Mødedato: 18.11.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Temadrøftelse om folkeskolernes faglige resultater

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget præsenteres for de faglige resultater for folkeskolerne i København for 2015 forud for behandlingen af den kommunale kvalitetsrapport og folkeskolernes kvalitetsrapporter i februar 2016. 

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,    

  1. at udvalget drøfter forslag til fokusområder for de kommende kvalitets- og supportsamtaler

Problemstilling

For at styrke den politiske forankring af skolernes kvalitetsudvikling er det væsentligt, at udvalget drøfter forvaltningens forslag til fokusområder for skolernes  kommende kvalitets- og supportsamtaler. Herved får skolerne et styrket signal om retningen for den faglige udvikling. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har offentliggjort de faglige resultater for skolerne for 2015, som her bliver præsenteret, så udvalget kan inddrage dem i drøftelsen.

Løsning

Sidste år behandlede udvalget den kommunale kvalitetsrapport og folkeskolernes faglige resultater i november 2014.  Efterfølgende behandlede udvalget i februar 2015, hvilke skoler der skulle på handlingsplan. Med ændringen af reglerne om kvalitetsrapporter, som trådte i kraft i juni 2014, skal handlingsplanerne for skoler med utilstrækkelige faglige resultater indgå i selve kvalitetsrapporten og bør derfor behandles samlet. Udvalget forelægges derfor i år kvalitetsrapporten for skoleåret 2014/2015 og de tilhørende handlingsplaner i en samlet sag den 24. februar 2016.

Selve drøftelsen af de faglige resultater sker fortsat her i november, men nu med henblik på at udvalget drøfter, hvilke fokusområder kvalitets- og supportsamtalerne skal have. Herved opnår udvalget større indflydelse på ledelsesdialogen mellem skole og forvaltning.  Da ministeriet erfaringsmæssigt først offentliggør resultaterne af blandt andet folkeskolens prøver i løbet af oktober-november, er den samlede drøftelse af de faglige resultater placeret så tidligt herefter som muligt - i år den 18. november. 

Det skal i øvrigt nævnes, at skolerne i begyndelsen af november har fået tilsendt deres individuelle kvalitetsrapporter, så den enkelte skoleledelse og skolebestyrelse kan drøfte resultater og behov forud for kvalitets- og supportsamtalerne mellem skole og forvaltning, som gennemføres i januar og februar måned.

Fokusområder i kvalitets- og supportsamtalerne i januar og februar 2016

De faglige resultater for 2015 skal ses som en temperaturmåling på, hvor langt folkeskolerne er med at indfri de nationale mål, elevernes udvikling i øvrigt og de københavnske pejlemærker for folkeskolen.

Som det fremgår af bilag 1 ses en række positive tendenser i udviklingen i resultaterne ved folkeskolens 9.-klasseprøver og i de nationale test. Der er dog fortsat en række udfordringer. På den baggrund anbefaler forvaltningen følgende fokusområder for de kommende kvalitets- og supportsamtaler:  
  • Hvordan hæver vi det samlede faglige niveau, så vi nærmer os landsgennemsnittet?
  • Hvordan hæver vi det faglige niveau i matematik?
  • Hvordan hæver vi det faglige niveau blandt de lavest præsterende elever, herunder særligt de tosprogede elever?
  • Hvordan øger vi andelen af elever, der begynder i en ungdomsuddannelse efter folkeskolen?

I dialogen om hvilke indsatser der skal iværksættes, vil forvaltningen bygge videre på den supportstrategi, der har været gældende de senere år med et fortsat stærkt fokus på elevernes faglige resultater og progression samt en styrket målrettet faglig support til skolerne fra forvaltningen og internt på skolerne. Af vedlagte bilag 2 fremgår en oversigt over initiativer i perioden 2018 - 2015.

Supporten har fokus på at indfri de politisk vedtagne mål for folkeskolen i Københavns Kommune og budgetaftalen for 2016.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

De fokusområder, der drøftes i dagens temadrøftelse vil indgå i kvalitets- og supportsamtalerne mellem skoler og forvaltning i januar og februar 2016. BUU forelægges den 24. februar 2016 en ny sag om skolernes faglige kvalitet, der udover skolernes kvalitetsrapporter, forslag til skoler på handleplan også vil indeholde en opfølgning på skolernes implementering af Folkeskolereformen på baggrund af skolernes selvevaluering.


    Tobias Børner Stax /        Camilla Niebuhr
 

Beslutning

Udvalget pegede bl.a. på at følgende emner er væsentlige i den videre proces vedr. kvalitets- og supportsamtalerne: a) god skoleledelse, b) styrket indsats for tosprogede (eventuelt også redefinering af "tosprogsbegrebet"), c) styrket uddannelsesparathed, d) fokus på matematikfaget, e) udnyttelse af den gunstige effekt ved socioøkonomisk blandede skoler samt f) at mulige barrierer for udnyttelse af det lokale ledelsesrum afdækkes.

Til top