Mødedato: 17.05.2023, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Status på meritpædagogindsatsen og prioritering af midler til ny rekrutteringsindsats

Se alle bilag

Udvalget orienteres om status på meritpædagogindsatsen og skal tage stilling til omprioritering af midler til en ny koordineret rekrutteringsindsats, der kan afprøves i efteråret 2023.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at orienteringen om status på meritpædagogindsatsen tages til efterretning.

2. at omprioritering af midler afsat til meritpædagogindsatsen til afprøvning af ny koordineret rekrutteringsindsats i klynger i efteråret 2023 godkendes.

Problemstilling

I budget 2023 er der afsat midler til, at 160 pædagogmedhjælpere i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) kan starte på meritpædagoguddannelse, og at institutionerne kan få midler til vikardækning, når de har medhjælpere på merituddannelse. Meritpædagogindsatsen er blevet kraftigt udfordret af KL’s udmelding i december 2022 om, at der ikke er hjemmel til, at pædagogmedhjælpere kan få tjenestefri med løn, når de tager meritpædagoguddannelse.

Udvalget blev på BUU-mødet den 29. marts 2023 orienteret om, at forvaltningen sammen med Københavns Professionshøjskole (KP) har lavet en ny model for tilrettelæggelse af 1. år på den ordinære meritpædagoguddannelse, så de studerende ikke længere får fri med løn det 1. år på uddannelsen, men kan få delvis orlov uden løn. Den nye model sikrer, at der fortsat kan optages studerende fra København på den ordinære meritordning. Men vilkårene for de studerende er blevet sværere, og forvaltningen vurderer derfor, at der er en væsentlig risiko for at færre fremadrettet vil søge ind på merituddannelserne og gennemføre.

I februar 2023 blev der optaget 41 meritpædagogstuderende fra København. Det er under niveauet fra de foregående år. Og hvis den politiske målsætning om 160 optag årligt skal indfries, skal der optages ekstraordinært mange studerende til 2. optag i september 2023 (se overblik over optag på meritpædagoguddannelserne i bilag 1).

Løsning

For at kunne leve op til den politiske ambition i København om at uddanne mange pædagogmedhjælpere vurderer forvaltningen, at der er behov for, at arbejdspladserne kan give de meritstuderende en rimelig fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen - og at der samtidig afprøves nye tiltag for at tiltrække pædagogmedhjælpere, der er interesserede i at uddanne sig til pædagoger via meritvejen.

Fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelse for meritstuderende

De meritstuderende er hårdt spændt for, når de både arbejder og studerer i fritiden 40 uger om året i tre år. Derfor støtter København som arbejdsgiver op om de meritstuderende på alle tre meritordninger ved at give fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen. Forvaltningen udmelder vikarmidler til institutioner med meritstuderende og vejleder lederne til at udvise fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelse for de meritstuderende, på linje med den praksis de har i forbindelse med andre medarbejderes uddannelses- og kompetenceudviklingsaktiviteter.

Den personalejuridiske rådgivning fra Koncernservice er imidlertid, at den fleksibilitet København som arbejdsgiver giver de meritpædagogstuderende ikke må omfatte tjenestefrihed med løn, fordi der ikke er givet en udtrykkelig, positiv hjemmel til det. Og i forlængelse af den vurdering, vil der ikke være grundlag for at udbetale midler til vikardækning til institutioner med meritstuderende. Det vil i praksis betyde, at de meritstuderende kun kan bruge deres fritid, ferie, oparbejdet afspadsering eller gå ned i tid eller tage fridage uden løn.

Det er ellers almindelig praksis, at en arbejdsgiver kan prioritere arbejdstid til kompetenceudvikling og uddannelse, når det er relevant for arbejdspladsen. Det foregår hver dag på Københavns Kommunes arbejdspladser, fx når en lærer tager en vejlederuddannelse, en AC’er tager proceskonsulentuddannelse eller en lederspire deltager i et talentforløb.

Hvis den restriktive juridiske kurs bliver implementeret, er det forvaltningens vurdering, at det vil reducere antallet af meritpædagogstuderende, der søger og gennemfører uddannelsen. Forvaltningen planlægger derfor med at fortsætte den eksisterende praksis, hvor der udmeldes vikarmidler til institutioner, så de kan give fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen til de meritstuderende pædagogmedhjælpere.

Samtidig vil forvaltningen indgå en lokal aftale med LFS om et tidsbegrænset tillæg på ca. 2000 kr. om måneden til 1. årsstuderende på den nye meritordning for modvirke indtægtsnedgang, når de er på delvis orlov. Forvaltningen vil også indgå en lokal aftale med LFS om, at pædagogmedhjælpere, der har afsluttet meritpædagoguddannelse, kan overgå til ansættelse som pædagog uden at skulle søge en opslået pædagogstilling.  

Hvis de forhandlingsberettige parter på området (LFS/FOA og KL) finder, at denne praksis og intentionerne bag den ikke er i overensstemmelse med gældende aftaler på området og påtaler det, kan København blive nødt til at stoppe denne praksis. Udvalget vil i give fald blive orienteret og skulle tage stilling til, hvordan der videre frem kan arbejdes med meritpædagogindsatsen i København.

Afprøvning af koordineret rekruttering

Rekrutteringsudfordringerne på dagtilbudsområdet er fortsat massive. I 2022 endte halvdelen af opslag af ledige pædagogstillinger ikke med en ansættelse.  Den traditionelle rekrutteringsmetode med mange stillings(gen)opslag, læsning af ansøgninger, samtalerunder mv. er meget tidskrævende og belaster ledere og arbejdspladser. Samtidig er det heller ikke en særlig succesfuld rekrutteringsmetode på nutidens arbejdsmarked. Derfor er det relevant at afsøge nye og mere effektive rekrutteringsmetoder.

Sundheds- og omsorgsforvaltningen (SUF) har med gode erfaringer i 2022 gennemført afprøvning af et tiltag med ”koordineret rekruttering” af SOSU-personale og sygeplejersker. Afprøvningen er gennemført i samarbejde med Mercuri Urval.

Koordineret rekruttering er et supplement til den traditionelle rekrutteringsmetode, hvor den enkelte leder slår en stilling op, venter på ansøgere, udvælger kandidater til samtale og vælger den bedst egnede kandidat. Koordineret rekruttering indebærer, at der laves fælles opslag for et udvalgt antal enheder i en periode på fx 6 uger. Opslagene formidles bredt og blandet andet aktivt via sociale medier. Interesserede kandidater skal ikke skrive en ansøgning. De ringer til en hotline, der interviewer dem og noterer deres erfaring, ønsker, profil mv. og dernæst matcher dem med en eller flere de af deltagende enheder, hvor de så kommer til samtale. Når der er et match mellem kandidat og enhed kan ansættelsen iværksættes med det samme. 

Forvaltningen har indledt en foranalyse i samarbejde med Mercuri Urval med henblik på at afdække, hvilke indsatser, der skal indgå en efterfølgende konceptudvikling og pilotafprøvning. Foranalysen har fokus på tre primære målgrupper:

  • Uddannede pædagoger (med både kort og længere erfaring)
  • Pædagogmedhjælpere der gerne vil tage meritpædagoguddannelse
  • Pædagogstuderende i praktik i Københavns dagtilbud

En afprøvning af koordineret rekruttering på dagtilbudsområdet vil kunne gennemføres i efteråret 2023, hvis der prioriteres midler til det. Målet er at pilotafprøvningen kan danne grundlag for evt. at etablere en driftsmodel for koordineret rekruttering. Udgiften til en pilotafprøvning med koordineret rekruttering for ca. 10 klynger (inkl. foranalyse) forventes af være op til 3,5 mio. kr. Forvaltningen anbefaler, at finansieringen tilvejebringes via en omprioritering af midler fra meritpædagogindsatsen jf. økonomiafsnittet.

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at forvaltningen skal administrere i henhold til den mere restriktive juridiske kurs, hvor meritstuderende slet ikke må få fri med løn til at gennemføre deres uddannelse. I givet fald vil der ikke længere være grundlag for at udmelde vikarmidler til institutioner med meritstuderende. Som konsekvens må det forventes, at færre søger inde på meritpædagoguddannelse og gennemfører.

Udvalget kan beslutte enten, at der slet ikke skal igangsættes afprøvning med koordineret rekruttering i klynger, eller at det først skal ske i 2024, og der så skal findes finansiering til det i budget 2024. Som konsekvens må det forventes, at det fortsat bliver vanskeligere at tiltrække både pædagoger og pædagogmedhjælpere til merituddannelser, og at dagtilbudsledelserne fortsat vil være meget belastede af rekrutteringsprocesser.

Økonomi

Ved 1. regnskabsprognose 2023 er der et estimeret mindreforbrug på budgettet til meritpædagogindsatsen på knap 8 mio. kr. Mindreforbruget skyldes:

  • et lavere optag af meritpædagogstuderende end forventet i februar 2023. Samlet forventer forvaltningen ikke, at det er realistisk at nå målet om optag 160 af meritstuderende i 2023. Pt. forventes det at optaget vil komme op på ca. 120 i 2023.
  • at det er lykkedes at få dækket 80 % af uddannelsesudgifter til meritpædagogforløbene i 1. halvår 2023 via den Kommunale Kompetencefond. I budgettet er der afsat midler til at dækkes den fulde uddannelsesgift
  • at beløbet til vikarmidler til institutioner er nedjusteret fra 110.000 kr. til 55.000 kr. pr. studerende på den ordinære studieordning, da de i den nye model ikke længere har fri med løn på hele 1. studieår.

Udgiften til tidsbegrænset løntillæg til 1. årsstuderende på den nye meritordning finansieres via de uforbrugte vikarmidler.

Udgiften at afprøve ny koordineret rekrutteringsindsats i 2023 forventes samlet at udgøre op til 3,5 mio. kr. Det anbefales, at udgifterne til at afprøve ny koordineret rekrutteringsindsats i 2023, finansieres via en omprioritering af en del af det forventede mindreforbrug på meritpædagogindsatsen.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                       Nina Hemmersam

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. maj 2023:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top