Mødedato: 15.01.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Serviceniveau på ældreområdet 2013

Se alle bilag
Københavns Kommune skal i henhold til Serviceloven godkende serviceniveauet for kommunens ældre borgere én gang årligt.

Tidligere beslutninger

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at godkende de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2013, jf. bilag 1.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt,

2.      Indsatskatalog 2013, jf. bilag 2, og

3.      Tilsynspolitik for tilbud efter servicelovens § 83 på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område, jf. bilag 3.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Ved de årlige budgetforhandlinger og -vedtagelse fastsættes den økonomiske ramme for serviceniveauet på ældreområdet. Serviceniveauet udmøntes i  de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2013 og i Indsatskataloget 2013.  Der er særligt fokus på reformprogrammet Aktiv og tryg – hele livet.  Det betyder, at der er fokus på indsatser, der giver borgerne mulighed for at blive uafhængige af hjælp. Borgere, der har behov for varig hjælp, skal fortsat have den bedst mulige pleje i en tryg og aktiv hverdag.

Hverdagsrehabilitering spiller en central rolle i udmøntning af Aktiv og tryg - hele livet, og der har fra 2010 været tilbud om hverdagsrehabilitering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i efteråret 2012 foretaget en evaluering af hverdagsrehabilitering, jf. bilag 4.

Evalueringen omfatter:  

1.      To pilotprojekter om hverdagsrehabilitering på praktisk hjælp og personlig pleje, som blev gennemført i 2010-2011. Evalueringen af pilotprojekterne viser, at:

  • Langtidseffekten er positiv, hvad angår borgernes aktivitetsniveau og funktionsevne.
  • 60% af deltagerne er fortsat helt eller delvist selvhjulpne efter et år.

      2.      Hverdagsrehabilitering på praktisk hjælp, som blev indført som tilbud til alle borgere i januar 
      2012. Evaluering af hverdagsrehabilitering på praktisk hjælp 2012 viser, at:

  • Indsatserne har en positiv effekt, hvad angår borgernes aktivitetsniveau og funktionsevne umiddelbart efter forløbets afslutning.
  • 57 % af deltagerne er helt eller delvist selvhjulpne umiddelbart efter forløbets afslutning.
Både pilotprojekterne og hverdagsrehabilitering 2012 har medført en økonomisk gevinst i form af en reduktion i udgifter til hjemmepleje, dog er effekten størst hos nye borgere, dvs. borgere der ikke tidligere har modtaget hjælp. Evalueringen peger desuden på, at en præcisering af målgruppen samt motivationen hos borgerne er afgørende for forløbets effekt.

Evalueringen danner grundlag for tilrettelæggelse af tilbud om hverdagsrehabiltering i 2013.

Kommunalbestyrelsen skal i henhold til Servicelovens § 151c udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for tilbud efter servicelovens § 83, dvs. personlig pleje og praktisk hjælp samt madservice.

Løsning

Ældre i København 2013
De borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2013 indeholder generel serviceinformation til borgerne om den hjælp, de kan forvente fra kommunen. De er dermed en beskrivelse af det serviceniveau, der er fastlagt for kommunens ældre borgere, og er i sprog, form og indhold målrettet borgerne. Ældre i København 2013 indeholder et samlet overblik over kommunens tilbud, både sundhedstilbud, som henvender sig til alle ældre, og visiterede tilbud, som henvender sig til særlige målgrupper. Desuden oplyses om hvordan borgerne kan søge om de forskellige tilbud, egenbetaling og takster herfor samt mulighed for valg af leverandør.  

Der er i 2012 udarbejdet en pixi-version af Ældre i København, som er oversat til fransk, engelsk, arabisk, tyrkisk, urdu, farsi, somali og bosnisk.  Denne benyttes fortsat i 2013. Kvalitetsstandarderne og tilsynspolitikken publiceres ligeledes på kk.dk. 


Indsatskataloget 2013
Indsatskatalog 2013 er en konkretisering af det serviceniveau, der beskrives i kvalitetsstandarderne og er målrettet medarbejderne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Indsatskataloget 2013 indeholder en beskrivelse af sagsbehandlingsmetoder, herunder funktionsvurderingsredskabet Fælles Sprog II, som skaber fokus på borgernes ressourcer og herved understøtter de overordnede visioner i reformprogrammet. Herefter følger en oversigt over alle indsatser inden for genoptræning, personlig og praktisk støtte, vedligeholdende aktivitetstilbud, midlertidige døgntilbud og varige botilbud. I forhold til de enkelte indsatser beskrives, hvad indsatsen kan indholde samt visitationskriterierne til indsatserne, således at der sikres et ensartet serviceniveau.

Nye og reviderede tilbud
Nedenstående nye og reviderede indsatser er indarbejdet i Ældre i København 2013 og Indsatskataloget 2013.  
 
Personlig og praktisk støtte
Personlig og praktisk støtte er fra efteråret 2012 tildelt borgerne i form af Besøgsblokke i stedet for som enkeltydelser. Dette skal bidrage til at hjælpen i højere grad tilrettelægges, så den aktivt understøtter borgernes ønsker og prioriteringer. Besøgsblokke er som følge heraf indarbejdet i Indsatskataloget 2013, og mange enkeltydelser er udgået.   
 
Hverdagsrehabilitering
Fra 2013 udvides tilbud om hverdagsrehabilitering til at omfatte personlig pleje, mad og måltider. Konkret kan borgerne tilbydes to indsatser:

  • Vejledning i personlige opgaver:  Indsatsen tilbydes borgere med lette begrænsninger i funktionsevnen, som er motiverede for at deltage i forløbet. Indsatsen omfatter vejledning i hjemmet af en terapeut i relation til personlig pleje, mad og måltider. 
  • Træning i personlige opgaver: Indsatsen tilbydes borgere med lette til moderate begrænsninger i funktionsevnen, som er motiverede for at deltage i forløbet. Indsatsen indholder et træningsforløb, hvor en social- og sundhedshjælper støtter borger i selv at klare opgaver i relation til personlig pleje, mad og måltider. Forløbet planlægges i samarbejde med borgeren og under supervision fra terapeuten. Terapeut og medarbejderen fra hjemmeplejen mødes i borgens hjem og planlægger indsatsen.

Målgruppen for hverdagsrehabilitering i forhold til praktiske opgaver er præciseret på baggrund af evalueringsrapporten.

Visitationskriterierne for Vejledning og træning i praktisk opgaver er skærpet, så tilbudet kun gives til borgere med lette og moderate funktionsnedsættelser, som forventes at være den målgruppe, der profiterer mest af hverdagsrehabilitering. Borgere med omfattende funktionsnedsættelser vil fra 2013 ikke modtage hverdagsrehabilitering.

Hverdagsrehabilitering til praktiske opgaver er fortsat det eneste tilbud til borgere, der har et rehabiliteringspotentiale. Borger med rehabiliteringspotentiale vil derfor fortsat ikke få tilbudt rengøring eller tøjvask som varig ydelse.

Alle hverdagsrehabiliteringsforløb afsluttes med en evaluering af forløbet med henblik på at vurdere om borger er blevet selvhjulpen eller fortsat har behov for hjælp.

Effekten af hverdagsrehabilitering på personlige opgaver følges og der udarbejdes en evalueringsrapport. Ligeledes følges hverdagsrehabilitering på praktiske opgaver med henblik på at undersøge og evaluere langtidseffekten.

Støtte til et aktivt hverdagsliv
Indsatsen Støtte til et aktivt hverdagsliv afløser den tidligere ydelse, Tid til samvær, og  understøtter i højere grad reformprogrammet Aktiv og tryg – hele livet. Indsatsen er målrettet borgere, som har en oplevelse af at være uønsket alene. Det er typisk borgere, der har svagt eller intet netværk, eller som er i en akut livskrise, fx pga. tab af nærtstående pårørende eller et akut funktionstab. Medarbejderen støtter borgeren i at deltage i aktiviteter og (gen)oprette sociale kontakter. Dette kan eksempelvis ske ved, at borger og medarbejder sammen besøger et klubtilbud, spisetilbud, eller at borger får støtte til at få en besøgsven. 

Der er samtidig igangsat en række udviklingstiltag med henblik på at etablere et tættere samarbejde med civilsamfundet, hvor frivillige fx.kan følge ældre til forskellige aktiviteter. 
 

Mad og måltider - madklippekort
Kvalitetsstandarderne indeholder som noget nyt tilbud om madklippekort. Formålet er at give borgerne øget valgfrihed i forhold til, hvor og hvad de vil spise. Indsatsen tilbydes borgere, som opfylder kriterierne for spisetilbud på kommunens spisesteder, men som har et ønske om større valgfrihed i forhold til, hvor og hvad de vil spise, og derfor ønsker at kunne vælge frit mellem alternative spisesteder.

Bad på vedligeholdende aktivitetstilbud
Indsatsen Bad på vedligeholdende aktivitetstilbud kan tilbydes borgere, der ikke har mulighed for at tage eller modtage bad i eget hjem, og som ikke selv har mulighed for at transportere sig til svømmehal eller lignende. 

Genoptræning 
Genoptræningsindsatserne er uændrede, dog er kriterierne for kombineret individuel og holdgenoptræning skærpet, så indsatsen kun tilbydes borgere, som via en individuel genoptræningsindsats forventes efterfølgende at kunne indgå i holdgenoptræning.

Tildeling af kontaktperson
I Ældre i København 2013 udgår afsnittet vedrørende tildeling af kontaktperson, idet lovkravet om, at alle borgere skal have en navngiven kontaktperson, er bortfaldet. Når borgeren modtager sin afgørelse, vil det fortsat fremgå af afgørelsen med navns nævnelse, hvem der har foretaget visitationen.

Høring
Ældre i København 2013 har været i høring hos De Københavnske Ældreråd og Ældre Sagen. Ældrerådene og Ældre Sagen tilslutter sig de skitserede ændringer, som man finder helt i tråd med Aktiv og tryg - hele livet. Efter ønske fra Ældrerådene er der i kvalitetsstandarderne tilføjet oplysninger om, at borgene i særlige tilfælde kan få tilbudt et tryghedsopkald fra hjemmeplejen. Ligeledes er der indføjet supplerende oplysninger om egenbetaling på omsorgstandpleje, jf. bilag 5 og 6.
 

Ydelseskatalog for sygepleje 2013
Der er i forbindelse med budget 2013 ikke tilført yderligere midler til sygeplejeområdet, og der sker kun mindre ændringer på området i 2013. Som led i implementeringen af det regionale forløbsprogram for demens tilbydes dog fra december 2012 en ny ydelse kaldet demensforløbskoordination, som finansieres via omstilling på demensområdet. Ydelseskatalog for sygepleje 2013 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2013. 
 
Tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens § 83

Ifølge servicelovens § 150 har kommunen pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter servicelovens § 83 (personlig og praktisk hjælp og madservice) og servicelovens § 86 (genoptræning) løses i overensstemmelse med de afgørelser, kommunalbestyrelsen har truffet efter disse bestemmelser og i henhold til kommunalbestyrelsens vedtagne kvalitetsstandarder. Sundheds- og Omsorgsudvalget har udmøntet tilsynsforpligtelsen ved at gennemføre uanmeldte tilsyn med kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp i hjemmeplejen.

I henhold til Servicelovens § 151c skal kommunalbestyrelsen mindst en gang årligt udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for tilbud efter servicelovens § 83. Tilsynspolitikken indeholder beskrivelse af, hvordan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fører tilsyn med tilbud efter § 83, og hvordan der følges op på borgernes behov for hjælp. Tilsynspolitikken er ikke ændret indholdsmæssigt i forhold til den gældende tilsynspolitik.

 

Økonomi

Kvalitetsstandarderne udmønter det kommunale serviceniveau på ældreområdet i overensstemmelse med budget 2013. Omkostninger i forbindelse med trykning, oversættelse osv. afholdes inden for rammerne af det vedtagne budget.

 

Videre proces

Ældre i København 2013 sendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af kvalitetsstandarderne færdiggøres standardernes layout med henblik på trykning, offentliggørelse og distribution. 



Hanne Baastrup                                   /Birgitte Bo Christensen

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

1.      at godkende de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2013, jf. bilag 1.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

2.      at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog 2013, jf. bilag 2, og

3.      at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Tilsynspolitik for tilbud efter servicelovens § 83 på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område, jf. bilag 3.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2012

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. januar 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 

Til top