Mødedato: 24.02.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Organisering af fritidstilbud som KKFO eller fritidshjem

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til beslutningsproceduren i forbindelse med organiseringen af fritidstilbud som KKFO eller fritidshjem på nye skoler med fritidstilbud samt ved udvidelser. Udvalget skal desuden tage stilling til forslag om høring af Kalvebod Fælled Skole og fritidstilbud og Europaskolen og fritidstilbud samt øvrige interessenter om organisering af fritidstilbuddet ved disse skoler.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at organiseringen af nye fritidstilbud som KKFO eller fritidshjem på nye skoler fremadrettet indgår som en del af beslutningsgrundlaget for etableringen af nye skoler med fritidstilbud

2. at nye fritidstilbudspladser i forbindelse med udvidelser organiseres på samme måde som de hidtidige pladser tilknyttet skolen i 1:1-modellen

3. at Børne- og Ungdomsudvalget fortsat kan træffe beslutning om ændring af organiseringen af et fritidstilbud efter forudgående høring (proceduren er vedtaget i Borgerrepræsentationen 11. december 2003)

4. at Kalvebod Fælled Skole og Europaskolen med fritidstilbud samt øvrige interessenter høres om foretrukken organisering, hvorefter Børne- og Ungdomsudvalget træffer beslutning om hvorvidt disse fritidstilbud skal organiseres som KKFO eller fritidshjem

 

Problemstilling

I forbindelse med Fremtidens Fritidstilbud har Børne- og Ungdomsudvalget truffet beslutning om organiseringen af fritidstilbuddene som henholdsvis KKFO eller fritidshjem ved hver skole. Beslutningen om KKFO eller fritidshjem blev truffet den 20. maj 2015 efter forudgående høring af de berørte skoler og fritidstilbud jf. beslutningsproceduren, som er fastlagt af BR 11. december 2003.

Beslutningsproceduren forholder sig generelt ikke til hvordan og hvem, der skal høres, når der oprettes helt nye skoler med fritidstilbud, hvor der ikke er en skole eller et fritidstilbud, der kan høres. Givet det voksende antal byggerier af nye skoler med fritidstilbud er der behov for en klar beslutningsprocedure for organisering af fritidstilbuddet i disse sager.

På Kalvebod Fælled Skole og Europaskolen udestår beslutningen om organisering af fritidstilbuddet. På Kalvebod Fælled skyldes dette, at der ikke var et fritidstilbud eller en skole, som kunne høres, da organiseringen skulle fastlægges. På Europaskolen varetages fritidstilbuddet midlertidigt af KKFO'en på Skolen i Sydhavnen, og beslutningen om organisering af fritidstilbuddet på Europaskolen har været udskudt til Europaskolen og fritidstilbuddet er bygget. Der er derfor behov for at få fastlagt organisationen af fritidstilbuddene på Kalvebod Fælled Skole og Europaskolen af Børne- og Ungdomsudvalget.

 

Løsning

Fritidstilbuddene er i dag organiseret i en 1:1 ordning med skolen således, at skole og fritidstilbud har de bedste rammer for samarbejdet omkring børnene. Rammerne er fastlagt af Børne- og Ungdomsudvalget i Fremtidens Fritidstilbud, som fastlægger organisatoriske rammer for samarbejdet omkring børnene, og som også over de næstkommende år, sigter på at tilpasse de fysiske rammer for samarbejdet således, at begge dele er tæt integreret og placeres samme sted, så vidt muligt. Dette giver personale i skole og fritidstilbuddet bedre mulighed for at samarbejde og bedre muligheder for, at børnene kan bruge fritidstilbuddets faciliteter i skoletiden og skolefaciliteterne i fritiden.

I de senere år er der opført nye skoler, hvor fritidstilbuddet er en integreret del af skolebygningen. Fritidstilbuddet på disse nye skoler er dimensioneret i et 1:1 forhold således, at alle elever i 0. - 3. klassetrin kan få en plads i fritidstilbuddet ved skolen. Mens de fysiske rammer således var klart defineret og en del af beslutningsgrundlaget, var organiseringen af fritidstilbudspladserne ikke del af beslutningsgrundlaget. Der er således behov for at afklare nye skoler og fritidstilbuds organiseringsform, fx den kommende skole på Nordøstamager og i andre områder, hvor der er byudvikling. I disse situationer vil der ikke være en direkte høringspart, som kan tage stilling til organiseringen. Det foreslås derfor, at organiseringen af fritidstilbud som enten KKFO eller fritidshjem skal fremgå af den budgetvedtagelse, hvor der afsættes midler til at bygge en ny skole med fritidstilbud. 

Udvides et fritidstilbud, foreslår forvaltningen, at udvidelsen organiseres på samme måde de øvrige pladser i 1:1 ordningen.

Såfremt der efterfølgende måtte opstå et behov for igen at tage stilling til organiseringen af fritidstilbuddet som KKFO, eller fritidshjem, kan Børne- og Ungdomsudvalget fortsat gøre dette, efter der gennemført en høring af de berørte parter, jf. aftalen om fritidshjem, som blev vedtaget i BR i 2003, jf. bilag 1 og 2.  

Kalvebod Fælled Skole og Europaskolen

Det foreslås, at spørgsmålet om organiseringen af fritidstilbuddet på Kalvebod Fælled Skole og på Europaskolen sendes i høring på skolerne og fritidstilbuddet samt øvrige interessenter, således Børne- og Ungdomsudvalget efterfølgende kan tage stilling til organiseringen af disse tilbud. Fritidstilbuddet på Kalvebod Fælled Skole og på Europaskolen bygges integreret ind i skolebygningerne, som forventes at stå klar i løbet af 3 - 5 år. Det foreslås derfor, at spørgsmålet sendes i høring, når skolebestyrelser og forældrebestyrelse/råd er etableret. Dette forventes at ske i foråret eller i sommeren 2016.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen vedtages, iværksættes en høring med 6 ugers høringsfrist af fritidstilbuddet på Kalvebod Fælled Skole og Europaskolen, når bestyrelser/forældreråd er etableret. Herefter forelægges sagen igen for Børne- og Ungdomsudvalget mhp endelig beslutning om organiseringen af fritidstilbuddene i Borgerrepræsentationen. 

 

Tobias Børner Stax            /Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsborgmesteren stillede følgende forslag til nyt 1. at-punkt:

"At fritidstilbud på nye skoler som udgangspunkt etableres som KKFO, medmindre der er forhold, der tilsiger en anden løsning - og at organiseringen af fritidstilbud på nye skoler fremadrettet indgår som en del af beslutningsgrundlaget for etableringen af nye skoler med fritidstilbud".

Forslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, hvorfor forvaltningens 1. at-punkt bortfaldt:

For stemte 6 medlemmer: A, B, C og V.

Imod stemte 4 medlemmer: F, O og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 2., 3. og 4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 5. at-punkt:

"At sidestillingen af fritidstilbud efter henholdsvis folkeskoleloven og dagtilbudsloven i fritidshjemsaftalen fra 2003 og styrelsesvedtægten for folkeskolen (bilag 7) forudsættes opretholdt for så vidt angår budget, normering, forældrebetaling mv."

Det supplerende 5. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte ingen.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

 

Til top