Mødedato: 15.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Effektmåling af indsatser under Sikker By Programmet 2017

Se alle bilag
Sikker By udarbejder årligt en indstilling med status for effektmålingen af indsatser under Sikker By-programmet.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at status for effektmålingen af indsatser under Sikker By-programmet 2017 tages til efterretning.

Problemstilling

Sikker By udarbejder årligt en indstilling med status for effektmålingen af indsatser under Sikker By-programmet. Formålet er at give et overblik over effekten af de enkelte kriminalpræventive indsatser i København.

Løsning

Effektmålingen indeholder i lighed med de foregående år en vurdering af henholdsvis målopfyldelse og effektscoring for de 26 indsatser i Sikker By programmet.

I målopfyldelsen kategoriseres indsatserne med en rød, gul eller grøn markering ud fra en overordnet vurdering af, i hvilken grad de opnår deres effekt- og resultatmål. I den forbindelse vurderes det også, om indsatsernes mål kan justeres eller gøres mere ambitiøse til næste års måling.

Effektmålingen baserer sig på indsatsernes scoring på fire indikatorer for effekt, som er udvalgt i samarbejde med forskere fra Roskilde Universitet (RUC).

Indikatorerne for effekt er:

  1. Risiko- og beskyttelsesfaktorer.
  2. Virkningsfulde tilgange.
  3. Evidensbaserede metoder.
  4. Indfrielse af resultat- og effektmål.

Indsatserne kan for hver af de fire indikatorer score fra 1-5, således at den maksimale score er 20. Se bilag 1 for en uddybende præsentation af indikatorerne.

Årets effektmåling

I tabel 1 ses en oversigt over indsatsernes målopfyldelse samt effektscoringer for 2017. I bilag 1 findes indsatsernes samlede afrapporteringsskemaer, som danner grundlaget for kategoriseringerne i tabellen.

Tabel 1: Oversigt over indsatsernes mål- og effektafrapportering

Indsatserne er i tabellen opdelt i fire forebyggelsesniveauer. Det primære niveau er indsatser målrettet alle børn og unge, som sigter på bred kriminalitetsforebyggelse. Det sekundære niveau er rettet mod kriminalitetstruede unge, mens den tertiære er indsatser for unge, der allerede har begået kriminalitet. Endelig sætter de områdebaserede indsatser bredt ind med primære, sekundære og tertiære indsatser i udsatte byområder, som oplever særlige udfordringer.

I 2017 indgår i alt 26 indsatser i Sikker Bys effekt- og målafrapportering. Af disse er Feriecamp Sydhavnen og SydhavnsCompaniet nye i effektmålingen, og har derfor alene udarbejdet en baseline til brug for næste års måling. I forhold til sidste år er tre indsatser udgået af målingen: Skolesocialrådgiverordningen efter ønske fra Socialforvaltningen samt Udvidede åbningstider på idrætsanlæg og Udgående beskæftigelsesindsats, da indsatserne ikke længere er igangværende.

Indsatserne Akut gadeplansarbejde samt TV-overvågning udfylder ikke effektscoringer, da de har akut karakter og derfor ikke udarbejder før-målinger. Disse vurderes derfor blot på deres målopfyldelse.

Af de 24 udfyldte afrapporteringer fremgår det, at de 21 har haft en tilfredsstillende målopfyldelse (markeret grøn), mens 3 indsatser ikke i tilstrækkelig grad opfylder deres succeskriterier (markeret gul).

Nedenfor følger en uddybende redegørelse for de indsatser, som ikke har haft tilfredsstillende målopfyldelse i dette års måling.

 

Green Team driftssamarbejde

Indsatsen med Green Teams skal dels løfte ren- og vedligeholdelsesindsatsen i udsatte byområder og dels skabe nye beskæftigelsesmuligheder for unge og ledige i samarbejde med driftsmedarbejdere i kommunen og almene boligorganisationer.

Green Teams driftssamarbejde har i afrapporteringen opsat to mål, som begge er resultatmål. Heraf har Green Teams opfyldt det ene (antallet af Green Teams), mens målet om afholdelse af 12 borgerinvolverende arrangementet om året ikke er nået, da der i 2016 kun er afholdt 4. Green Teams markeres som gul fordi de borgerrettede arrangementer vurderes som et vigtigt element i Green Teams målsætning om at løfte ren - og vedligeholdelsen i udsatte byområder. Det skal bl.a. gøres i samarbejde med driftsmedarbejdere i kommunen og almene boligorganisationer, samt ved involvering af borgerne i området. Da hensigten bl.a. er at skabe ejerskab til de fælles udearealer og skabe forståelse for, hvorfor det er vigtigt at tage vare på ens boligområde.

Det lave antal af borgerrettede arrangementer skyldes udskiftninger i projektgruppen. Green Teams er i gang med at justere samarbejdet og få lagt planer for borgerinvolverende arrangementer. Sikker By vil i efteråret gerne bistå Green Teams med sparring på, hvordan de kan opstille bedre og flere mål, som i højere grad kan sandsynliggøre effekten af Green Team driftssamarbejdet.

 

Amager Partnerskab

Amager Partnerskab arbejder for at øge trygheden og reducere kriminaliteten i Urbanplanen og Hørgården på Amager. Partnerskabet består af Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP og Boligforeningen 3B. I 2016 er der iværksat 11 tryghedsskabende og kriminalitetsforebyggende aktiviteter lokalt, mens der er afsat tre puljer af i alt 190.000 kr. til byrumsforbedrende aktiviteter.

Amager Partnerskab når i 2016 ikke målet om at reducere kriminalitetsniveauet med 25 % i 2016 sammenlignet med baseline fra 2012. Således er kriminalitetsniveauet blot reduceret med 3 % fra 2012 til 2016.

Der opleves en stigning i kriminalitetskategorierne Vold og trusler samt Narkotika. Lokalpolitiet oplyser, at kriminalitetsudviklingen for narkotika til dels hænger sammen med en intensiveret indsats i området, som har givet Politiet mulighed for at foretage flere sigtelse end tidligere.

Med budget 2017 blev Amager Partnerskab forlænget til og med 2020. I den forbindelse har partnerskabet udarbejdet en ny partnerskabsaftale og en ny opdateret forandringsteori, der tager udgangspunkt i de aktuelle udfordringer i området – herunder også udviklingen i de forskellige kriminalitetskategorier.

Tingbjerg-Husum Partnerskab

Tingbjerg-Husum Partnerskab skal styrke koordinationen mellem partnerskabets deltagere; Københavns Kommunes syv forvaltninger, Københavns Politi, SSP København, boligselskaberne fsb, SAB/KAB samt AAB. Derudover er formålet med partnerskabet at etablere nye tryghedsskabende tiltag samt støtte eksisterende aktiviteter i området.

Partnerskabet når i 2016 ikke målet om at reducere kriminaliteten med 25 % i 2016 sammenlignet med baseline i 2012. Således er kriminalitetsniveauer reduceret med 15 % fra 2012 til 2016.

For kategorierne Vold & trusler, Narkotika og Chikane er der observeret en stigning siden 2012, mens der for kategorierne Tyveri, Indbrud og hærværk er observeret et fald.

Med budget 2017 blev Tingbjerg-Husum Partnerskab forlænget til og med 2020. I den forbindelse har partnerskabet udarbejdet en ny partnerskabsaftale og en ny opdateret forandringsteori, der tager udgangspunkt i de aktuelle udfordringer i området – herunder også udviklingen i de forskellige kriminalitetskategorier.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Det bemærkes, at bevillingerne til en række Sikker By indsatser udløber i 2017. De bevillingsudløb, som forvaltningerne ønsker at videreføre, vil indgå i en samlet Sikker By-pakke til budgetforhandlingerne for 2018.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med Sikker By programgruppe løbende kvalificere indsatsernes effektopfølgning.

I den forbindelse er der indgået et samarbejde med Velfærdsanalyseenheden i Økonomiforvaltningen mhp. at understøtte de  kvantitative data i indsatsernes målafrapportering.

 

Peter Stensgaard Mørch                    /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 9: Effektmåling af indsatser under Sikker By Programmet 2017 (2017-0215983)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget ser med stor bekymring på den stigende bandekriminalitet og de deraf afledte skyderier og ser frem til, at politidirektøren i forbindelse med udvalgets budgetseminar i næste uge, giver en status på politiets indsatser for at bekæmpe urolighederne i København.”

Til top