bygget før bygningsreglementet stillede krav herom.

I forhold til vandskader er det vurderingen, at der på baggrund af det store fokus som kommunen har på skader i forbindelse med stormflod og skybrudshændelser fra 2011 til 2014, at kommunens robusthed er væsentligt forøget. Hvis der skal peges på yderligere tiltag, kan der kigges på lækagesikring samt monitorering af vandforbrug, således at evt. lækskader kan opfanges og begrænses.

Det anbefales at fortsætte arbejdet med sårbarheds- og risikoanalyser, der kan medvirke til at øge kommunens robusthed og arbejdet med plan for fortsat drift.

Økonomi

Ingen særlige økonomiske konsekvenser.

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Godkendelse af Sårbarheds- og Risikorapport 2015 for Københavns Kommune

Beredskabskommissionens beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top