Mødedato: 05.11.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Udmøntning af budget 2015

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til udmøntningen af de dele af det vedtagne budget 2015 på udvalgets område, som forvaltningen ikke kan udmønte uden en politisk stillingtagen.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget godkender, at der sker en gradvis ændring af heldagsskoletilbud med en budgetreduktion i 2015 på 0,3 mio. kr. i stedet for den oprindelige vedtagelse om en reduktion på 2,6 mio. kr.
  2. at udmøntningen af de dele af budget 2015, som er beskrevet i bilag 1, godkendes 
  3. at udvalget tager til efterretning, at forvaltningen vender tilbage med senere udvalgsindstillinger vedrørende nogle få dele af budget 2015, som endnu ikke kan udmøntes jf. bilag 2

Problemstilling

Udvalget vedtog forslag til budget 2015 på mødet den 5. maj. På mødet den 13. august vedtog udvalget at erstatte ledernes effektiviseringsbidrag med konkrete effektiviseringsforslag. Derfor blev budgetforslaget genbehandlet på mødet den 27. august. BR vedtog det endelige budget 2015 på mødet den 2. oktober.

Med budgetvedtagelsen følger en række effektiviseringer og nye initiativer, som skal implementeres økonomisk og fagligt. Denne sag konkretiserer udmøntningen, og forvaltningen vil efter en vedtagelse kunne udmelde driftsbudgetter til de enkelte institutioner, skoler, bydækkende tilbud og administrative enheder.

I udmøntningen indgår alle budgetmæssige ændringer, som ikke har ren teknisk karakter. Ændringerne omfatter således alle effektiviseringer og besparelser, budgettildelinger og budgetjusteringer som følge af DUT. I sagen behandles de budgetmæssige ændringer fordelt på de store serviceområder under udvalgets ressort, så ændringerne kan relateres til f.eks. folkeskole- eller daginstitutionsområdet.

Ændringerne til budgettet kan opdeles i tre kategorier:
  1. Ændringer, som ikke kræver yderligere behandling i udvalget. Disse ændringer er medtaget i de samlede opgørelser af økonomien i denne indstilling, men de er ikke beskrevet særskilt og indgår ikke i beslutningspunkter.
  2. Ændringer, hvor udvalget med denne sag skal godkende udmøntningen. Den økonomiske og faglige implementering er beskrevet i bilag 1.
  3. Ændringer, hvor forvaltningen vender tilbage til udvalget med forslag til konkret økonomisk og faglig implementering jf. bilag 2
Derudover foreslås en reduktion af besparelsen på heldagskoler, som håndteres med indstillingen.

Løsning

Heldagsskoler
Udvalget har haft ønske om - senest på BUU mødet den 24. september - at besparelsen på heldagsskolerne skal reduceres. Reduktionen finansieres gennem de 0,5 mio. kr., som udvalget besluttede at omprioritere til heldagsskolerne på mødet den 24. september, og som også er nævnt i sagen om finansiering af vedtagne initiativer vedrørende sprog og integration, som også behandles på dette møde. Derudover kan udvalget vælge at reducere besparelsen yderligere med 1,8 mio. kr. De 1,8 mio. kr., der kan indgå i reduktionen er ikke prioriteret effektiviseringsbidrag fra vedtagelsen på BUU mødet 27. august af 'Budgetforslag 2015 - kategorisering af effektiviseringer'. Såfremt der tages stilling til en reduktion på yderligere 1,8 mio. kr. vil besparelsen på heldagsskolerne være reduceret fra 2,6 mio. kr. til 0,3 mio. kr. i 2015. I forbindelse med budget 2016 skal der tages stilling til heldagsskolernes fremtidige økonomiske forhold. 

Udmøntning af vedtaget budget 2015
I tabel 1 herunder er driftsbudgettet opdelt på bevillingsområder. Tabellen viser også de samlede ændringer til budgetrammen, som er et resultat af budgetvedtagelsen. Demografi og tekniske ændringer er ikke medtaget.


Tabel 1. BUU's driftsbudget 2015 og ændringer som resultat af budgetvedtagelsen

 Bevillingsområdet

Vedtaget budget 2015 i mio. kr.

Netto budgetændring

 Netto budgetændring i %

Dagtilbud

4.562

-49,1

 -1,1%

Specialdagtilbud

292

 -7,4

 -2,5%

Undervisning

3.403

1,6

 0,0%

Specialundervisning

927

 -20,5

-2,2% 

Sundhed

277

 0,0

 0,0%

Administration

286

 -20,5

 -7,2%

BUU i alt

9.747

 -95,9

 -0,9%

Tabellen viser, at driftsrammen på 9.747 mio. kr. samlet set er reduceret med 95,9 mio. kr. svarende til 0,9%. Det dækker over store forskelle i mellem de enkelte bevillingsområder fra en reduktion på 7,2% på administrationsområdet til en lille positiv tildeling på undervisningsområdet. Hvis indstillingen om finansiering af vedtagne initiativer vedrørende sprog og integration vedtages, så vil der blive flyttet 2,4 mio. kr. fra undervisning til Dagtilbud. Det skal understreges, at midler til implementering af folkeskolereformen ikke er medtaget i opgørelsen. Her er BUU blevet tildelt 48,3 mio. kr. mere i 2015 end i 2014 som resultat af stigende profiler.

I tabel 2 herunder er budgetændringerne på de enkelte bevillingsområder opdelt på 6 hovedårsager.

Tabel 2. Hovedårsager til budgetændringer i budget 2015

Rækkeetiketter Effektiviseringer fra tidligere budgetaftaler Effektivi-seringer 2015

Udløb af bevillinger

Tildelt i intern omstilling Tildelt i budgetaf-tale DUT Hoved-total
Dagtilbud -16,8

-58,1

-5,8 19,9 8,7 3,1 -49,1
Specialdagtilbud -0,5 -4,3   0,2   -2,7 -7,4
Undervisning -4,0 -15,1 -12,7 6,3 30,8 -3,7 1,6
Specialundervisning -1,5 -18,9   0,8 0,8 -1,6 -20,4
Sundhed   -0,3 -0,2 0,4 0,1   0,0
Administration -3,8 -19,4 -0,5 3,2   0,0 -20,5
Hovedtotal -26,6 -116,2 -19,2 30,7 40,4 -4,9 -95,9

I bilag 3 er der en oversigt over samtlige ændringer på de enkelte områder.

På dagområdet og specialdagtilbud er der i alt effektiviseringer for henholdsvis 74,9 mio. kr. 4,8 mio. kr. De store budgetmæssige ændringer er omlægning på fritidsområdet, effektiviseringer på rengøring/gårdmænd, nedlæggelse af ordningen med pasning af eget barn, ansættelse i klyngen og nedlæggelse af refleksionsfælleskaber som formaliseret koncept. I alt giver det effektiviseringer for 53,8 mio. kr. De øvrige effektiviseringer for i alt 25,9 mio. kr. er fordelt på 15 initiativer, som fremgår af bilag 2. Udvalgets interne omstilling er i høj grad gået til dagområdet med 20 mio. kr. til stigende dækningsgrader, digitale daginstitutioner og tjenestemandspensioner. Til gengæld er dagområdet ikke tildelt mange midler med budget 2015.

På undervisningsområdet er der effektiviseringer for i alt 19,1 mio. kr. De største budgetmæssige ændringer er reduktion af centrale puljer og budgetposter, indhentning af yderligere provenu på lærernes arbejdstid, effektiviseringer på rengøring og teknisk personale samt besparelsen på heldagsskoler, som stort set tilbagerulles med denne indstilling. Disse effektiviseringer udgør 11,8 mio. kr., mens der hentes 7,3 mio. kr. på de øvrige effektiviseringer på området. Der udløber bevillinger for 12,7 mio. kr., hvoraf udvidet åbningstid på skolernes idrætsanlæg og resultatløn til skoleledere helt eller delvist tilbageføres med budgetaftalen. Tildelingen i den interne omstilling vedrører først og fremmest tjenestemandspensioner med 4,5 mio. kr.

Til undervisningsområdet er der samlet set afsat 37,1 mio. kr. i budgetaftalen og intern omstilling. 7,9 mio. kr. er tildelt til ungeområdet til primært kompensation for skæv DUT og midler til vejledningsindsatsen. Til fortsættelse af initiativerne Second Chance, resultatløn til skoleledere og udvidet åbningstid på skolernes idrætsfaciliteter er der afsat 6,4 mio. kr. Der er afsat 6,5 mio. kr. til at understøtte folkeskolereformen i form af kompetenceudvikling og tættere samarbejde mellem skole og foreninger. De resterende 10 mio. kr. er til forskellige initiativer som børnenes madskole, ekstra praktikpladser, KLF's feriekolonier, udsivning fra skolerne og mere musikundervisning.

På specialundervisningsområdet er der effektiviseringer for 20,4 mio. kr. Det er umiddelbart et stort beløb set i forhold til områdets samlede størrelse. Men der er i høj grad tale om effektiviseringer, som enten ikke påvirker aktiviteten eller serviceniveau i nævneværdig grad eller effektiviseringer, som allerede er gennemført på det almene undervisningsområde. 18,6 mio. kr. er effektiviseringer på STU-områet, lærernes undervisningstid, befordring og lavere købspriser på private dagbehandlingstilbud.

Budgettet til Administrationsområdet er reduceret med 7,2%. Selvom der er betydelige effektiviseringer på administrationen, så er det ikke et reelt udtryk for udviklingen. Det skyldes, at 11,8 mio. kr. af de samlede effektiviseringer på 23,2 mio. kr. er ophør af betaling til barselsfonden, som er en teknisk ændring. Reelt set er der effektiviseringer for ca. 3%. det drejer sig primært om 8,1 mio. kr. ved omlægning af opgaveløsningen.

Langt hovedparten af de vedtagne ændringer til budgettet udmønter forvaltningen administrativt via udmelding af budgetter til de enkelte budgetansvarlige enheder. Det er ændringer, hvor der enten er taget eksplicit stilling til udmøntningen i forbindelse med budgetvedtagelsen, eller hvor ændringerne naturligt indgår i budgettildelingsmodellerne. Men der er enkelte ændringer, hvor udvalget skal tage stilling til udmøntningen.

Budgetændringer, hvor forslag til udmøntningen skal godkendes af udvalget (bilag 1)
Der er 3 områder, hvor der er behov for en endelig politisk stillingtagen før budgetterne udmeldes. Det drejer sig om udsivning fra skolerne, tættere samarbejde mellem skoler og foreninger samt delvis udmøntning af den strukturpulje, som blev aftsat i budget 2014 til omlægninger på fritidsområdet. Der er en nærmere beskrivelse af forslagene til udmøntning i bilag 1. Strukturpuljen foreslås udmøntet, så 50% udmeldes ved årets start som kompensation for de lavere pladspriser, mens forvaltningen vender tilbage i starten af 2015 med forslag til udmøntning af de resterende 50% af puljen. Med budget 2015 er der afsat midler til, at de ti skoler med størst udsivning kan skabe et mere attraktivt og motiverende undervisningsmiljø for at forebygge udsivning. Forvaltningen har peget på 10 konkrete skoler i bilag 1. Midlerne til tættere samarbejde mellem skoler og foreninger er i budget 2015 afsat til samarbejde mellem skoler og kultur- og fritidsforeninger og mere specifikt til instruktørlønninger i foreningerne i forbindelse med forskellige forløb for skolerne.

Budgetændringer, hvor forvaltningen vender tilbage til udvalget med forslag til konkret økonomisk og faglig implementering (bilag 2)
På en række områder vil forvaltningen vende tilbage med selvstændige BUU-indstillinger om udmøntningen. Det drejer sig om udmøntningen af den resterende del af strukturpuljen i forbindelse med omlægningen af fritidsområdet, de samlede ændringer på ungeområdet, samlet plan for kompetenceudvikling, mere musikundervisning, ny døgnåben institution, omlægning af små og deltidsåbne institutioner samt kørsel i tilknytning til børnehaver. Baggrunden for dette er uddybet i bilag 2.

Anlæg
Forvaltningen har udarbejdet en komplet liste over hele anlægsdelen fra Budget 2015, jf. bilag 4, hvoraf processen for udmøntningen af anlægssagerne fremgår. 

Økonomi

Det er forventningen, at økonomien i 2015 balancerer. I forbindelse med budgetudmeldingen vil der blive foretaget en samlet rammeafstemning af økonomien for 2015. En rammeafstemning der bygger på de nyeste budgetteringsforudsætninger, aktivitetstal og de varige økonomiske effekter for 2014, som påvirker budget 2015. Udvalget vil herefter i starten af 2015 blive præsenteret for et overblik over den samlede økonomi på Børne- og Ungdomsområdet.

Videre proces

Efter udvalgets godkendelse af budgetudmeldingen går forvaltningen igang med at udarbejde en udmeldning til skoler, institutioner, bydækkende aktiviteter og administrationen. Det er målsætningen at budgettet er udmeldt 1. december, således at alle bevillingsansvarlige enheder har budget 2015 i så god tid som muligt inden 2015 starter. Forvaltningen vender tilbage med selvstændige sager jf. bilag 2.

        Else Sommer             /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt. Indstillingens 3. at-punkt blev taget til efterretning.
Til top