Mødedato: 21.02.2024, kl. 18:30
Mødested: Nabo Østerbro, Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 Kbh. Ø

Nyt fra fagudvalgene

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller,
 
1. at Østerbro Lokaludvalg tager nyt fra fagudvalgene til efterretning

Problemstilling

Familie, Børn og Unge

Konference om ensomhed og trivsel blandt børn og unge
Fagudvalget vil gå videre med at arbejde for en konference med temaet ”ensomhed”. Der er blevet foreslået at arrangere en faglig konference, med fokus på trivsel, fællesskab og ensomhed blandt børn og unge. Fagudvalget drøftede hvilken målgruppe en konference kunne have og der blev besluttet at gå videre med en fagprofessionel gruppe, der arbejder med børn og unge på Østerbro. Fagudvalget blev inspireret af den lignende konference som Nørrebro Lokaludvalg har holdt i sept. 2021.

Der blev foreslået at gå videre med disse tre perspektiver:
- Fritidsperspektiv
– Skoleperspektiv
– Byudviklingsperspektiv (Nordhavn)

Kildevæld Kulturcenter blev foreslået som det bedst egnede sted at holde konferencen. Hege/sekretariatet vil videreudvikle på input fra mødet og præsentere en model med forskellige muligheder til et kommende fagudvalgsmøde.

 

Besøge Niels Steensens Gymnasium
Simon fra fagudvalget foreslog at fagudvalget kunne besøge Niels Steensens Gymnasium til et fagudvalgsmøde og fx tale med elevrådet og det blev positivt modtaget af resten af udvalget.

 

Kultur, Fritid og Idræt 

Tema om udviklingen i Nordhavn mht. idrætsforeninger
Punktet blev behandlet sammen med fagudvalget for familie, børn og unge.
Kasper Lund Kirkegaard fra DGI Storkøbenhavn holdt et oplæg om foreningsidrættens muligheder i Nordhavn, herunder tankerne i den nye strukturplan. Formanden for Nordhavn IF deltog i drøftelserne sammen med Kasper og de to fagudvalg. Udgangspunktet for det strategiske arbejde med idrætsfaciliteter i Nordhavn var ifølge Kasper at undgå et ”nyt Ørestad”, hvor idrætsfaciliteterne ikke var planlagt fra start. Nordhavn kommer til at blive en bydel på størrelse med Rødovre Kommune ift. indbyggertal. Der skal derfor planlægges tilstrækkeligt med både udendørs og indendørs idrætsfaciliteter som kan bruges af idrætsforeninger. Kasper forventer at den nye ”Nordhavnspark” kommer i et lukket udbud og at parken kommer til at indeholde boldbaner og ”outdoor faciliteter” som kan være fx bålpladser og shelters. I lokaludvalget holder man fast i navnet ”Naturpark Nordhavn”.

Ifølge Peder fra Nordhavn IF, er der pt. ikke planlagt bydækkende idrætsfaciliteter i Nordhavn, men kun de bynære faciliteter. Det taler derfor for at arbejde for en bredest mulig dækning. 

Der blev talt om ”centre” med idrætsfaciliteter som en god måde at strukturere og pladsoptimere de kommende idræts-faciliteter i Nordhavn.

 

Svanemøllehallen tilbud og procesplan for idéoplæg ved arkitektfirmaet Keingart
Repræsentanter fra lokaludvalget, KFØ og DGI holdt i efteråret 2023 et møde om udviklingen af Svanemøllehallen med udgangspunkt i lokaludvalgets projekt i bydelsplanen. Til dette møde blev der aftalt, at KFØ ville indhente et tilbud på et idéoplæg for det videre projekt.

Tilbuddet (fra arkitektgruppen Keingart) for en samlet vision/et idéoplæg med skitser og illustrationer, der viser hvad Svanemøllehallen kan blive til, blev præsenteret og drøftet af fagudval-get. Oplægget tager udgangspunkt i lokaludvalgets bydelsplan, hvor udviklingen af Svanemøllehallen er beskrevet som et af projekterne. Visionsoplægget/idéoplægget skal bruges til den videre politiske modning af projektet og gøre at flere kan tage del i drømmen og få ejerskab til denne. På den måde er der en forhåbning om, at der kan rejses finansiering til et egentligt pro-jektudviklingsforløb, hvor der også igangsættes brugerinddragelse.

Der lægges op til at der oprettes en arbejdsgruppe, som har det overordnede ansvar for projektets indhold. Arbejdsgruppen vil bestå af personer fra KFF Østerbro Idræt, lokaludvalget og DGI.
KFF Østerbro efterspørger svar på hvor meget lokaludvalget vil bidrage med i forhold til finansieringen af idéoplægget. Tilbuddet er 57.500 ex moms og forventes at løbe over 2 mdr. i 2024.

Det ser ud til at hverken KFØ eller DGI kan bidrage med finansiering af idéoplægget, hvor der er lagt op til at hele udgiften falder på lokaludvalget. Da udviklingen af Svanemøllehallen er et fælles projekt mellem KFØ, DGI og ØLU, er det både logisk og vigtigt for udvalget at udgifterne deles. Fagudvalget er glade for samarbejdet og for at der er ved at ske noget ved planerne. Fagudvalget vil derfor indstille lokaludvalget - under forudsætning af at KFØ og evt. DGI bidrager med finansieringen af idéoplægget - at bevilge et beløb på max 25.000 kr. Beløbet skal dække både udgifter til idéoplægget, men også bidrage til borgerinddragelsesaktiviteter når projektet kommer over i inddragelsesfasen. Resten af udgifterne må dækkes af KFØ og DGI.

 

Social, Sundhed Ældre og Integration

Samarbejde om pilotprojektet Kulturvitaminer
Fagudvalget fik besøg af Karina fra KFØ, som præsenterede et oplæg om deres igangværende pilotprojekt Kulturvitaminer. Projektet indeholder 2 forløb af 10 ugers varighed. Hvert forløb består af et hold på 14 deltagere, tilknyttet en kulturguide. Deltagerne vælges i samarbejde med Socialforvaltningen og består af personer som allerede er i kontakt med forvaltningen, på baggrund af mental og/eller social sundhed. Der er allerede penge til projektet. Det man fra Østerbro Lokaludvalgs side kan støtte op med, er tilføjelsen af ekstra projekter, aktiviteter osv. til forløbet. Fagudvalget var positive overfor projektet og vil gerne deltage.

På baggrund af oplægget om Kulturvitaminer, har fagudvalget drøftet en række aktiviteter som vi kan byde ind med, samt nedsat en arbejdsgruppe som skal sortere i og arbejde videre med de forslag der er blevet fremsat, samt vores deltagelse i projektet. De aktiviteter der arbejdes med for en stor del, forbundet med bydelsplanen og de projekter som fagudvalget grundlæggende gerne vil arbejde med. 


 

Byplan, Miljø og Teknik

Udviklingen af området omkring Hellerup Station
Fagudvalget fik besøg i forbindelse med et oplæg om projektudviklingen af området ved Hellerup Station. Oplægsholderne var fra både DSB samt Juul Frost arkitekter. Flere udkast til den potentielle udvikling blev fremlagt. Projektet er stadig meget tidligt i sin proces, så intet er fast endnu. Vi glæder os til at høre mere, når de når længere i processen.

Forsøg med minisorteringspunkter på Østerbro
Det er blevet besluttet at der skal igangsættes et forsøg med 6 minisorteringspunkter på Østerbro. I den forbindelse er vi blevet spurgt ind til inputs og inspiration om bl.a. borgerinddragelse i løbet af forsøget eller andre samarbejdsmuligheder. Hertil er der blevet udarbejdet en henvendelse som sendes både som svar på orientering, som input og som reaktion på både forsøget med minisorteringspunkterne og de ”vanlige” sorteringspunkter på Østerbro.

Udtalelsen "Affald på Østerbro" er vedhæftet i bilag.

Opdatering på arbejdet med studenterprojekter
Der er blevet udarbejdet og udsendt en række projektforslag til Aalborg Universitet i Sydhavnen. 2 bachelorgrupper har meldt tilbage, at de er interesserede i et samarbejde om henholdsvis ”Den Gode Plads” og ”lokale energiløsninger på Østerbro”. Det er vi rigtig spændte på. 

Konference om bæredygtigt byggeri i København
Der er nedsat en arbejdsgruppe som skal arbejde med idéen om i samarbejde med Nørrebro og Bispebjerg Lokaludvalg, at få etableret en konference om bæredygtigt byggeri i København, i forbindelse med den offentlige høring af kommuneplanen til efteråret. 

Løsning

Lokaludvalget tager "nyt fra fagudvalgene" til efterretning.

Økonomi

 

Videre proces

 

Beslutning

Taget til efterretning.
Til top