Mødedato: 09.04.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Beslutning om intern høring af udkast til forslag til Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal beslutte at sende udkast til forslag til Kommuneplan 2024 (bilag 1 -5) i intern høring i 8 uger i fagudvalg, råd og lokaludvalg..

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at udkast til forslag til Kommuneplan 2024 (bilag 1 – 5) sendes i intern høring i fagudvalg, råd og lokaludvalg.

Problemstilling

På baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023 den 14. december 2023 fremlægges nu et udkast til forslag til Kommuneplan 2024.

Det fremgår af Kommuneplanstrategi 2023, at der laves en fuld revision af kommuneplanen i Kommuneplan 2024. I København er der tradition for at lave en fuld revision af kommuneplanen og ikke alene en revision af særlige emner og områder. Byen og bydelene hænger sammen og forandrer sig over tid, ligesom kommuneplanens konkrete emner har indflydelse på og hænger sammen med hinanden.

En fuld revision indebærer ikke nødvendigvis, at hele kommuneplanen skal ændres, men at hensigtsmæssige ændringer og konsekvensrettelser af betydning for andre emner og områder kan foretages i hele kommuneplanen, hvis der er behov.

Løsning

Kommuneplanen består af en politisk hovedstruktur (bilag 1) samt rammer og retningslinjer. Økonomiforvaltningen har vedlagt de væsentligste ændringer i kommuneplanens retningslinjer (bilag 2), rammer (bilag 3) og konkrete rammer (bilag 5). Hvis der kommer nye væsentlige ændringer til rammer og retningslinjer, vil forvaltningen opdatere bilagene frem mod endelig vedtagelse af Kommuneplan 2024 i forventelig december 2024. Endelig fremgår det af bilag 4 hvordan arbejdsprogrammet fra Kommuneplanstrategi 2023 er besvaret med Kommuneplan 2024. Til behandling af sagen er der vedlagt et bilag 6, som indeholder et overblik over de ændringsforslag og protokolbemærkninger, som Økonomiforvaltningen har modtaget forud for Økonomiudvalgets behandling af sagen.

Den politiske hovedstruktur er en videreførelse af kommuneplanstrategien til kommuneplanen. Det betyder, at den strategiske retning fra planstrategien videreføres som ny hovedstruktur for kommuneplanen, med følgende tilføjelser, der afspejler Økonomiforvaltningens indstilling til nye tiltag i kommuneplanens rammer og retningslinjer:

  • Nye væsentlige tiltag i kommuneplanens regulering (markeret med blå baggrundsfarve i hovedstrukturen) som beskriver forslag til ændringer i kommuneplanen indenfor følgende:
    • Rækkefølgeplanen (s. 24-25),
    • Tætheder i byen (s. 26-27),
    • Bilparkering (s. 36-39),
    • Cykelparkering (s. 40-41),
    • El- og delebiler (s. 42-43),
    • Boligstørrelser (s. 62-67),
    • Blandet by (s. 68-69), e
    • Erhvervsudvikling (s. 84-85),
    • Grøn forsyning (s. 98-101)
    • Byens kulturarv (s. 106-107).

      Opslagene svarer derudover på kommuneplanstrategiens arbejdsprogram, hvilket kan ses af bilag 4. 

  • Bydele i fokus (s. 108-123), som beskriver de væsentligste rammeændringer (fra bilag 3 og 5) til konkrete byudviklingsprojekter fordelt på fire overordnede bydelsafgrænsninger.   
  • Ajourføring af den strategiske retning fra kommuneplanstrategien med udvalgte resultater fra baggrundanalyserne til kommuneplanen, som giver anledning til forslag om enkelte nye målsætninger og redegørende tekst herom. Det gælder følgende målsætninger: antal nye boliger, almene boliger og ungdomsboliger (s. 46), at sikre varierede boligstørrelser på tværs af bydelene (s. 46), målsætning for erhvervsbyggeri (s. 72). Dertil revideret redegørende tekst: opdateret prognose for befolkningstal og -udvikling (s. 16) restrummelighed for byudviklingsområderne (s. 18) redegørelse for nye mål for boligbyggeri (s. 46), status på detailhandel i København (s. 81), redegørelse af, hvordan den grønne arealplan understøtter at målet om maksimalt 300 meter til et grønt eller blåt område kan opnås i de tættest bebyggede kvarterer, herunder at der prioriteres nye grønne områder, der hvor der er flest boliger (s. 90-91), og omtale af mulighed for ny begrønningsprocent (s. 91).

     

    Derudover har Økonomiforvaltningen opdateret diverse nøgletal for byens udvikling i de tilfælde, at der er kommet nye data, samt indarbejdet nyt resume og forord (s. 4-5). Det bemærkes, at der på mobilitetsmålets afrapportering på figur 2.8 er opgjort på rejser i DTU Transportvaneundersøgelse, mens målet er baseret på antal ture. Figurens data er således tilrettet så den er baseret på antal ture, hvilket medfører en marginal ændring i turfordelingen.

     

    Nye muligheder i planloven

    Folketinget vedtog den 19. december 2023 en ændring af planloven, som er trådt i kraft den 1. januar 2024. Økonomiforvaltningen har indarbejdet muligheden for i lokalplaner at fastlægge, at et bestemt antal parkeringspladser skal forbeholdes el- og delebiler og at stille krav om ladeinfrastruktur samt muligheden for at stille krav om, at private ungdomsboliger kun må udlejes til studerende.

     

    Økonomiforvaltningen vil, sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen, undersøge, hvordan følgende nye bestemmelser kan indgå i kommune- og lokalplanlægningen. Dette arbejde vil finde sted frem mod, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal tage beslutning om at sende kommuneplanen i offentlig høring i efteråret 2024:  

     

  • Planlægning for vandområder.
  • Muligheden for at fastsætte en begrønningsprocent for friarealer og stille krav til kvaliteten af bynatur.

Når udkast til forslag til Kommuneplan 2024 efter Økonomiudvalgets godkendelse sendes i intern høring vil fagudvalg, råd og lokaludvalg have mulighed for at sende høringssvar til indholdet af kommuneplanen. Den digitale kommuneplan er nu tilgængelig på kp24.kk.dk, hvor det vil være muligt at se alle rammer, retningslinjer samt redegørelse og kort.

Derefter vil Økonomiforvaltningen udarbejde en opsamling på indkomne høringssvar i en hvidbog, som forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på, at der kan tages stilling til at sende sagen i offentlig høring i forventeligt efteråret 2024. Til denne behandling og den offentlige høring vedlægges en miljøvurdering af de væsentlige ændringer i kommuneplanen.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning, vil Økonomiforvaltningen sende udkast til forslag til Kommuneplan 2024 i intern høring i fag- og lokaludvalg samt følgende råd; Frivilligrådet, Handicaprådet, Udsatterådet, Ungeråd KBH og Ældrerådet.

Økonomiforvaltningen vil på baggrund af høringssvarene fra den interne høring udarbejde en hvidbog og et revideret forslag til Kommuneplan 2024 frem mod behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i august 2024.

Herefter følger 8 ugers offentlig høring forventeligt i september og oktober 2024 inden vedtagelse forventeligt i december 2024.

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Beslutning om intern høring af udkast til forslag til Kommuneplan 2024 – Fremtidens klimavenlige hovedstad (2023-0446158)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2024

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Kenneth Horst Hansen, var til stede under punktets behandling, af hensyn til sagens oplysning.

Det Konservative Folkeparti og Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At bilparkeringsnormen for familieboliger fastsættes til en parkeringsplads for hver 100 kvadratmeter familiebolig.”

Det af Det Konservative Folkeparti og Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, Ø, B, F og I.

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

”At cykelparkeringsnormen uændret bliver 4 cykelparkeringspladser pr 100 m2 familiebolig.”

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget med 11 stemmer mod 1. Et medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, C, B og V.

Imod stemte: I.

Undlod at stemme: F. 

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):

”At minimumsboligstørrelsen i eksisterende by fastholdes på 50 m2 brutto, idet vi mener, at en familiebolig på 40 bruttokvadratmeter svarende til 26 kvadratmeter netto er for lille som familiebolig.”

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 1 stemme mod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C.

Imod stemte: A, Ø, B, F, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4) til kapitel 3, side 52, spalte 1-2:

At følgende afsnit:

”Derudover er der behov for flere skæve boliger til hjemløse. Ikke mindst efter hjemløsereformen, der peger på, at hjemløse hurtigere skal i egen bolig med den rette støtte. Det medfører et større kapacitetsbehov, som skal indtænkes i byens udvikling i både ny og eksisterende by. Nogle borgere kan have svært ved at passe ind i et almindeligt bomiljø. Her er der et særligt fokus på at sikre egnede billige boliger og botilbud til netop denne målgruppe. Det kan bl.a. være boliger til borgere med en sindslidelse, et handicap eller hjemløse, som kan have behov for en skæv bolig med ekstra boligsocial støtte."

Erstattes med:

"Derudover er der behov for flere boliger til hjemløse, ikke mindst efter hjemløsereformen, der tilsiger, at hjemløse skal langt hurtigere i egen bolig med den rette støtte. Det medfører et større kapacitetsbehov, som skal indtænkes i byens udvikling i både ny og eksisterende by. Nogle borgere kan have svært ved at passe ind i et almindeligt bomiljø og vil derfor have behov for en skæv bolig med ekstra boligsocial støtte. Der er også behov for særligt billige boliger til udsatte borgere med en meget lav betalingsevne. Og der er behov for at sikre egnede og betalbare boliger og botilbud til borgere med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser."

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev vedtaget med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, B, F.

Imod stemte: C, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF5) til Kapitel 3, side 55, spalte 2:

”Formuleringen om, at KK: "Vurderer muligheden for at det private boligbyggeri får bedre mulighed for og incitamenter til at tilvejebringe billige boliger til socialt udsatte."

Erstattes med:

"Arbejder aktivt for at påvirke rammerne, så det private boligbyggeri får bedre mulighed for og incitament til at tilvejebringe billige boliger til socialt udsatte."

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF5) blev vedtaget med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, B, F.

Imod stemte: C, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF6) til Kapitel 3, side 65, Bofællesskaber:

”At 65 m2 etagemeter erstattes til 55m2 etagemeter.

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF6) blev vedtaget med 7 stemmer mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F, V og I.

Imod stemte: A, C og B.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF7) til Kapitel 3, side 46, spalte 1:

At følgende afsnit:

”At skabe plads til byggeri af 40.000 nye boliger, heraf 10.000 almene boliger, frem mod 2036”

Erstattes med:

”At skabe plads til byggeri af 40.000 nye boliger, heraf minimum 10.000 almene boliger, hvoraf minimum halvdelen skal være familieboliger, frem mod 2036”.”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF7) blev vedtaget med 10 stemmer mod 2. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: V og I.

Undlod at stemme: C.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF8) til Kapitel 2, side 14, spalte 1.

At følgende afsnit:

”At biltrafikken i 2030 maksimalt udgør 25% af alle ture, der foretages i København…”

Erstattes med:

” At biltrafikken i 2030 maksimalt udgør 20% af alle ture, der foretages i København…”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF8) blev vedtaget med 5 stemmer mod 3. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og F.

Imod stemte: C, V og I.

Undlod at stemme: A og B.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF9) om at der tilføjet nyt mål til Kapitel 2, side 14, spalte 1:

”At biltrafikken reduceres med to procent årligt”.

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF9) blev vedtaget med 5 stemmer mod 3. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og F.

Imod stemte: C, V og I.

Undlod at stemme: A og B.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF10) til Kapitel 2, side 28, spalte 3:

At følgende sætning:

”Dette skal gå hånd i hånd med ambitionen om at udvikle cykelinfrastruktur, der styrker folkesundheden og frigiver plads til forskellige typer af cyklister, herunder børn, turister, sårbare grupper med kroniske sygdomme og ældre bl.a. ved at etablere sikre skoleveje”

Erstattes med:

”Dette skal gå hånd i hånd med ambitionen om at udvikle cykelinfrastruktur, der styrker folkesundheden og frigiver plads til forskellige typer af cyklister, herunder børn, turister, sårbare grupper med kroniske sygdomme og ældre bl.a. ved at etablere sikre skoleveje og flere cykelgader”.

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF10) blev vedtaget uden afstemning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF11) at der efter afsnitter, der slutter med ”…med forskellige ønsker og behov” i kapitel 3, side 46, spalte 3 tilføjes følgende nye afsnit:

”For at sikre et aktivt byliv med fællesskab, så er det en målsætning, at nye byområder indeholder 25-40% almene boliger, 25% ejerboliger og 25% andelsboliger. Alle med mulighed for bofællesskaber”.

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF11) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og F.

Imod stemte: A, C, B, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF12) om at der indsættes følgende tekst nederst i afsnittet ”Fortætning i eksisterende by” i kapitel 2, side 26, spalte 2-3:

”Fortætningen kan også ske ved, at eksisterende ejendomme får tilføjet en ekstra etage, hvilket kan tilføre byen flere tusind ekstra boliger. Det er dog nødvendigt at gå i dialog med staten om kravene i byggereglementet, hvis det skal være rentabelt”.

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF12) blev vedtaget med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V og I.

Imod stemte: C.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF13) at sætningen i kapitel 1, s. 11, 1. afsnit sidste sætning ændres fra:

”Udviklingen af byen skal derudover have fokus på indretning for mennesker med handicap.”

Ændres til:

”Udviklingen af byen skal baseres på universelt design, så byen indrettes for alle – også mennesker med handicap”.

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF13) blev vedtaget med 12 stemmer. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, C, B, F og V.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: I.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF14) til den digitale kommuneplan (tilføjelse under Rammer, Generelle bestemmelser, Særlige bebyggelsesforhold) om tilføjelse af nyt afsnit:

“Ved anvendelse af byggematerialer med behov for større dimensioner (fx træ, genanvendte materialer mv.) end traditionelle byggematerialer kan bygningshøjden overskrides af hensyn til bæreevne, brandforhold mv”

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF14) blev vedtaget uden afstemning.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF15) til parkeringsnorm for detailhandel i Øvrig by:

”At parkeringsnormen for detailhandel fastsættes til 1:143 i Øvrig by, som den er i den gældende Kommuneplan 2019.”

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF15) blev forkastet med 5 stemmer mod 6. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og F.

Imod stemte: A, C, V og I.

Undlod at stemme: B.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF16) om tilføjelse af nyt afsnit til s. 84 spalte 2 om erhvervsudvikling:

"Københavns Kommune ønsker, at de nye muligheder for værksteder og håndværk også understøtter virksomheder inden for de kreative brancher og kulturlivet.”

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF16) blev vedtaget med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, C, B, F, og V.

Imod stemte: I.  

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF17) om nyt afsnit til s. 26 3. spalte om fortætning:

"Københavns Kommune ønsker, at der i den eksisterende by ved stationsnære boligområder sker en fortætning. Det kan eksempelvis være i områder, som i dag har en lav tæthed og som bygherrer derfor kan anmode om at få fremmet nye byggemuligheder i."

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF17) blev vedtaget med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V og I.

Imod stemte: C.

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Fastsættelsen af krav til boligstørrelser i kommuneplanen er afgørende for byens udvikling. Der er i dag stor forskel på bruttoareal, nettoareal og det gulvareal, der reelt er til rådighed for beboerne. Derfor vil vi frem mod næste behandling af kommuneplanen i juni arbejde videre med, hvordan kravene kan udformes, så de passer til de politiske ønsker til byudviklingen, herunder at der kan bygges flere almene familieboliger.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkninger:

”Reservation af parkeringspladser til særlige formål skal forudsætte en anvendelsesgrad på over 85 procent, så der ikke konverteres konventionelle parkeringspladser til formål, der ikke anvendes”.

 

”For os konservative er det vigtigt, at kommuneplanen bidrager til at løse borgernes parkeringsbehov. Derfor er det vigtigt, at der ved nybyggeri er tilstrækkeligt med parkeringspladser på egen grund til at håndtere parkeringsbehovet på egen, så man ikke belaster parkeringsbehovet på offentlige veje yderligere. Det gælder både for cykler og biler.”

 

”Vi konservative er optaget af at få bygget boliger, der er tilstrækkeligt store til at kunne håndtere københavnerne og de nye borgeres efterspørgsel efter boliger. Når ca halvdelen af boligerne i kommunen er på to værelser eller derunder, er det nødvendigt, at vi får bygget boliger af en størrelse, der honorere efterspørgslen efter større boliger, både til børnefamilier, og familier uden børn. Vi er også optaget af, at vi får bygget flere ejer- og andelsboliger.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”RV tilslutter sig at udkastet til Kp24 nu sendes i interne høring, men har endnu ikke taget stilling til de endelige rammer for byens udvikling. RV vil følge højringsprocessen tæt og tage stilling til ændringer herefter. Generelt ønsker RV bl.a. en mere ambitiøs tilgang til cyklisme, flere forskellige og betalige boliger for alle dog med et særligt forhus på boliger for socialt udsatte.”

Til top