Mødedato: 17.05.2023, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Udmøntning af bevilling til skolekoncerter i budget 2023

Med budgetaftalen for 2023 blev der afsat midler til, at københavnske folkeskoleelever sikres mindst én koncertoplevelse om året via organisationen Levende Musik i Skolen. Det er imidlertid ikke lovligt at tildele midlerne direkte til Levende Musik i Skolen, og Børne- og Ungdomsudvalget skal derfor tage stilling til, hvordan midlerne skal udmøntes.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at bevillingen til skolekoncerter i budget 2023 udmøntes som en pulje under Åben Skole, der anvendes til gratis koncerttilbud, som skolerne kan booke på Åben Skole-portalen.

Problemstilling

Med budgetaftalen for 2023 var parterne enige om, at Københavns folkeskoleelever fra 0.-9. klasse skal sikres mindst én koncertoplevelse om året, og der blev afsat 0,8 mio. kr. i 2023 og 1,8 mio. kr. årligt i 2024-2026 til deltagelse i Levende Musik i Skolens koncertordning.

Levende Musik i Skolen (LMS) tilbyder skolekoncerter til elever i folkeskolen indenfor en række genrer. Ordningen er som udgangspunkt for alle kommunens elever i 0.-9.-kasse og finansieres dels gennem en kommunal betaling pr. elev, dels via tilskud fra Statens Kunstfond.

Forvaltningen har med udgangspunkt i udbudsreglerne og juridisk bistand fra Advokatpartnerskabet Horten undersøgt, om LMS kan tildeles midlerne direkte.

Forvaltningen har i den forbindelse undersøgt, om der er andre aktører på markedet, der kan løse opgaven, og der er flere aktører i markedet, der har interesse for at løse opgaven. LMS kan derfor ikke ses som eneste mulige leverandør.

Samlet vurderer forvaltningen derfor, at det ikke er lovligt at tildele opgaven direkte til LMS, men at det er nødvendigt at indhente tilbud fra øvrige potentielle leverandører for at sikre en fair og transparent konkurrence.

Løsning

For at sikre skolerne et udvalg af skolekoncerter for alle elever, der kan formidles gennem et system, som skolerne kender i forvejen, anbefaler forvaltningen, at bevillingen udmøntes via Åben Skole.

På den måde, bliver der indgået aftaler med forskellige udbydere af koncerttilbud, og koncerterne udbydes på Åben Skole-portalen, hvor skolerne kan tilmelde sig de koncerter, de ønsker. Udgangspunktet vil være, at alle elever tilbydes mindst én koncertoplevelse pr. skoleår. I forbindelse med udmøntningen af puljen nedsættes et udvalg med relevant faglig viden, der skal være med til at sikre faglig kvalitet og variation i koncerttilbuddene samt tilbud om årlige koncertoplevelser til alle elever.

Åben Skole administrerer i forvejen en lang række tilbud til skolerne, herunder puljen Mere Musik i Skolen, der går til koncerter, workshops og musikfags-understøttende undervisning m.v.

Alternativ kan udvalget beslutte, at forvaltningen skal indhente tilbud fra en række potentielle leverandører efter de udbudsretlige regler. Det vil så ske på baggrund af et konkurrencemateriale, som beskriver opgavens formål og kravspecifikationer m.v. På baggrund af de indkomne tilbud og kriterierne for opgaven vælges en leverandør, der ud fra en samlet vurdering bedst kan løse opgaven. Udgangspunktet for konkurrencematerialet vil være, at midlerne anvendes til at give københavnske folkeskoleelever i 0.-9. klasse skolekoncerter, idet det tilstræbes, at alle elever får tilbud om mindst én koncertoplevelse pr. skoleår. Det foreslås, at der lægges vægt på variation og kvalitet i koncerttilbuddet, herunder at koncertudbuddet rammer målgruppen, samt at organiseringen gør tilbuddene let tilgængelige for skolerne. Forvaltningen inddrager relevant faglig viden i arbejdet efter behov. Ved en udmøntning via én leverandør skal der – uanset hvem der får opgaven – indtænkes en organisatorisk ramme, der kan sikre et match mellem skolerne og relevante koncerttilbud. Det vil i sagens natur være en opgave, der er ny for skolerne at indgå i, og som de dermed skal afsætte ressourcer og tid til. Med udmøntning gennem Åben Skole, vil skolerne derimod møde et system, som de kender i forvejen. I forvaltningens anbefaling af Åben Skole er det især et hensyn, at det bliver så let som muligt for skolerne at bruge tilbuddet om skolekoncerter til eleverne.

Det gælder for både udmøntning gennem Åben Skole og ved udbud, at udgifter til skolekoncerter, administration og Koda-betalinger skal afholdes indenfor den afsatte ramme. Det tilstræbes, at alle elever får tilbud om mindst én skolekoncert per skoleår, men der er dog ikke afsat midler til en konkret opfølgning på, om alle elever deltager i en årlig skolekoncert. Det vil for begge modeller tage tid at få aftaler og planlægning mv. på plads, og der kommer derfor først skolekoncerter i skoleåret 2023/24.

Politisk handlerum

Det kan i stedet for udmøntning via Åben Skole besluttes, at forvaltningen indhenter tilbud fra potentielle leverandører efter de udbudsretlige regler.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                      Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. maj 2023:

Udvalget ønskede at forvaltningen indhenter tilbud fra potentielle leverandører efter de udbudsretlige regler, jf. indstillingens afsnit om ”Politisk handlerum”.

Til top