Mødedato: 27.08.2015, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Høring: Sammen om byen

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller

1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter høringen - herunder de vedlagte spørgsmål

2. At Amager Øst Lokaludvalg beslutter hvorvidt lokaludvalget skal lave borgerinddragelse i forbindelse med sagen

3. At Lokaludvalget, såfremt udvalget ønsker at lave borgerinddragelse om sagen, nedsætter en arbejdsgruppe, der skal planlægge og gennemføre eventuelt borgerinddragende aktiviteter i forbindelse med høringen.

Problemstilling

Amager Øst Lokaludvalg har fra Økonomiforvaltningen modtaget høring vedr. projekt "Sammen om byen - mere borgerengagering i København".  Deadline for lokaludvalgets samlede tilbagemelding er mandag den 28. september 2015.

Baggrund
Borgerrepræsentationen besluttede den 26. marts 2015, at der skal udarbejdes en række fælles kommunale principper for, hvordan københavnerne fremadrettet kan involveres og engageres i byens udvikling. Principperne skal gælde på tværs af alle syv forvaltninger. Projektet, der tidligere hed ”Mere og Bedre Borgerengagering”, hedder nu ”Sammen om Byen”. Det står indskrevet i beslutningen, at lokaludvalgene og centrale civilsamfundsaktører skal inddrages i udarbejdelsen af de fælles principper.

Økonomiudvalget vedtog endvidere den 16. juni 2015, at forslagene til principper også skal rumme forslag til en model for brug af borgerbudgetter i København.

Formålet med ”Sammen om Byen”
Formålet med projektet er at gentænke/omtænke kommunens borgerinddragelse og styrke kommunens dialog med flere københavnere om byens udvikling. Med ”københavner” menes alle, som har en interesse i Københavns udvikling. Dvs. bor, arbejder, har virksomhed eller studerer i København eller jævnligt bruger Københavns tilbud.

Helt konkret skal de fremtidige principper for dialog mellem kommune og københavnere sikre:

  • At kommunen skaber mulighed for, at flere københavnere deltager og engagerer sig i byens udvikling.
  • At københavnerne oplever, at det kan svare sig at engagere sig i byens udvikling sammen med kommunen. 
  • At københavnernes viden og ideer bruges der, hvor de er stærkest – nemlig som eksperter i, hvordan byen bruges og opleves.


Løsning

Opgave stillet til byens 12 lokaludvalg
Inden principperne skal udvikles, skal det undersøges, hvad kommunen kan gøre bedre, og hvilke nye metoder der skal til for at styrke den gensidige dialog om byens udvikling, og desuden om københavnerne er tilfredse med de måder, hvorpå de bliver inddraget i dag.

Konkret ønsker Økonomiforvaltningen:

  1. At lokaludvalgets medlemmer og suppleanter besvarer en spørgeskemaundersøgelse, der lanceres i uge 33. https://response.easyresearch.se/s.aspx?WID=1020281&Pwd=39198332&key=52719,8436643
  2. At lokaludvalget deler link til spørgeskemaundersøgelsen på lokaludvalgets hjemmeside og videreformidler opfordring til at deltage via udvalgets netværk i bydelen.
  3. At lokaludvalget drøfter vedlagte spørgsmål i udvalget og svarer på, hvad man mener der skal til for at styrke den gensidige dialog om byens udvikling fremadrettet.
  4. At lokaludvalget overvejer om og hvordan udvalget kan gennemføre en lokal dialogproces i deres bydel om graden af tilfredshed med den nuværende dialog med kommunen, og indhenter de lokale ønsker til den fremtidige dialog med kommunen om byens udvikling.

Spørgeskemaundersøgelsen vil blive lanceret via kommunens Borgerpanel og andre målrettede kanaler i perioden fra 10. august - 28. september 2015.


Tovholder gruppen har på dets møde den 17. august taget en indledende drøftelse af høringen. Tovholdergruppen identificere på baggrund af en indledende drøftelse umiddelbart følgende temaer /forslag, som værende relevante at drøfte i et lokalt perspektiv:

Øget indflydelse til bestyrelser og brugerbestyrelser i kommunale institutioner herunder skolebestyrelser, brugerbestyrelser i kulturinstitutioner mv. Hvis ovennævnte bestyrelser skal have reel indflydelse er det nødvendigt at medlemmerne i højere grad bliver klædt på til opgaven, at deres kommissorium er klart, og at de får selvstændig råderet over en vis økonomi. 

Mulighed for at lave vejledende folkeafstemninger om store udviklingsplaner, der har direkte konsekvens for byens borgere.

Mulighed for at tvinge BR til at tage sager op, hvis der samles et vist antal underskrifter - eksempelvis 500.

Borgerinddragelse
Lokaludvalget bedes på baggrund af den indledende drøftelse, tage stilling til hvorvidt udvalget finder det relevant at lave bborgerinddragelse i forbindelse med høringen. I så fald bedes udvalget nedsætte en arbejdsgruppe, der kan arbejde videre med sagen.

Videre proces

Lokaludvalget skal behandle det endelige høringssvar på mødet den 24. september.

Beslutning

Amager Øst Lokaludvalg drøftede sagen. Amager Øst Lokaludvalg besluttede ikke at iværksætte en selvstændig borgerinddragelsesproces i sagen.

Lokaludvalget besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal drøfte de vedlagte spørgsmål, samt udarbejde et udkast til en besvarelse, som kan drøftes på det kommende møde i lokaludvalget.

Lokaludvalget besluttede, at sekretariatet skal fremskaffe relevante materialer og undersøgelser, som lokaludvalget tidligere har fået udarbejdet, og som kan anvendes i denne sammenhæng.

Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af:
Nicki Brøchner, Randi Sørensen, Ole Melgaard, Ole Pedersen, Eva Damgaard, Jens William Grav.
Til top