Mødedato: 02.11.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Skolernes maksimale kapacitet, M-kl. og 10 kl. 2012/13

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til, om forslag til distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser (spor) og modtageklasser skal sendes til høring. Desuden skal udvalget tage stilling til forslag om uændret placerering af 10. klasser samt oprettelse af 1-2 nye linjer på erhvervsskolerne. 

Indstilling og beslutning

Børne og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forslag om skolernes maksimale kapacitet for skoleåret 2012/13 (antallet af spor på 0. klassetrin) sendes i høring

2. at skoler, der har modtageklasser, bibeholder disse i skoleårer 2012/13, idet  forslag om mindre tilpasninger af normering og klassetrin sendes i høring

3. at forslag om at fastholde placering af antallet af 10. klasser i skoleåret 2012/13 samt oprettelse af 1-2 nye linier på erhvervsskolerne i skoleåret 2012/13 godkendes

Problemstilling

Kapaciteten for skoleåret 2012/13 skal fastlægges inden klassedannelsen til det kommende skoleår, som finder sted i januar - februar 2012. Placering og fastlæggelse af linier på 10. klasse skal ligeledes fastlægges forinden klassedannelsen, som finder sted i februar 2012 og endelig skal placering af modtageklasser og tilpasninger af normeringen fastlægges forinden kommende skoleår begynder i august 2012.

Forslaget til kapacitetsfastsættelsen for børnehaveklasser (spor) tager udgangspunkt i den seneste prognose for antallet af spor, der blev forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget den 22. juni 2011, skolernes bygningsmæssige kapacitet samt de i budget 2012 vedtagne udbygningsprojekter og de igangsatte udbygninger fra tidligere budgetter, jf. bilag 1. Derudover bygger kapacitetsfastsættelsen oven på ændringen af grunddistrikterne, jf. den  seneste beslutning herom i BR den 13.10.11. For uddybning, se bilag 4. 

Placering af modtageklasser tager udgangspunkt i klassernes nuværende placering og skolernes fysiske kapacitet, samt hensyn til transport (idet børnene skal transporteres fra hjemmet til modtageklasserne på skolen), det faglige miljø omkring modtageklasserne (minimum to modtageklasser på en skole) og hensyn til ønsket om mere blandet elevsammensætning på skolerne (fordeling hvor dette er muligt), jf. bilag 2. Forvaltningen igangsætter endvidere en kortlægning af skolerne, bl.a. for at få belyst, hvor der er mulighed for at placere modtageklasser.

10. klasser placeres i ungdomsmiljøer, hvor det er muligt at samle flere klasser og linier på samme sted (fagligt og økonomisk hensyn). Gerne geografisk placeret således, at de unge kan transportere sig mellem skole og hjemmet, jf. bilag 3.

Løsning

Fastlæggelse af spor til kommende skoleår 2012/13:
På baggrund af prognosen for antallet af spor i 2012/13 og skolernes fysiske kapacitet, samt de igangsatte udbygninger og ændringer af skolestrukturen på Amager og Østerbro foreslås en række ændringer, som omhandler nedenstående skoledistrikter og distriktsskoler. Med nedenstående forslag til ændringer placeres sporene på de skoler, der har plads til de ekstra klasser i dette skoleår og på de skoler, som udbygges. Nedenfor ses de skoler, hvor der foreslås ændringer (samtlige skoler er samlet i vedlagte bilag 1). Det skal bemærkes, at rådgivning og indskrivning af børn med sproglige udfordringer på skoler, hvor der er reserveret ledige pladser ikke kan få betydning for nedenstående forslag, men det såkaldte "etniske optagekriterium" kan i nogle tilfælde medføre, at skoler må sprænge deres maksimale kapacitet og skal oprette flere klasser end foreslået, hvis et tilstrækkeligt antal af disse børn benytter denne rettighed.

 

 Område

Distriktsskole 

Ændring 

 Bemærkning*

 Indre By

 

 Østerbro

(Ny skole) Langelinieskolen / Skolen på Kastelsvej 

danner 5 spor

 

 

Skolen ombygges til 5 spor og med plads til ca. 50 hørehæmmede (Budget 2011)

 

Klostervængets Heldagsskole

opskrives til 2 spor 

 Er ombygget til 2 spor

 Nørrebro

Rådmandsgades Skole

opskrives til 4 spor 

Er bygget til 4 spor

 Vesterbro - Kgs. Eghave

Vesterbro Ny Skole

opskrives til 4 spor 

Er bygget til 4 spor

 Ellebjerg Skole

opskrives til 3 spor

 Er bygget til 3 spor 

  (Ny Skole) Skole i Sydhavn

danner maks. 3 spor

 Bygges til 3 spor (budget 2007)

 Valby

Ålholm Skole

opskrives til 3 spor

Er bygget til 3 spor 

 Vigerslev Allés Skole 

 

 opskrives til 3 spor 

 

Udbygges til 3 spor (Budget 2012)

 

 Vanløse - Brønshøj/Husum

Kirkebjerg Skole

opskrives til 5 spor

Udbygges til 5 spor (budget 2011)

Katrinedals Skole

opskrives til 4 spor

Udbygges til 4 spor (budget 2012)

Bellahøj Skole

nedskrives til 3 spor 

Er bygget til 3 spor

Brønshøj Skole

opskrives til 4 spor

Kan udbygges til 4 spor

Rødkilde Skole

opskrives til 5 spor

Kan midlertidigt rumme en ekstra klasse

 Bispebjerg

Tagensbo Skole

opskrives til 4 spor 

Kan midlertidigt rumme en ekstra klasse

 Amager

Gerbrandskolen

 opskrives til 5 spor

Ombygges til 5 sporet basisskole (Budget 2011 og overførselsagen)

Sundbyøster Skole

 opskrives til 3 spor **

Ombygges til 4 sporet basisskole (Budget 2011 og overførselsagen)

Dyvekeskolen

 opskrives til 4 spor

 Ombygges til 4 sporet basisskole (Budget 2011 og overførselsagen)

(Ny skole) Skole i Ørestad City

danner maks. 3 spor

Bygges til 3 spor (Budget 2006)

 

 Peder Lykke Skolen

 opskrives til 4 spor

Kan udbygges til 4 spor og har midlertidigt plads til en klasse mere

 

Amager Fælled Skole

opskrives til 4 spor

 

Kan udbygges til 4 spor og har midlertidigt plads til en klasse mere


*) se bilag 1 for yderlige oplysninger om behov, klasser, fysisk kapacitet og udbygninger.
**) det forventes, at der er grundlag for fire spor på Sundbyøster Skole. Det foreslås dog, at der i 2012/13 som udgangspunkt kun dannes tre spor hvis muligt og det 4. spor udskydes til 2013/14.

Modtageklasser
Placeringen af modtageklasser er løbende tilpasset på baggrund af behovet for pladser, samt hensynet til faglighed, fordeling og elevernes mulighed for transport mellem hjemmet og modtageklassen. Denne strategi for placering af modtageklasser er blevet forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget senest den 18. maj 2011 i forbindelse med medlemsforslag fra SF (2011-29271).

For næstkommende skoleår foreslås, at skoler der i dag har modtageklasser fortsat bibeholder disse. Det foreslås endvidere, at udvalget tager de ovenfor oplistede hensyn, som ligger til grund for placering af modtageklasser, til efterretning, således at forvaltningen fremadrettet kan udarbejde forslag til placering af modtageklasser på skoler og forslag til etablering af modtageklasser på skoler der udbygges, på baggrund af disse principper. Principperne er beskrevet uddybende i vedlagte bilag 2.

Idet der mangler pladser i M0 og M1 klasserne på enkelte skoler, mens der er overskydende pladser i M2 og M3 klasserne, foreslås en række ændringer i normeringen og klassetrin gældende for kommende skoleår.

Det fremgår af vedlagte bilag, at der mangler M0 og M1 pladser på Nørrebro, som her foreslås løst ved ændring af udbudet på nærliggende Grøndalsvængets Skole. Ligeledes mangler der M0 og M1 pladser i Vanløse - Brøsnhøj Husum, som her foreslås løst ved tilpasning af normeringen i disse klasser. Endelig mangler der M0 og M1 kapacitet på Amager som foreslås løst ved tilpasning af normering i disse klasser og ved ændring af udbuddet på Sundbyøster Skole.

Forslagene er samlet i nedenstående tabel.
Område  Distriktsskole  Ændring 
 Nørrebro Rådmandsgades Skole  M3 nednormeres fra 18 til 12 pladser 
 Vesterbro - Kgs. E. Bavnehøj Skole  M3 nednormeres fra 18 til 12 pladser
 Vanløse - Brøsnhøj/Husum Bellahøj Skole 
Korsager Skole
M0 opnormeres fra 9 til 12 børn således normeringen svarer til alle andre M-klasser
M3 nednormeres fra 18 til 12 pladser
 Bispebjerg Grønsdalsvængets Skole en M2 klasse ændres til M1 således skolen derefter har en M1 og en M2 klasse
 Amager Gerbrandskolen
Sundbyøster Skole 
M0 opnormeres fra 9 til 12 børn således normeringen svarer til alle andre M-klasser
en M2 klasse ændres til M1 således skolen derefter har en M1 og en M2 klasse

10. klasser
På baggrund af den forventede udvikling i antallet af 10. klasseelever foreslås, at udbuddet bibeholdes for kommende skoleår, dog at forvaltningen søger oprettet 1-2 nye linier på erhvervsskolerne. Der arbejdes på oprettelse af en ekstra linje på KTS for piger med design og boligmontering ligesom der arbejdes med at oprette en merkantil linje som afsæt for handelsskolernes grunduddannelse (HG).

Når Ungdomskommissionens rapport foreligger i begyndelsen af  2012, vil forvaltningen vurdere om der skal fremlægges nye forslag vedr. 10. klasseudbuddet mhp. skoleåret 2013/14.

 

 

 

 

Økonomi

I forhold til ændring af normeringer på modtageklasser holdes ændringerne inden for rammen, idet normeringen på M0 og M1 sættes op og normeringen på M2 og M3 klasserne nedsættes.

Der er ingen økonomiske konsekvenser i forhold til placering af spor på skolerne og 10. klasser. De omtalte udbygniner af skoler er finansieret i budget 2012 og tidligere budgetter og driftøkonomien til undervisning af de forventede ekstra klasser finansieres af demografien.

Videre proces

Forslaget om distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og forslag om M-klasserne sendes til høring hos distriktsskolernes skolebestyrelser, bestyrelsen for ungdomsskolen, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, det fællespædagogiske råd, fælleselevrådet og de faglige organisationer (KLF, KS)  med 6 ugers høringsfrist, hvorefter forslaget igen forelægges for Børne- og Ungdomsudvalget primo 2012.


                             Else Sommer                                    /Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top