Mødedato: 15.01.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Sundbyøster Skole"

Se alle bilag

Efter den offentlige høringsperiode for lokalplanforslaget ”Sundbyøster Skole” skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage lokalplanen. Lokalplanen muliggør opførelse af Sundbyøsterhal 2, en udvidelse af henholdsvis bymidteområdet ”Amagerbrogade” og Sundbyøster Skole.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at lokalplan ”Sundbyøster Skole” vedtages endeligt med ændring som foreslået i afsnittet Løsning om supplerende bestemmelse vedrørende mulig indretning af ungdomsboliger.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Planforslaget har på baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning den 26. april 2012 været i offentlig høring fra 16. maj til 16. august 2012. Der er i den offentlige høring modtaget 14 henvendelser. Lokalplanforslaget erstatter den eksisterende lokalplan nr. 381 ‘Sundbyøster hallen’ fra 2004. Planforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2011.

 

Borgerrepræsentationen traf den 10. marts 2011 beslutning om "Ny skolestruktur på Amager". Sundbyøster Skole fik fire "spor" som en af tre basisskoler. Det indebærer en udvidelse af skolen.

 

Der blev med budget 2012 afsat 30 mio. kr., med modregning for grundsalg, til udbud af opførelsen af en ny idrætshal og dagligvarebutik på grunden ud mod Amagerbrogade. Konkret skal de to enheder opføres som ét byggeri. Byggeriet skal ske via udbud af grunden, hvor Københavns kommune efterfølgende køber idrætshallen tilbage som en ejerlejlighed. Lokalplanen skal derfor muliggøre byggeriet af både dagligvarebutik og idrætshal.

Løsning

Grundlæggende er der tale om en fleksibel lokalplan, der udlægger nogle byggefelter, men ikke fastlægger detaljerne omkring de kommende private og offentlige byggerier. De offentlige byggeprojekter, hal og skole, vil blive forelagt til politisk behandling senere, formodentligt i januar 2013, i forbindelse med bl.a. grundsalg.

Området for lokalplanforslaget, afgrænset af Amagerbrogade, Smyrnavej, Parmagade og Grækenlandsvej, er på ca. 38.400 m2. Området skal tænkes som et samlet hele, der suppleres med de nye byggemuligheder. De kommunale investeringer og de øgede muligheder for publikumsorienterede serviceerhverv skal sammen bidrage til udviklingen af Amagerbrogade som strøggade og bylivet ved Sundbyøster Plads. I bymidteområdet fastlægges der publikumsorienteret anvendelse af stueetagen og en sportshal etableres oven over. Herudover kan de 25 pct. af etagearealet anvendes til boliger. Sundbyøster Skole får mulighed for at udvide med ca. 2.400 m2 inkl. fritidshjemspladser og Københavns Kommunes fritidsordnings pladser (KKFO-pladser).

Bæredygtighedsmæssigt skal byggeri opføres efter ”laveste energiklasse”. I forhold til håndtering af regnvand åbner planen mulighed for indretning af forsinkelsesbassiner, der i givet fald skal kunne benyttes som skøjtebane og/eller andre sportsformål.

Der henvises i øvrigt til bilag 4 faktaark om lokalplanforslagets fem underområder.

Høring

Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode

De modtagne 14 henvendelser i den offentlige høringsperiode vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg - bilag 2b, henvendelse nr. 14

Høringssvar fra Amager Øst Lokaludvalg indeholder en række forslag til ændringer og kommentarer vedrørende områdets udvikling, jfr. oversigten først i bilag 3 er henvendelserne emnevis besvaret sammen med de øvrige henvendelser. På baggrund af lokaludvalgets ønske om mulighed for ungdomsboliger foreslås det, at der indsættes en tilføjelse som næstsidste afsnit i § 3, jfr. neden for. Kommuneplanen åbner op for, at ungdomsboliger kan placeres i bymidteområder.

Bemærkninger fra Københavns Energi – bilag 2a, henvendelse nr. 3.

Københavns energi ønsker indsat en generel bestemmelse om beskyttelse af ledningsanlæg.

Bemærkning: Der er ikke bestemmelser om ledningsanlæg i den nugældende lokalplan nr. 381 ”Sundbyøsterhallen”. I lokalplanforlagets § 8 er der allerede indsat en generel bestemmelse om ledningsanlæg m.v.

Bemærkninger fra Københavns Museum – bilag 2a, henvendelse nr. 7.

Københavns Museum gennemgår de vigtigste historiske forhold bebyggelserne og deres tidligere anvendelse.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser og forvaltningens bemærkninger, se bilag 3: De væsentligste indsigelser er fra genboer til den muliggjorte bebyggelse. De er kede af, at deres udsigt til de mange træer fjernes og erstattes af en udsigt til en16m høj bebyggelse.

Ejeren af naboejendommen Amagerbrogade 183 protesterer mod, at det fastlagte byggefelt giver mulighed for opførelse af en bebyggelse på det hidtidige parkeringsareal med en brandgavl i skel mod hans ejendom. Ny bebyggelse på hans ejendom kan opføres inden for den del af lokalplanforslagets byggefelter A1 og A2, der ligger på hans ejendom.

Herudover nævnes blandt andet følgende forhold

Idrætshallens størrelse, - omfang, - mulighed for nedgravning samt forslag til ændret placering.

Bemærkning: Hal 2s omfang og placering er bundet dels af krav til en idrætshal dels af størrelsen på det areal, kommunen har valgt at sælge ud fra en helhedsvurdering af Sundbyøster Plads og de øvrige byrum.

Trafikale forhold, herunder parkering på Grækenlandsvej ud for lokalplanområdet.

Bemærkning: Trafikken skønnes at kunne rummes i området. Parkering på Grækenlandsvej uden for lokalplanområdet reguleres ikke ved lokalplanforslaget.

Detailhandel - forslag om opdeling af butiksstørrelser i mindre enheder.

Bemærkning: Butiksstørrelsen skønnes at kunne rummes inde for de grænser der er kommuneplanmæssigt. Butikker der tiltrækker mange kunder, har erfaringsmæssigt en positiv virkning på kundegrundlaget i det omliggende område.

Byrummenes udformning, begrønning, belysning, hegning samt mulighed for nedsivning af regnvand.

Bemærkning: Der er lagt meget vægt på byrummene, deres funktioner, bl.a. med bæredygtige funktioner, samt trygheden i området i lokalplanforslaget.

Endelig nævnes muligheden for at flytte biblioteket, flytte vagtbygning, placering af samlingslokaler samt forhold om bevaringsværdige bygninger.

Bemærkning: Lokalplanforslaget er åbent for sådanne tiltag, såfremt forudsætningerne herfor er til stede.

Ændringsforslag

Forvaltningen foreslår et ændringsforslag om ungdomsboliger, idet ungdomsboliger kan bidrage til et aktivt byliv:

Næstsidste afsnit i § 3 ”Anvendelse”, stk. 1, punkt f. Punkt f foreslås underopdelt i punkterne fa-fd og tilføjet punkterne nedenfor med henblik på at muliggøre flere typer boliger i området:

fc) Uanset punkt fb) kan der efter særlig godkendelse indrettes ungdoms- og studieboliger med en størrelse på mellem 25 m2 og 50 m2; dog skal nettoetagearealet for den enkelte bolig være mindst 15 m2.

fd) Bestemmelserne gælder for hver ejendom under ét.

Borgermøde

Orienteringsmøde om planforlaget blev afholdt på Sundbyøster Skole den 12. juni 2012. 38 borgere var mødt op, og der blev drøftet en række emner som angivet i bilag 5. De fleste emner er også tilsendt som henvendelser/indsigelser til lokalplanforslaget. Ved mødet blev der modtaget 23 evalueringsskemaer, jfr. bilag 5.

Parkering

Forslaget giver mulighed for at bygge en ekstra hal til Sundbyøsterhallen ovenpå en forretningsetage m.v. på et areal, hvor der i dag er vejareal/offentlig parkeringsplads, med 38 biler. Planen åbner mulighed for, at kommunen genplacerer disse inden for lokalplanens område på kommunale vejarealer (se Tegning nr. 2 til lokalplanen). Udbygningen af skolen og hallen forventes ikke at give anledning til et større parkeringsbehov end i dag. Der er i dag ledige pladser i området, undtagen ved større sportsstævner. Specielt om dagen er der konstateret lave belægningsgrader i den tilstødende tællezone 53 (Selve lokalplanområdet er ikke med i tællezonerne). Ved større sportsstævner m.v. foreslås parkeringsbehovet imødegået med oplysning om de begrænsede parkeringsmuligheder i sådanne situationer og ved forhåndsorientering om de to busruter i Amagerbrogade (5A og 350).
Til sportshallen samt institutioner er kravet højst 1 plads pr. 100 m2  etageareal efter en konkret vurdering af behovet for brugen af det enkelte etageareal. Parkeringsarealerne er planlagt placeret ved den eksisterende sportshal. Udgangspunktet er, at der ikke etableres væsentligt flere tilskuerpladser i hallen.

Til butiksformål skal der indrettes parkering i konstruktion svarende til størrelsesordenen 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Disse parkeringspladser kan f.eks. placeres kælder eller i stueetage alt efter butiksareals størrelse.

Økonomi

I Budget`12 er der afsat midler til opførelse af hal i en ejerlejlighedsmodel, hvori indgår indtægt fra grundsalg, jf. i øvrigt budgetaftalen. Ejerlejlighedsmodellen indebærer, at kommunen køber sig ind i hallen, der er bygget ovenpå en stueetage med erhverv, f.eks. detailhandel.

Videre proces

Der er i Økonomiforvaltningen modtaget fem bud på halbebyggelsen. Projekterne er ved at blive vurderet – bl.a. med deltagelse fra Amager Øst Lokaludvalg – med henblik på forelæggelse for Borgerrepræsentationen. Udbuddet af byggeriet er sket samtidig med høringen af lokalplanforslaget. Vinderprojektet forventes forelagt Borgerrepræsentationen senest samtidigt med denne indstilling - forventeligt sidst i januar 2013.

Når forslaget til lokalplan er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget samt i Økonomiudvalget sendes indstillinger om konkrete kommunale byggerier til Borgerrepræsentationen så vidt muligt primo 2013. Efter endelig godkendelse af lokalplan Sundbyøster Skole bekendtgøres planen som endeligt vedtaget.

 

 

 

Hjalte Aaberg                                            / Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at lokalplan ”Sundbyøster Skole” vedtages endeligt med ændring som foreslået i afsnittet Løsning om supplerende bestemmelse vedrørende mulig indretning af ungdomsboliger.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. januar 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 

Til top