Mødedato: 27.08.2015, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Høring: Agenda 21-strategi 2016-2019

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Miljø-og plan arbejdsgruppen indstiller

1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter sagen

2. At Amager Øst Lokaludvalg godkender det bilagte udkast til høringssvar

Problemstilling

Amager Øst Lokaludvalg har modtaget Agenda 21-strategi for 2016-2019 i høring. Høringsfristen er den 4. september 2015.

Formålet med Agenda 21-strategien er at kvalificere en helhedsorienteret, borgerinvolverende indsats i Københavns Kommunes initiativer på miljø- og klimaområdet for at sikre retningen for en mere bæredygtig udvikling af byen.

Målet er at skabe rum og mulighed for, at københavnerne kan engagere sig og tage medansvar for, at kommunens miljø- og klimamæssige målsætninger opfyldes. Gennem partnerskaber og samarbejde mellem myndigheder, borgere, virksomheder og organisationer er visionen at skabe et forpligtende fællesskab omkring den bæredygtige udvikling af København. Med Agenda 21-strategien opfyldes planlovens §33a og §33b, som pålægger alle landets kommuner at have en strategi for, hvordan de vil involvere borgerne og arbejde helhedsorienteret, tværfagligt og langsigtet med miljøspørgsmål.

Agenda 21-strategien implementeres ved at blive tænkt sammen med prioriterede projekter, der er sat i værk for at opfylde målsætninger på miljø- og klimaområdet. Arbejdet med omverdensinddragelse er en fortløbende proces, der hele tiden må tilpasses målsætninger og målgrupper. Agenda 21-strategien vil sikre, at projekterne opnår en bedre forankring hos københavnerne og at implementeringen af målsætningerne på miljøområdet bliver yderligere kvalificeret i en bred, bæredygtig optik.

Agenda 21-strategien bygger på følgende principper

  • Helhedsorienteret og tværfaglig optik
  • Partnerskaber
  • Deltagende og medskabende borgere.
Den overordnede vision er:
Københavns Kommune ønsker at indgå i et fællesskab med borgere, virksomheder, organisationer m.m. i København hvor parterne er gensidigt forpligtede til at tage aktiv del i og medansvar for udviklingen af den bæredygtige by.

Formålene med strategien er
  • At fremme københavnernes mulighed for at være aktivt deltagende, medansvarlige og medskabende i forhold til at nå Københavns Kommunes eksisterende målsætninger på miljø- og klimaområdet
  • At understøtte partnerskaber, hvor myndigheder, borgere, virksomheder og organisationer kan samarbejde om at skabe et bæredygtigt København
  • At sikre en indsats på tværs af kommunens planer for borgerinvolvering i arbejdet med bæredygtighed
Indenfor den overordnede ramme er strategien fokuseret under følgende overskrifter:
Klimaaftryk, energiforbrug og mobilitet
Forbrug, ressourcer og affald
Klimatilpasning
Bynatur
Metropolvision/fællesskab København

Løsning

Amager Øst Lokaludvalg har i samarbejde med Miljøpunkt Amager lavet følgende borgerinddragende aktiviteter i forbindelse med høringen

Dialog med deltagere til cykel pit stop 26. juni - efterfølgende har op imod 60 personer udfyldt postkort med input til et eller flere af strategiens temaer.
Henvendelse til skoler og institutioner - lokaludvalget har ikke fået nogle tilbagemeldinger fra koler og institutioner i Amager Øst bydel
Henvendelse til Amager Erhvervsråd mhp at distribuere spørgsmål til deres netværk - Amager Erhvervsråd har ikke responderet på henvendelsen

Milljø- og Plan arbejdsgruppen har drøftet høringen på dets møde den 12. august, og har på den baggrund udarbejdet bilagte udkast til høringssvar, som lokaludvalget bedes drøfte og godkende. Input fra den lokale dialog proces er indskrevet i høringssvaret.
 

Beslutning

Amager Øst Lokaludvalg drøftede sagen.

Nicki Brøchner stillede forslag om at følgende sætninger udgik:
"Den grønneste energi er den vi ikke bruger" (linje 1 i afsnittet "Amager Øst Lokaludvalgs generelle input til Agenda 21 Strategien") og "Men dette skal gå hånd i hånd med en kraftig indsats for energibesparelse" (linje 2 i afsnittet Generelle opmærksomhedspunkter).

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For ændringsforslaget stemte:
Nicki Brøckner, Ib Wendrup, Steen Olesen, Michael Bagge Kuehn.

Imod ændringsforslaget stemte:
Rune Solvang, Karl Vogt-Nielsen, Lars Berg Schovsbo, Sten Lykkebo, Svend Åge Sørensen, Randi Sørensen, Jan Kyrsting, Jens William Grav, Lasse Rossen, Eva Damgaard, Ole Melgaard, Ole Pedersen.

Følgende undlod at stemme:
Phie Ambo, Iben Lindemark, Carsten Sahl Mortensen, Käte Hommelgaard, Martin Hein, Bruno Jacobsen.

Ændringsforslaget blev forkastet.

Det samlede høringssvar blev godkendt uden afstemning.
Til top