Mødedato: 12.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Risikobaseret ledelsestilsyn i Københavns Kommune

Se alle bilag

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at tilsynsforpligtelsen løftes i forhold til de økonomiske og administrative forhold i kommunen, jf. § 18 stk. 2 i Lov om Kommunernes Styrelse, som den enkelte borgmester har det daglige ledelsesmæssige ansvar for i henhold til § 64a stk. 2, ved at anmode revisionen om proaktivt i forbindelse med årsregnskabet at rapportere til Økonomiudvalget på baggrund af dialog med forvaltningerne om, hvorvidt ledelsestilsynet er betryggende. Borgmestrene/forvaltningerne beslutter fortsat selv på baggrund af dialogen med revisionen, hvordan deres risikobaserede tilsyn tilrettelægges mest hensigtsmæssigt.

Problemstilling

Økonomiudvalget har i henhold til Lov om Kommunernes Styrelse § 18 stk. 2 indseende med de økonomiske og almindelige administrative forhold inden for samtlige af kommunens administrationsområder og dermed ansvar for at føre tilsyn med de økonomiske og almindelige administrative forhold. Borgmestrene har i dag ansvaret for den øverste daglige ledelse af forvaltningens administration og har således jf. Kasse- og Regnskabsregulativet afsnit 2 ansvaret for, at der i forvaltningen er tilrettelagt regler og interne kontroller i fornødent omfang under hensyntagen til principperne om væsentlighed og risiko, benævnt et risikobaseret ledelsestilsyn. Se i øvrigt bilag 1 for en uddybning heraf.

I blandt andet besvigelsessagen og sagen om jobrotationsmidler samt andre enkeltstående sager har der været kritik af ledelsestilsynet på de berørte områder. Det er i dag sådan, at revisionen påser, at den enkelte forvaltnings borgmester og administrerende direktør har påtegnet en ledelseserklæring om, at regnskabet vurderes, at være retvisende, at der er tilrettelagt hensigtsmæssige kontroller, samt en række øvrige forhold. En beskrivelse af det risikobaserede ledelsestilsyn fortæller, hvordan den relevante forvaltning håndterer tilsynsopgaven.

Løsning

For at hjælpe Økonomiudvalget med at løfte den tilsynsforpligtelse, som den enkelte borgmester har det daglige administrative ledelsesansvar for, jf. den kommunale styrelseslov § 64a stk. 2, foreslår Økonomiforvaltningen, at revisionen fremover i forbindelse med årsregnskabet proaktivt rapporterer til Økonomiudvalget om, hvorvidt det ledelsestilsyn, som foretages i forvaltningerne, er betryggende.

Ligesom i dag vurderer forvaltningerne selv, hvordan deres risikobaserede ledelsestilsyn tilrettelægges mest hensigtsmæssigt. Det er således hverken Økonomiudvalget, Økonomiforvaltningen eller revisionen, som fastlægger indholdet af det risikobaserede tilsyn i forvaltningerne.

Ledelsestilsynet skal være beskrevet og dokumenteret i et omfang, så det er muligt for revisionen at gennemgå og vurdere det og indgå i dialog med forvaltningerne herom. Forvaltningernes rapportering om ledelsestilsynet bør ske som en del af den almindelige regnskabsaflæggelse, således at revisionen kan foretage en proaktiv revision af ledelsestilsynet i hele kommunen som en del af den almindelige revision af kommunens regnskab.

Økonomiforvaltningen fastlægger rammerne for ledelsestilsynet for de tværgående, administrative områder, herunder løn mv. Det betyder, at det fastlægges i dialog mellem Økonomiforvaltningen, forvaltningerne og revisionen, hvilke konkrete handlinger i ledelsestilsynet på de tværgående, administrative områder, som skal udføres hhv. af Koncernservice, af centrale funktioner i forvaltningerne og på institutionerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningerne indgår i dialog med revisionen om rapportering om det risikobaserede ledelsestilsyn. Rapporteringen herom sker som et led i den almindelige regnskabsaflæggelse fra og med regnskabet for 2016.

 

Mikkel Hemmingsen                         Bjarne Winge                    

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 11: Risikobaseret ledelsestilsyn i Københavns Kommune (2015-0275435)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

”Et styrket ledelsestilsyn bør have et afbureaukratiserende sigte med fokus på at fjerne unødvendig tilsynskontrol. Ledelsestilsynet bør tage udgangspunkt i Københavns Kommunes tillidsreform, hvor kontrol og afrapportering erstattes med tillid og ansvar til medarbejderne.”

Til top