Mødedato: 24.04.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Opfølgning på medlemsforslag i BUU om fleksibel overgang mellem børnehave og skole

Se alle bilag

I København overgår de fleste børn fra børnehave til KKFO den 1. maj i det år, børnene skal starte i skole. Der er både fordele og ulemper ved opstart 1. maj og ulemper ved mere fleksibel opstart. Udsættelse af opstart af alle elever til 1. august har ligeledes ressource- og kapacitetsmæssige konsekvenser.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at redegørelsen om overgangen mellem børnehave og skole tages til efterretning og
  2. at "Medlemsforslag om fleksibel overgang mellem børnehave og skole" godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 15. november 2023 hermed er håndteret.

Problemstilling

Børne og Ungdomsudvalget har på mødet den 15. november 2023 bedt forvaltningen om: At Børne- og Ungdomsforvaltningen undersøger fordele og ulemper ved (samt muligheden for og konsekvenserne af) at gøre overgangen mellem børnehave og skole mere fleksibel, med baggrund i forskellige lokale erfaringer med at organisere overgangen - og vender tilbage til Børne- og Ungdomsudvalget med en indstilling herom, jf. bilag 1.

Indstillingen redegør for de nuværende rammer for skolestart samt de fordele og ulemper, som fire skoler med forskellige opstartsdatoer fremhæver. Desuden beskriver sagen de ressource- og kapacitetsmæssige konsekvenser af at skubbe skolestarten til 1. august. Endelig behandles muligheden for en model, hvor det i højere grad er afhængigt af det enkelte barns udvikling, hvornår det starter i KKFO/skole.

Løsning

Over halvdelen af landets skoler har tidlig SFO med opstart enten 1. april eller maj. I København er der praksis for, at overgangen fra børnehave til KKFO sker 1. maj. Ganske få skoler har af pladsmæssige hensyn på KKFO’en, først opstart for nye børn i august ved skolestart. Der er ikke tvungen opstart i KKFO 1. maj for de børn, der skal starte i skole i august, og forældrene kan vente med at starte deres barn i KKFO indtil 1. august, hvis de ønsker det.

Overgangen mellem dagtilbud og KKFO/Skole er betydningsfuld for børnene, og det er vigtigt at børnene understøttes i processen, så de oplever at kunne mestre de udfordringer, overgangen rummer. I Københavns Kommune tilrettelægges overgangen mellem dagtilbud og KKFO/Skole i regi af Stærkt Samarbejde.

Forvaltningen har til denne indstilling undersøgt, hvilke fordele og ulemper fire skoler fremhæver ved en fleksibel overgang fra børnehave til KKFO og ved henholdsvis KKFO start 1. maj og skolestart 1. august.

Der er enighed blandt alle de adspurgte skoleledere om, at en form for fleksibel overgang, hvor det i højere grad er individuelt, hvornår det enkelte barn starter i børnehaveklasse efter skolestart i august, er meget svær at håndtere for skolerne. En ordning i stil med denne er ikke tidligere afprøvet i Københavns Kommune. Det vil være vanskeligt at allokere de rette personale- og kapacitetsmæssige ressourcer, hvis ikke der kendes et relativt nøjagtigt elevtal i forvejen.

Derudover er opfattelsen, at det vil gøre det sværere for børnene at knytte relationer til de andre børn, hvis de ikke starter samtidig i de fællesskaber, der bliver dannet ved fælles start i KKFO. Der kan dog være ekstraordinære hensyn at tage til børn med behov for særlige indsatser.

Skolerne peger på, at fordelen ved at børnene starter i maj er, at skolen har mere tid til at lære børnene at kende. Dette har især betydning i forhold til børn med behov for særlige indsatser, hvor der så bedre kan allokeres ressourcer, eller børn der har behov for at træne basale færdigheder som toilettræning og spisning. Skolerne kan sluse børnene ind i et skole-mindset med leg gennem læring og skole-lignende aktiviteter.

Ulemperne ved opstart i maj handler om personaleudfordringer i begge ender af indskolingen. Børnene har ofte ikke de samme voksne over hele opstartsperioden, da de først møder børnehaveklasselæreren 1. august. Herudover trækker maj-start ressourcer fra 3. klasserne i foråret i stedet for efter sommerferien.

Fordelen ved opstart i august er, at der bliver færre overgange for børnene i forhold til faste voksne og de fysiske rammer. Ulempen ved opstart i august er, at skolerne har mindre tid til at lære børnene at kende, hvilket især kan være problematisk med hensyn til børn med særlige behov.

Kapacitetsmæssige og økonomiske konsekvenser ved senere/fleksibel opstart
Hvis praksis ændres i København, så børnene starter i KKFO i august i stedet for maj, så vil der være en ekstra årlig udgift til, at børnene bliver 3 måneder længere i børnehave, idet der er en højere personalenormering i børnehaver. Den årlige nettoudgift inkl. forskelle i forældrebetaling vil udgøre ca. 30 mio. kr. Hertil kommer øgede driftsudgifter på ca. 20-30 mio. kr. til husleje, rengøring, forsyning mv., da der er behov for mere børnehavekapacitet.

På bydækkende niveau medfører en forskydning af opstartsdatoen et ekstra kapacitetsbehov på ca. 75 børnehavegrupper. Heraf skal de 46 grupper alt andet lige anlægges, mens de resterende 29 grupper kan håndteres gennem overskydende kapacitet. Udbygningsbehovet ændres samlet set fra 283 grupper til 329 børnegrupper.

Forslaget giver en øget anlægsudgift på ca. 400 mio. kr. Udgiften er baseret på det øgede udbygningsbehov og en maksimalpris pr. dagtilbudsgruppe på 6,6 mio. kr. + 35% i stedsspecifikke udgifter.

På nuværende tidspunkt er der i områder af byen tomme pladser i kommunens institutioner, så på den korte bane vil ændringen muligvis kunne implementeres uden væsentlig udbygning. På den længere bane, hvor der er et udbygningsbehov, vil det imidlertid blive nødvendigt at øge kapaciteten.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte, at der skal udarbejdes et budgetnotat, som muliggør en mere fleksibel eller senere overgang mellem børnehave og skole.

Økonomi

Intet yderligere

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                              Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. april 2024:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top