Mødedato: 17.05.2023, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på medlemsforslag i BUU om åbenhed vedr. undervisningsmaterialer, undervisningskoncepter og lærervejledninger

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) har med godkendelse af medlemsforslag fra Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti den 16. november 2022 bedt om en model for, hvordan kommunalt finansieret undervisningsmateriale m.m. kan være åbent for offentligheden og gratis for skolerne at bruge. Der er ikke ved køb af ydelser juridisk basis for at kræve yderligere åbenhed, men udvalget kan tage stilling til, om der skal fastsættes nye krav i forbindelse med kommunalt tilskud. Udvalget skal endvidere beslutte, hvordan udviklet materiale vederlagsfrit videreformidles til alle skoler.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager til efterretning, at forvaltningen ved køb af forløb hos eksterne aktører til brug i folkeskolen fortsat fremmer krav om åbenhed om formål, metoder, undervisningsmaterialer, lærervejledninger mv. i det omfang, der juridisk er mulighed for det
  2. at udvalget tager til efterretning, at forvaltningen ved tilskud til eksterne aktører altid vurderer om det er hensigtsmæssigt at stille krav om fuld åbenhed, herunder også om fortrolige oplysninger
  3. at forvaltningen deler udviklet materiale finansieret af kommunen på Bedst Sammen, så alle skoler kan bruge det
  4. at "Medlemsforslag om åbenhed vedr. undervisningsmaterialer, undervisningskoncepter og lærervejledninger" godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 16. november 2022 hermed er håndteret.

Problemstilling

BUU har bedt om en model for, hvordan der sikres størst mulig åbenhed om undervisningsmaterialer mv. for offentligheden, så forældre og andre har mulighed for at orientere sig i konkrete undervisningsmaterialer og evt. manualer mv., som en ekstern leverandør anvender som vejledning i brugen af undervisningsmaterialet og for undervisningsforløbet. Udvalget har endvidere ønsket, at undervisningskoncepter finansieret af Københavns Kommune kan stilles vederlagsfrit til rådighed for skolerne.

Løsning

Nedenfor opridses først forslag til håndtering af krav om åbenhed og herefter vederlagsfri deling af udviklet materiale.

Fremme af åbenhed om undervisningsmaterialer mv.

Der er i dag allerede krav om stor åbenhed om undervisningsmaterialer, vejledninger mv., som benyttes i skolerne. Nedenfor gennemgås nærmere muligheder og ulemper forbundet til intentionen om øget åbenhed om undervisningsmaterialer mv., som kommunen enten køber eller yder støtte til. Der er en uddybet gennemgang af de juridiske muligheder i det vedlagte bilag 1. Der skelnes i gennemgangen mellem:

  • Køb af ydelser, hvor kommunen direkte køber en ydelse af en ekstern aktør, fx undervisningsforløb
  • Tilskud, hvor den eksterne aktørs formål støttes uden forventning om, at de direkte skal levere noget til gengæld for støtten

Forvaltningen køber væsentligt oftere en ydelse, end der gives tilskud til eksterne aktører.

Åbenhed om undervisningsmaterialer mv. ved køb af ydelser

Det følger af lovgivningen, at der i dag allerede er vidtgående krav om åbenhed ved køb af ydelser. Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er juridisk basis for at kræve yderligere åbenhed ved køb af ydelser. Det følger således af den eksisterende lovgivning, at det ikke vil være lovligt at kræve åbenhed om fortrolige oplysninger (forretningshemmeligheder). Det betyder, at i en sag svarende til Normstormerne, hvor kommunen køber undervisningsforløb, vil den eksterne aktør stadig kunne have en intern manual, som ikke bliver offentliggjort.

Forvaltningen køber særligt eksterne undervisningsforløb til folkeskolen via Åben Skole, hvor der i 2022 blev lavet aftaler med 210 forskellige leverandører. Der er nedsat udvalg til alle puljerne under Åben skole, hvor leverandører og indhold i de tilbudte undervisningsforløb gennemgås. Forvaltningen beder ofte om at få detaljeret viden om undervisningens indhold. Derudover observerer Åben skoles konsulenter ca. 100 forløb årligt, hvor der følges op på indhold og kvalitet samt brugeroplevelsen.

Forvaltningen indstiller, at ved køb af eksterne undervisningsforløb i folkeskolen fremmer forvaltningen fortsat krav om åbenhed om formål, metoder, undervisningsmaterialer, lærervejledninger mv.

Åbenhed om undervisningsmaterialer mv. i forbindelse med kommunalt tilskud

Det er juridisk muligt at stille krav om fuld åbenhed, når kommunen giver tilskud. Her er der således mulighed for at stille mere vidtgående krav end ved køb af fx undervisningsforløb. Det gør det dog potentielt mindre attraktivt at modtage tilskud, fordi den eksterne aktør risikerer at skulle give offentligt indblik i forretningshemmeligheder.

Forvaltningen indstiller, at der ikke konsekvent stilles krav om åbenhed om fortrolige oplysninger ved tildeling af tilskud. Det beror på, at forvaltningen ikke har oplevet andre sager med en problemstilling i forhold til manglende åbenhed svarende til sagen om Normstormerne, og at det tillige er formålstjenligt i hver enkelt sag at fortage en vurdering af proportionalitet mellem, hvad der opnås med evt. krav om fuld åbenhed om fortrolige oplysninger og de potentielle ulemper, som en sådan beslutning afføder. Der er som bilag 2 vedlagt en oversigt over, hvilke organisationer der i dag modtager tilskud.

Det bemærkes, at læreren som udgangspunkt altid er til stede ved eksterne forløb og har mulighed for at være med til at forme dialogen med eleverne samt samle op på dialogen med eleverne efterfølgende. På den måde er skolen også en del af dialogerne med eleverne, og kender på den måde indholdet af eksterne forløb, uanset om baggrundsmateriale er offentliggjort eller ej. Det skal også fremhæves, at det under alle omstændigheder altid er læreren, som er ansvarlig for den gennemførte undervisning.

Mulighed for at stille materialer frit til rådighed for alle skoler

Forvaltningen vurderer, at det er lovligt at stille krav om, at udviklede koncepter mv. stilles vederlagsfrit til rådighed for alle folkeskoler, hvilket allerede sker i dag. Der er principielt en risiko for, at den ekstra udgift for den eksterne aktør reelt hentes hjem på en anden del af kontrakten.

Forvaltningen vil sørge for, at udviklede undervisningsmaterialer mv. lægges på BUF’s hjemmeside Bedst Sammen, så alle skoler har mulighed for at bruge materialerne.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte, at der ved tildeling af tilskud altid skal stilles krav om fuld åbenhed, herunder også om fortrolige oplysninger. Der kan ved en sådan model være en risiko for, at nogle organisationer ved sådanne krav ikke vil være interesserede i at modtage tilskud, jf. ovenfor.

Ved køb af ydelser som fx eksterne undervisningsforløb fastlægger lovgivningen allerede vidtgående krav om åbenhed, og der er juridisk ikke mulighed for at kræve større åbenhed.

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                         Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. maj 2023:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Enhedslisten stillede ændringsforslag om at 2. at-punkt forfattes således:

”At der ved tildeling af tilskud til eksterne aktører altid skal stilles krav om fuld åbenhed, herunder også om fortrolige oplysninger”.

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: Ø.

Imod stemte 6 medlemmer: A, C, V og Å.

2 medlemmer undlod at stemme: F.

Indstillingens 2. at-punkt blev herefter taget til efterretning.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt.

Til top