Mødedato: 07.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høring af Økonomiudvalget vedr. udkast til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal tage stilling til høringssvar vedrørende ”Udkast til Københavns Kommunes Handicappolitik 2018-2022”.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget godkender høringssvar til ”Udkast til Københavns Kommunes Handicappolitik 2018-2022”, jf. bilag 1.

Problemstilling

Socialudvalget har den 20. september 2017 godkendt, at udkastet til ”Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022” sendes i høring. Økonomiudvalget er høringspart, og fristen for afgivelse af bemærkninger er fredag den 10. november 2017.

Løsning

Handicappolitikken for Københavns Kommune udløber ved udgangen af 2017. Socialudvalget er koordinerende udvalg for vedtagelsen af en ny handicappolitik for perioden 2018-2022, og Socialforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet et udkast til en ny handicappolitik for perioden 2018-2022.

Formålet med den nye handicappolitik er at sætte rammen for den faglige udvikling på handicapområdet, samt sikre livskvalitet og inklusion for borgere med handicap, og skabe tilfredshed i samarbejdet mellem kommunen og borgere med handicap.

Visionen i Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 er, at Københavnere med handicap skal have mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet. Indfrielsen af dette mål skal ske ved, at borgere med handicap støttes til at opnå et meningsfuldt liv på egne præmisser, gennem en habiliterende og rehabiliterende tilgang. Det er en målsætning som de pårørende, kommunen, civilsamfundet og virksomheder, men også borgerne selv, skal stå sammen om at indfri.

Udkastet til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022, er bygget op over fire temaer, som hver især konkretiseres i en række indsatsområder:

  • Det gode liv, som har fokus på livskvalitet.

  • Deltagelse, som rummer alt fra deltagelse i egen sag til deltagelse i forskellige aktiviteter.

  • Netværk, som er vigtige for alle mennesker.

  • Skole, uddannelse og beskæftigelse, som giver noget at stå op til om morgenen, uanset om  det er én- eller otte timers arbejdsdag, fuldtidsstudie eller aftenkurser.

Et særligt fokuspunkt i udkastet til Københavns Kommunes handicappolitik for 2018-2022 er desuden, at alle relevante forvaltninger skal inddrages for at sikre, at borgere med funktionsnedsættelse får samme vilkår som andre borgere, så vidt det er muligt.

Med henblik på at implementere den nye handicappolitik lægges derfor op til, at forvaltningerne sikrer, at handicappolitikken bliver en integreret del af kommunens øvrige arbejde og service til borgerne. Det er alle forvaltningernes opgave hver i sig at sørge for, at politikkens ambitioner indarbejdes i eksisterende og fremtidige initiativer, der hvor det er relevant. Desuden vil Handicaprådet i forbindelse med de årlige møder med de politiske udvalg få en status samt mulighed for at drøfte implementeringen af handicappolitikken.

Udkast til Økonomiudvalgets høringssvar

Økonomiforvaltningen har udarbejdet et udkast til Økonomiudvalgets høringssvar vedr. ”Københavns Kommunes Handicappolitik 2018-2022” (jf. bilag 1).

Med udkastet til høringssvaret noterer Økonomiudvalget sig bl.a.:

  • At indfrielsen af handicappolitikkens vision bl.a. beror på, at der både tænkes effektiviseringer, nye løsninger og nye samarbejdskonstellationer, herunder i relation til samarbejdet mellem forvaltninger, og mellem kommune, borgere, civilsamfund og virksomheder.

  • At Københavns Kommune skal blive ved med, at udforske og afprøve velfærdsteknologiens potentialer i forhold til at understøtte, at borgere med handicap kan mestre eget liv.

Desuden bemærker Økonomiudvalget med udkastet til høringssvaret bl.a.:

  • At det er oplagt, at de økonomiske potentialer forbundet med de nye løsninger, herunder velfærdsteknologi, og samarbejdskonstellationer afsøges og realiseres. Herunder bl.a. i forhold til forvaltningernes sektoransvar for borgere med handicap.

  • At det er oplagt, at forvaltningerne overvejer at søge finansiering til initiativer i relation til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 fra investeringspuljerne, hvis initiativerne lever op til kriterierne for udmøntningen af investeringspuljerne. 

Økonomi

Af Socialforvaltningens indstilling til Socialudvalgets møde den 20. september 2017 om høring af Københavns Kommune Handicappolitik 2018-2022 fremgår, at Socialforvaltningen vurderer, at den nye handicappolitiks principper og målsætninger ikke i sig selv har økonomiske konsekvenser, men at initiativer i handleplanen med behov for ekstra bevilling vil indgå som budgetforslag i budgetforhandlingerne. Første gang i forbindelse med budget 2019.

Videre proces

Hvis Økonomiforvalget godkender indstillingen, fremsender Økonomiforvaltningen bemærkninger til ”udkast til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022” til Socialforvaltningen senest fredag den 10. november 2017, hvorefter bemærkningerne vil indgå i det videre arbejde med handicappolitikken. Den endelige handicappolitik forelægges Socialudvalget i december 2017. Efterfølgende forventes handicappolitikken forelagt det nye Økonomiudvalg og den nye Borgerrepræsentation primo 2018.

 

Peter Stensgaard Mørch                               /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Høring af Økonomiudvalget vedr. udkast til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 (2017-0306862)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top