Mødedato: 10.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Anlægsplan 2015

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til anlægsplan 2015. Planen angiver hvilke anlægsønsker, der forventes fremlagt til budget 2016 og efterfølgende budgetter.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at Børne- og Ungdomsudvalget drøfter anlægsplan 2015
  2. at anlægsplan 2015 godkendes og lægges til grund for budgetønskerne til budget 2016

Problemstilling

Byen vokser og der er behov for plads til flere børn og unge i byens skoler, dagtilbud og specialtilbud. Målet er ikke kun at få plads til børnene, men også at give børnene moderne og velindrettede fysiske rammer på byens skoler, dagtilbud og i øvrige tilbud, som på bedste vis understøtter undervisningen, og som giver børnene og personalet gode rammer for leg og læring.

Ambitionen er endvidere, at større anlæg af skoler også skal tilgodese borgerne i lokalområdet med tilbud om kultur- og fritidsaktiviteter i form af idrætshaller, biblioteker eller kulturhuse på skolerne, hvor dette er muligt (jf. kommuneplanstrategi).

Sideløbende hermed har København taget hul på tilpasningen af de fysiske rammer omkring Fremtidens Fritidstilbud. Det er en proces, som bl.a. medfører en række konkrete fysiske rokeringer af fritidstilbud, der understøtter en tættere tilknytning mellem skole og fritid.

Endelig foreligger der en række vedligeholdelsesarbejder på byens legepladser, køkkener og andre nødvendige udbedringer af forhold på skoler og institutioner, samt et behov for midlertidige løsninger og tidlig opstart af udvidelsesprojekter og nybyggeri.

Anlægsplan 2015 angiver hvilke anlægsønsker, der kan forventes indstillet til budget 2016, samt forslag, som kan indgå i efterfølgende budgetter, og som imødekommer ovenstående mål. Forvaltningen vil endvidere afsøge muligheder for at få udført byggerier som OPP projekter.

Løsning

Skole og fritidstilbud
Behovsprognosen, som også behandles på dette udvalgsmøde, viser, at der skal skabes plads til 12-13 spor og fritidshjem/KKFO på skolerne de næste 10 år, heraf 6 spor på kort sigt. Givet byggetiden i sådanne projekter er det vigtigt at igangsætte projekterne i rette tid, så de står færdige, når børnene skal bruge lokalerne. Forvaltningen har derfor fået scannet en række skoler og områder for udbygningsmuligheder og etablering af nye skoler. Scanningen viser, at nogle skoler ikke kan udvides, mens andre kan udvides, og endelig er der skoler som kan udvides og tilmed har mulighed for at idrætshal, bibliotek, eller kulturhus på skolen, så den også kan blive et lokalt kraftcenter, der kan tilbyde flere faciliteter til borgerne i lokalområdet.

Undersøgelserne er udarbejdet på baggrund af gældende funktionsprogram for skole og fritid, som er vedtaget i Borgerrepræsentationen 18.9.2014, og undersøgelserne indeholder også fysisk indretning af Fremtidens Fritidstilbud, samt en analyse af mulighederne for biblioteker, idrætshaller m.v. på skolerne.

Der foreligger p.t. ikke mulighed for at anvise løsningsforslag til alle 12 - 13 spor med fritidshjem/KKFO, men der er mulighed for at påbegynde løsningen af de første 6 spor i budget 2016, og påbegynde yderligere 6 spor i budget 2017 eller derefter med byggeri af nye skoler og udvidelser.

På Vesterbro og i Sydhavnen mangler 1 spor nu og yderligere 3 spor på sigt. Her foreslås at afsætte midler i budget 2016 til at udvide Gasværksvejens Skole med 1 spor og midler til køb af grund i Sydhavnen til løsning af resterende behov på 3 spor i området. Gasværksvejens Skole er eneste tilbageværende 'lille' skole på Vesterbro og eneste skole, som umiddelbart kan udvides. Børne- og Ungdomsudvalget har endvidere den 20. maj vedtaget at sende forslag om distriktstilpasning i høring, som er baseret på forslaget om et udvide Gasværksvejens Skole. Eleverne er allerede kommet i området, og det er derfor vigtigt, at få udvidet denne skole nu, så der bliver plads til eleverne i skolen. Det resterende behov på 3 spor i området forventes på sigt at komme i Sydhavnen. hvor der nu er mulighed for at købe en grund til brug for senere kapacitetsudvidelse. Den konkrete løsning for udvidelsen af kapaciteten i Sydhavnen, skal i givet fald ses i sammenhæng med Børne- og Ungdomsforvaltningens koordinerede indsats for skolesamarbejde eller andre tiltag på Skolen i Sydhavnen, Bavnehøj Skole og Ellebjerg Skole, som fremlægges for Børne- og Ungdomsudvalget på et senere tidspunkt.

I Indre By mangler 1 spor nu og på sigt. Her foreslås at afsætte midler i budget 2016 til udvidelse af Nyboder Skole med 1 spor. Udvidelsen forudsætter, at taleklasserækken flyttes fra Nyboder til den nærliggende Langelinieskolen, hvor der er ledig plads i skolens afdeling for hørehæmmede. De øvrige skoler i Indre By kan ikke udvides, og den foreslåede distriktsændring på skolerne kan ikke løse behovet på 1 spor, men kun delvist afhjælpe dette og i øvrigt give bedre forudsætninger for Københavnermodellen for Integration. Der foreligger således ikke alternative løsningsmuligheder til udvidelse af Nyboder i forhold til at dække behovet på 1 spor i Indre By.

På Amager er der behov for 2 spor nu og yderligere 3-4 spor på sigt. Her foreslås, at der afsættes midler til udvidelse af Amager Fælled Skole og Peder Lykke Skolen med 1 spor hver i budget 2016, samt at der afsættes midler til evt. køb af grund på Nordøstamager og projektering af ny skole på 3 eller 4 spor. Det er vigtigt at få igangsat projekterne, da behovet for udvidelse har indfundet sig på Amager Fælled Skole og er godt på vej på Peder Lykke og ikke mindst på Nordøstamager, hvor der må påregnes lang byggetid. Dette skyldes at forudsætningerne for at etablere en ny skole på Nordøstamager mangler afklaring, da der endnu ikke kan peges på en egnet grund til skolens placering, samt det forhold, at der kan blive tale om ændring af lokalplan, beskyttelseslinier m.v. Dette projekt må derfor afvente og må finansieres i kommende budgetter. Kan skolen på Nordøstamager kun bygges til 3 spor foreslås endvidere, at der efter budget 2016 afsættes midler til at udvide Sønderbro Skole med 1 spor for at få dækket det sidste spor på sigt. Mens der arbejdes på at finde en langsigtet permanent løsning indskrives eleverne på Lergravsparkens Skole, som er under bygningsmæssig genopretning og derfor låner lokaler på Sønderbro Skole.

Desuden foreslås det at afsætte midler til udvidelse af Husum Skole med 1 spor, eller at løse behovet i dette område ved at foretage en sammenlægning og udvidelse af Hyltebjerg og Vanløse Skole til 7 spor i indskolingen, samt en tilpasning af skoledistrikterne. Da processen for skolesammenlægning og udvidelse til 7 spor indebærer en forlænget offentlig høringsprocedure samt to beslutninger i Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget, kan beslutningen ikke træffes forud for budget 2016. Derfor er der behov for at udskyde løsningen til budget 2017 eller derefter. Mens der arbejdes for en permanent løsning løses det voksende behov ved at indskrive flere elever på Husum Skole end skolen er beregnet til.

Endelig foreslås det at afsætte midler til at få udarbejdet de sidste scanninger og undersøgelser af, hvordan de sidste spor kan findes. Ligeledes undersøges om der kan etableres idrætshal på Artillerivej 126 og folkebibliotek på Skolen på Islands Brygge, samt hvad dette måtte koste. Undersøgelsen udspringer af Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning 20. maj 2015 om ny skole på Artillerivej som 7 sporet udskolingsskole og Skolen på Islands Brygge som 7 sporet indskolings- og mellemtrins skole med fritidstilbud. Midlerne til finansieringen af bibliotek og idrætshal skal i givet fald omprioriteres fra Budget 2015, hvor der blev afsat 450 mio. kr. til at etablere en ny 3 sporet skole med 336 fritidshjem/KKFO pladser på Artillerivej 126, samt ved bevilling af ekstra midler, da biblioteket eller idrætshallen samt øvrige ombygninger ikke forventes at kunne etableres indenfor denne ramme. Det forventes, at denne undersøgelse foreligger medio august og altså før budget 2016 fastlægges.

Forslagene om udbygninger af skolerne eller f.eks. forslag om sammenlægning af skolerne koordineres endvidere i forhold til helhedsrenoveringer, så en udbygning eller sammenlægning praktisk kan gennemføres sammen med helhedsrenoveringen til mindst mulig gene på skolerne.

Fremtidens Fritidstilbud
I forlængelse af folkeskolereformens principper om en tæt tilknytning mellem skole og fritid, samt på baggrund af Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning om organisering af fritidstilbud (BUU 20. maj 2015) og samt udvalgets beslutning om fysiske rokeringer af tilbuddene (BUU 18. marts 2015) er der fortsat massivt behov for en række bygningsmæssige rokeringer og tilpasninger af fritidstilbuddene. Forudsætningerne for at gennemføre disse beslutninger er, at der også afsættes midler til de fysiske rokeringer af pladserne i budget 2016, samt i kommende budgetter.

Forslagene falder i tre kategorier.

Der er ca. 10 skoler, hvor der forventet kun skal foretages mindre bygningsmæssige tilpasninger eller opgradering af inventaret. Dette foreslås finansieret i budget 2016. Hertil kommer yderligere ca. 10 skoler, som Børne- og Ungdomsforvaltningen har fået udarbejdet forslag på, og hvor Fremtidens Fritidstilbud dermed kan igangsættes i budget 2016. Endelig foreslås, at der afsættes midler til at få undersøgt mulighederne for indretning af Fremtidens Fritidstilbud på de resterende skoler, hvor der endnu ikke er fundet løsninger på fysiske roker som skal gennemføres førend udvalgets beslutning kan gennemføres i praksis. De sidste skoler indstilles til budget 2017 eller derefter, når der foreligger konkrete løsningsmuligheder på disse. Når alle projekterne er finansieret i budgetter og gennemført, er Fremtidens Fritidstilbud udrullet over hele byen. Igangsættes de sidste projekter i budget 2018, kan det forventes, at ændringerne er gennemført omkring år 2021.

De øvrige skoler har allerede i dag de fysiske rammer for Fremtidens Fritidstilbud, som er vedtaget i Børne- og Ungdomsudvalget 20. maj 2015, eller rammerne er finansieret i budget 2015, hvor blev der afsat midler til indretningen af fritidstilbud på 8 skoler. Endelig er Fremtidens Fritidstilbud indeholdt i ovenstående udbygningsforslag på skoleområdet, samt i øvrige større byggeprojekter på skoler, der skal helhedsrenoveres, have EAT eller lignende. Etablering af fritidstilbud på disse skoler foreslås at følge udbygningen, renoveringen, eller øvrige større byggearbejder således skolen og fritidstilbuddet udsættes for mindst mulig gene.

Endelig foreslås, at løsningen på klubbehovet afventer udviklingen i søgningen til klubberne efter folkeskolereformen og implementering af Fremtidens Fritidstilbud. Der fremlægges derfor ikke forslag om udvidelse af klubberne i budget 2016.

Dagtilbud
Behovet på 19 daginstitutionsgrupper foreslås finansieret i budget 2016, mens det resterende behov på 364 grupper udsættes til kommende budgetter.  På kort sigt skal behovet for nye pladser løses i Brønshøj, på Vesterbro og Nørrebro. Etableringen af disse pladser er en forudsætning for at opretholde pladsgarantien indenfor de politisk vedtagne 4 km.

Forvaltningerne arbejder sammen i forhold til at få afdækket mulighederne for at etablere pladserne ved at bygge nye institutioner (minimum på 5 grupper) og ved at udbygge nogle af de eksisterende institutioner. I det omfang der er mulighed for det, foreslås grupperne indrettet i bygninger, hvor fritidshjem fraflytter som følge af Fremtidens Fritidshjem. Forvaltningen afdækker dette frem mod budgetforhandlingerne for budget 2016.

Specialområdet
På specialområdet vurderes behovet at være dækket på dagtilbud med igangværende projekter, mens der skal findes plads til yderligere 47 børn på specialundervisnings kategori III i løbet af de næstkommende 4 år. På længere sigt vokser forventes behovet for specialtilbudspladser og pladser på specialskolerne at vokse yderligere. Det foreslås derfor at der afsættes midler til undersøgelse af, hvor pladserne kan etableres, og hvad dette koster. Herunder belyses mulighederne for at etablere nye pladser på Lundehusskolen og på øvrige skoler og dagtilbud med specialtilbud.

Øvrige
Foruden ovenstående foreligger der en række konkrete behov for renoveringer af legeplader, køkkener, mindre vedligeholdelsesarbejder, vedligehold af vognparken, samt behov for puljer til tidlig opstart og midlertidige afhjælpende foranstaltninger på skoler og dagtilbud, hvor eleverne er indmeldt før kapaciteten er udvidet.

Nedenstående skema viser forslagene til budget 2016, samt forventede forslag til kommende budgetter.

 

Budget 2016

Budget 2017

Budget 2018

Budget 2019 -

Skole og fritid

5-6 spor og grundkøb Scanninger og forundersøgelser

4 spor

3 spor

Løst

Fremtidens fritidstilbud

Pulje til inventar og mindre tilpasninger på 11 skoler

Etablering af Fremtidens Fritidstilbud på 11 skoler

Pulje til undersøgelse løsninger på resterende skoler

Etablering af FF på resterende skoler

Etablering af FF på resterende skoler

Løst

Dagtilbud

19 daginstitutionsgrupper

52 grupper

57 grupper

255 grupper

Specialområdet

Undersøgelse

Løsningsforslag til 47 pladser

Øvrige

Legepladser

køkkener

mindre vedligehold

afhjælpende og tidlig opstart

Ditto

Ditto

Ditto

Økonomi

Der fremlægges ikke anlægsøkonomi i denne indstilling, idet anlægsomkostningerne først skal belyses og fastlægges forinden de indstilles til budgetforhandlingerne for budget 2016 efter sommerferien.

Videre proces

Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejder budgetnotater på baggrund af i anlægsplanen, som vil blive fremlagt på udvalgsmødet den 12.8.2015. Anlægsønskerne drøftes desuden på udvalgets Budgetseminar II i august. Herefter indgår forslagene i budgetforhandlingerne for budget 2016. 


            Else Sommer              /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

I tilknytning til indstillingens 2. at-punkt stillede Enhedslisten følgende ændringsforslag:
 
"At afdækningen af om 1) der på Artillerivej 126 kan bygges en idrætshal på skolen i stedet for to traditionelle idrætssale og 2) der ved ombygning af Skolen på Islands Brygge kan indrettes folkebibliotek kombineret med skolens bibliotek, også sker under hensyntagen til at skolen på Artillerivej 126 organiseres som en selvstændig skole med 0. - 9. klassetrin."

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

3 medlemmer stemte for: B og Ø.

6 medlemmer stemte imod: A, F, O og V.

1 medlem undlod at stemme: C.

I tilknytning til indstillingens 2. at-punkt stillede Enhedslisten følgende ændringsforslag:

"At sætningen "Forvaltningen vil endvidere afsøge muligheder for at få udført byggerier som OPP projekter" udgår".

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: A, F og Ø.

Imod stemte 2 medlemmer: C og V.

2 medlemmer undlod at stemme: B og O.
 
Indstillingen blev med denne ændring godkendt i sin helhed uden afstemning.

Til top