Mødedato: 27.04.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Det Kgl. Vajsenhus

Udvalget skal tage stilling til redegørelse om Det Kgl. Vajsenhus vedr. skolen og fritidshjemmets økonomiske situation.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager forvaltningens redegørelse om Det Kgl. Vajsenhus til efterretning

Problemstilling

Udvalget godkendte på sit møde d. 9. december 2015 følgende medlemsforslag fra Klaus Mygind (F):

”Det foreslås at Børne- og Ungdomsforvaltningen tager kontakt til Det Kgl. Vajsenhus med henblik på at være med til i en løsning på, hvordan Det Kgl. Vajsenhus kan fortsætte som en skole, der varetager en stor uddannelsesopgave for børn i København af enlige forældre, hvor undervisningen er gratis og hvor eleverne kan få friplads efter samme regler i det fremtidige fritidstilbud som andre københavnske børn på fritidshjem.”

Forvaltningen fremlægger hermed en redegørelse for forslaget.

Løsning

Det Kgl. Vajsenhus er en gratis privatskole for børn af enlige forældre og børn fra familier med lav husstandsindkomst. Arbejdet med målgrupperne varetages i dag tilsvarende på alle kommunens folkeskoler.

Skolen

Skolen har hidtil suppleret finansieringen af sin drift gennem et kongeligt tildelt privilegium til salg af salmebøger således, at skoletilbuddet er gratis. Salget af salmebøger er svindende, hvilket har skabt et usikkert økonomisk grundlag for skolens videre drift. Forvaltningen har haft en dialog med Det Kgl. Vajsenhus’ ledelse. Dialogen har afdækket, at Det Kgl. Vajsenhus nu har lavet en plan for genopretning af skolens økonomi. Der er således ikke længere behov for eventuel assistance fra Københavns Kommunes side.

Fritidstilbuddet

I forbindelse med skolen ligger Det Kgl. Vajsenhus Fritidshjem, som er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Forældre med børn på Det Kgl. Vajsenhus Fritidshjem har derfor i dag mulighed for at modtage tilskud til økonomisk friplads.

Det Kgl. Vajsenhus Fritidshjem er efter implementeringen af Fremtidens Fritidstilbud en del af netværket IBØ netværk 4. Fritidshjemmet har ligeledes haft problemer med at holde den økonomiske ramme. Fritidshjemmet har overfor forvaltningen tilkendegivet, at de økonomiske udfordringer bl.a. skyldes faldende elevtal på skolen. Det er forvaltningens vurdering, at dette skal ses i forlængelse af, at der er en generel økonomisk problemstilling med de meget små selvejende fritidshjem i netværksstrukturen. Fritidshjemmet har overfor forvaltningen tilkendegivet, at der er udarbejdet en plan for at opnå en bæredygtig drift inden for de kommende år. Planen baserer sig bl.a. på en forventet stigning i elevtallet fra skolen.

Fritidshjemmet fastholdes i den nuværende organisering og det nuværende netværk. En fastholdelse af den nuværende organisering sikrer, at forældrene fortsat kan modtage tilskud til økonomisk friplads. Det er ligeledes fritidshjemmets og skolens ønske, at der ikke ændres i organiseringen i og omkring fritidshjemmet i de kommende par år, da det vil skabe usikkerhed blandt skolens kommende forældre om det samlede skole-/fritidstilbud og dermed bringe genopretningsplanen for Det Kgl. Vajsenhus i fare.

På lidt længere sigt har Det Kgl. Vajsenhus Skole planer om at etablere en privat SFO som erstatning for den nuværende selvejende institution. Dette vil bl.a. give skolen og SFO'en mulighed for en mere fleksibel ressourceudnyttelse. En evt. ny privat SFO vil blive underlagt friskoleloven – og betaling af fripladser vil som følge heraf overgå til Fordelingssekretariatet, som er en selvejende statslig finansieret institution. Fordelingssekretariatet har en fast ramme for de midler, der anvendes til fripladser på private SFO’er. Derfor må forældre til børn på en privat SFO under Det Kgl. Vajsenhus forventes at få vanskeligere ved at modtage tilskud til friplads.

Københavns Kommune kan – hvis det bliver relevant – beslutte at indføre tilskud til friplads for børn på private SFO'er. Det skønnes, at en sådan ordning, der grundet princippet om ligebehandling skal være bydækkende, vil koste kommunen 10-15 mio. kr. årligt. Forudsætningen for forvaltningens beregning er, at andelen af børn med friplads vil være den samme på de private SFO’er, som den for nuværende er på kommunens KKFO’er. P.t. udgør denne målgruppe ca. 1500 børn. Forvaltningen er bekendt med, at bl.a. Lyngby-Taarbæk Kommune igennem en årrække har valgt at give tilskud til nedsættelse af forældrebetalingen på private SFO'er.

En alternativ løsning kunne være at oprette et privat fritidshjem efter dagtilbudsloven. I denne konstruktion vil skolen varetage driften af fritidshjemmet som en privat aktør – og forældre med børn på fritidshjemmet vil have samme mulighed som i dag for at modtage tilskud til friplads. Private fritidshjem er en valgmulighed, som kommunen ikke benytter sig af i dag, jf. BUU-mødet d. 31. august 2011, da en generel indførelse af denne ordning vil betyde, at kommunen mister retten til at anvise børn til disse pladser og at samarbejdet med folkeskolerne i givet fald kan vanskeliggøres.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-

 
Tobias Børner Stax          /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top