Mødedato: 15.03.2017, kl. 07:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Omlægning af Børnecenter København - efter høring

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til omlægning af Børnecenter København (BCK) efter høring.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender forslag til omlægning af Børnecenter København (BCK)  

Problemstilling

På Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 7.12.2016 besluttede udvalget at sende forslag til omlægning af Børnecenter København (BCK) i høring. Der er indkommet 11 høringssvar.

Efter vedtagelse af inklusionspakken i 2011 får stadig flere børn med særlige behov særligt tilrettelagte tilbud i almenmiljøet. Fx er antallet af børn, der modtager et fleksibelt skoletilbud, steget fra 0 i 2012, hvor ordningen blev indført, til 204 i 2015, og 286 børn i 2016 (en fortsat stigning på 40 % indenfor det seneste år). Den udvikling giver ændringer i den faglige opgaveløsning og i skoler og dagtilbuds supportbehov. Det gælder især for den gruppe af børn med autisme og/eller ADHD, der kan være i målgruppen for inklusion. Der er derfor behov for, at de almene skoler og dagtilbud får lettere adgang til de specialiserede kompetencer, der i dag er forankret i BCK, og at der sættes en solid ramme for en medarbejderdrevet udvikling af en ny fælles faglighed, der skal sikre kvalitet i den inkluderende opgaveløsning nu og i fremtiden. Desuden er der behov for sammenhængende ledelse og support på inklusionsopgaven, der forener ledelsen af skoler og dagtilbud (som ligger i områderne) og ledelse af den specialiserede support, som i dag ligger i BCK.

BCK består i dag af 13 psykologer, 16 tale-hørelærere, og 38 fysio- og ergoterapeuter, der arbejder med børn med vidtgående behov i specialiserede skole- og dagtilbud. Forslaget til omlægning af BCK betyder, at de ca. 20 medarbejdere fra BCK, der i dag varetager opgaver for børn i målgruppen for inklusion (7 fysio- og ergoterapeuter, 7 psykologer og 6 tale-hørelærere), omlægges til den tværfaglige support i områderne, hvor indsatsen for denne målgruppe, i kraft af inklusionsindsatsen, er forankret i dag. Medarbejderne vil fortsat arbejde med de samme børn og tilbud som i dag – dog nu således, at medarbejderne vil kunne følge barnet uanset om barnets behov tilgodeses ved et fleksibelt tilbud i almenmiljøet eller et eksternt specialiseret tilbud. Med forankring i områderne vil de samtidig medvirke til at bringe kvaliteter fra BCK ud i den praktiske opgaveløsning i områderne; opbygge og videreudvikle specialkompetencer, tilbudstyper; forældrerådgivning, faglige såvel som forældrenetværk i nærmiljøet, og indgå i bydækkende samarbejds- og specialvidennetværk.

De øvrige ca. 45 medarbejdere (30 fysio- og ergoterapeuter, 6 psykologer og 9 tale-hørelærere), der varetager opgaver for børn med vidtgående handicap (udviklingshæmmede) samt den ambulante børneterapi, forbliver samlet i en bydækkende funktion, der forankres som en del af område Indre by - Østerbro. Med omlægningen bliver ledelses- og supportstrengen således også koblet tættere sammen for de mest specialiserede tilbud.

Løsning

Forslaget til omlægning af BCK er udviklet på baggrund af en længere dialogproces med medarbejdere og ledere fra hhv. BCK og områderne, inkl. fællesmøde med medarbejdere fra almen og specialområdet; kaffemøder og ”gå-hjem” møde for interessenter (forældre- og interesseorganisationer, faglige organisationer). Endelig har forslaget været præsenteret i HovedMED. 10 af de 11 interessenter, der har afgivet høringssvar, har deltaget i et eller flere dialogmøder. De indkomne høringssvar fremgår af bilag 1. I bilag 2 fremgår forvaltningens bemærkninger til de rejste bekymringer.

Der er generelt opbakning til intentionen om at styrke den helhedsorienterede tværfaglige indsats i forhold til inklusionen, tilrettelagt i eller tæt på almenmiljøet. Det gælder arbejdet for, at børn og unge med særlige behov, trives og udvikler sig optimalt fagligt, socialt og personligt; at forældre føler sig trygge og som aktive deltagere i bestræbelserne på at støtte deres børn. Desuden lægges vægt på, at fagprofessionelle i skoler og dagtilbud føler sig hjulpet i arbejdet med børn med særlige behov og med udvikling af mangfoldige læringsmiljøer.

Høringsvaret fra KLF rejser bekymringer for omlægningen og opfatter den aktuelle organisering med en ekstern ekspertfunktion som velfungerende. LFS er derimod positivt indstillet og anbefaler realisering af den foreslåede løsning.

Flere høringssvar rejser bekymringer for serviceforringelser for de mest handicappede børn, afspecialisering og tab af specialviden samt bekymring for, at særligt fysio- og ergoterapeutområdet kommer under pres. Endelig opfordres i flere høringssvar til, at der som alternativ til omlægning af BCK satses på at styrke det netværksbaserede samarbejde på tværs af almen og specialområdet.

På trods af de rejste bekymringer i høringssvarene anbefaler forvaltningen, at forslaget om omlægning af BCK realiseres. Det er forvaltningens opfattelse at:

• Der er stort behov for at skabe bedre understøttelse af inklusionsopgaven, så en del af de specialiserede kompetencer, som i dag kun findes i BCK, bliver en integreret del af den tværfaglige support til de almene skoler og dagtilbud

• Det ikke er muligt at komme videre med udvikling af opgaveløsningen gennem samarbejdsmodeller og netværk. Forvaltningen vurderer, at der er brug for et mere markant skifte, hvor en del af de specialiserede ressourcer organiseres som en del af almenområdet for faktisk at få banet vej for integration mellem almen- og specialområdet

• Der i den anbefalede løsning er taget højde for bekymringen for afspecialisering i forhold til de mest handicappede børn i og med at hovedparten af den specialiserede support bevares i en samlet bydækkende enhed

• Der er brug for at samle supporten under samme ledelsesstreng for at lykkes med den nødvendige fremdrift i udvikling af kvaliteten i opgaveløsningen, i arbejdstilrettelæggelsen og i nye tilbudstyper m.m.  

• Det er muligt, via midler afsat i investeringscasen, at afdække evt. muligheder for en mere effektiv udnyttelse af fysio- og ergoterapeutressourcerne, så de kan komme flere børn til gavn.

Forandringen aktualiseres endvidere af, at den nuværende leder af BCK går på pension medio 2017. Samtidig skal også supportområdet bidrage til de fortsatte effektiviseringer – også i årene der kommer. Samlet set er der behov for at søge løsning på kendte udfordringer og bane vej for en support tilrettelagt mhp. at få mest mulig gavn af de til enhver tid værende ressourcer på området for flest mulige børn.

Hvis omlægningen af BCK ikke bliver godkendt, er alternativet at opretholde den todelte supportstruktur, som den kendes i dag, og ansætte en ny leder til BCK pr. 1. august. Det vil i givet fald betyde, at den ellers foreslåede effektivisering på ca. 3 mio. kr. ikke vil kunne realiseres. Det er muligt, at en mindre del af effektiviseringen på husleje og administration kan realiseres gennem samlokalisering af BCK og område Indre By-Østerbro, og ved udvikling af fælles administration. Hvis dette viser sig muligt vil der kunne udarbejdes en reduceret investeringscase til udvikling af supporten. Denne fremlægges i givet fald til godkendelse inden sommerferien 2017.

Økonomi

Ved gennemførelse af den foreslåede omlægning af BCK forventes det, at udgifter til ledelse, administration og husleje reduceres for et samlet beløb på 3 mio. kr., hvoraf ca. 1 mio. kr. er husleje. Beløbet indgår som effektivisering i udvalgets budgetforslag for 2018 forudsat, at investeringscasen godkendes i overførselssagen. Investeringscasen fremlægges i forbindelse med 1. behandlingen af budget 2018 på dette møde.

Investeringscasen skal understøtte en god overgang til den nye organisering af supporten samt arbejdet med at komme godt på plads med omlægning og de nye arbejdsformer. Der vil således over en 3 årig periode med medarbejdernes aktive involvering blive arbejdet med udvikling af opgaveløsningen og de mekanismer, der skal til, for at opretholde og videreudvikle den relevante specialviden.

Videre proces

Den tætte dialog med og inddragelse af interessenterne fortsættes under implementering af omlægningen af BCK. Der lægges stor vægt på formidlingen for at sikre tryghed blandt forældre, fagprofessionelle i skoler og institutioner samt blandt medarbejdere. Arbejdet indledes så snart en endelig godkendelse foreligger. Omlægningen vil træde i kraft pr 1.1.2018.

Tobias Børner Stax                     /Nina Hemmersam

Beslutning

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

"At de højt specialiserede funktioner fortsat skal være centralt organiseret og decentralt arbejdende på skoler og institutioner, men at BCK kan forankres organisatorisk og lokaliseringsmæssigt samlet i område Indre By / Østerbro".

Ændringsforslaget blev godkendt, idet forvaltningen arbejder videre med udgangspunkt i a) at BCK's nuværende lokaler afhændes, b) at der reduceres på ledelse og c) at BCK personaleledelsesmæssigt forankres i ét område.

Udvalget understregede nødvendigheden af at de alment inkluderede børn på skolerne får den støtte, de har brug for.

Til top