Tekniske standarder for veje, pladser og parker

Her finder I de tekniske standarder, som skal opfyldes, når I udfører anlægsprojekter for Københavns Kommune.

Skal du som rådgiver eller entreprenør lave anlægsprojekter i kommunen, skal du bruge disse tekniske standarder, retningslinjer og myndighedsforhold i forbindelse med dit projekt.

Belysning, El og Torontoanlæg

Når du skal arbejde med udendørsbelysning på veje, pladser og parker, samt med torontoanlæg eller forsyningsstandere (gøglerstik), skal du følge vores regler, retningslinjer og krav til design og udførelse. 

Broer og andre bygværker

Byens broer og andre bygværker skal leve op til en række krav om æstetik, tilgængelighed, bruger- og driftsvenlighed, samt lang levetid. Derfor har vi udarbejdet krav og retningslinjer for design, projektering og anlæg af byens broer og andre bygværker.

Buslæskærme - modeller (målfaste tegninger)

Når der skal flyttes eller opsættes nye buslæskærme i et anlægsprojekt, skal den præcise placering af buslæskærme angives på tegningerne.

Her finder du målfaste tegninger af de forskellige modeller af buslæskærme samt fundamenterne, der bruges i byen. Der er tre modeller for buslæskærme. Vælg den, der skal bruges på stedet. Bemærk, at der anvendes det samme fundament til model 1 og 2.

Målfaste tegninger for buslæskærme og fundamenter

Byens rum og inventar

Her finder du Københavns Kommunes retningslinjer og krav til materialer til indretning af byens rum, herunder en guide til antigrifittibeskyttelse. For at sikre legepladser og aktivitetsredskaber har Teknik- og Miljøforvaltningen desuden udarbejdet særlige tekniske standarder og krav, som du skal følge.

Cykelforhold

For at sikre en tryg, sikker og cykelvenlig udformning af cykelinfrastrukturen og vejprojekter, har Københavns Kommune retningslinjer, der også gælder for større cykelparkeringsanlæg. 

”Cykelfokus 2024” indeholder Københavns Kommunes vejledende retningslinjer for cykel- og vejprojekter. Særligt afsnittene vedr. cykelgader, cykelstibredder, sammenhæng mellem cykel- og øvrig infrastruktur samt cykelvenlige kryds er blevet opdateret i ”Cykelfokus 2024”. 

Administrationsgrundlaget ”Cykelparkering og opstilling af mindre udlejningskøretøjer” beskriver både de overordnede rammer og de interne redskaber, som forvaltningen anvender i det daglige arbejde med etablering af cykelparkering og forvaltningen af opstilling af udlejningskøretøjer.

Københavns nye ladcykelstativer. Tegninger til enkeltstativ, dobbeltstativ og pladsbehovet

Gravearbejde

Hver gang du skal grave i byens veje, skal du søge om gravetilladelse. Her finder du bl.a. også kravspecifikationer og samarbejdsaftale med Københavns Kommune. Læs også vejledningen "Gravearbejde i en cykelby - Syv gode afspærringsløsninger", der indeholder anbefalinger for, hvordan man opretholder en god fremkommelighed. 

Søg om gravetilladelse

Vejledningen Gravearbejde i en cykelby - Syv gode afspærringsløsninger

Jordflytning og andre miljøforhold

Her finder du information om Jordflytning, genanvendelse af jord eller brokker, regler for støj og arbejde udenfor normal arbejdstid med videre samt de 32 krav til egne og støttede bygge- og anlægsprojekter.

Krav og retningslinjer til jordflytning og andre miljøforhold

Tilgængelighed og tjeklister for tilgængelighed i København

Teknik- og Miljøforvaltningen følger som udgangspunkt de nationale regler for tilgængelighed og tilpasser dem til specifikke forhold i Københavns Kommune. Læs mere om reglerne og find listerne for tilgængelighed her:

Trafiksignaler og ITS-udstyr

Teknik- og Miljøforvaltningen er ansvarlig for projektering, anlæg, drift og vedligeholdelse af kommunens signalregulerede kryds. 

Læs her om vores krav og retningslinjer til projektering og opførelse af trafiksignalanlæg og ITS udstyr:

Trafiksikkerhed

Københavns Kommune optimerer vejnettet ved at sikre, at der gennemføres trafiksikkerhedsrevision på mindst trin 2 og 3 på alle større projekter. 

Træer

Københavns Kommune stiller krav til udvalget af træer for at sikre et godt og sundt udvalg og for at undgå, at der plantes allergifremmende træer.

Læs mere om kommunens krav og retningslinjer til, hvordan træer plantes, og hvilke træer du må plante hvor:

Vandhåndtering, skybrud og lokal afledning af regnvand (LAR)

Skybrudsløsninger

Læs om Københavns Kommunes overordnede retningslinjer for skybrudsløsninger. 

Lokal afledning af regnvand (LAR) 

Lokal afledning af regnvand skal ske efter Københavns Kommunes retningslinjer, og der skal indhentes tilladelse. Læs om retningslinjerne, og om hvordan du søger tilladelse på vores hjemmeside om LAR.

Krav og retningslinjer for lokal afledning af regnvand, og hvordan du søger tilladelse

Håndtering af vand ved anlæg 

I faktaboksen Krav og retningslinjer finder du en vejledning til håndtering af regn-, overflade- eller grundvand i anlægsprojekter, der også giver et overblik over ansøgninger og Københavns Kommunes krav.

OBS! Vejledningen er fra 2011 og er forældet med hensyn til henvisning til love og bekendtgørelser, men er stadig god at orientere sig i. 

Vejopbygning- og udformning fra facade til facade

Her finder du de tekniske krav og retningslinjer til vejopbygning og belægningsarbejder. Det er en tjekliste, der udover belægninger også beskriver krav til bl.a. afmærkning, brolægning, brønde, busstoppesteder, svingradier og skiltning. Teknik- og Miljøforvaltningen har desuden 32 krav til driftsvenlig udformning af anlæg, som du kan finde her.

Standarder for adgange (overkørsler) og de mest brugte vejbump

Her finder du vores Standarder for adgange (overkørsler) og standarder for de mest brugte vejbump, som vi anbefaler, at man bruger i vejprojekter. 

Find standarden her, der passer til formålet med den ændring, du ønsker og henvis til standarden i din ansøgning. 

Krav og retningslinjer til standarder for adgange (overkørsler)

Vejskilte og skiltestandere

Hvis vejskilte og skiltestandere er noget, entreprenøren skal levere, skal du kontakte vores afdeling Parker, Kirkegårde og Renhold, enheden Byinventar og Cykler.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du gerne vil have besked, når der er opdaterede paradigmer eller andre nye dokumenter.
Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kontakt

Mobilitet, Klimatilpasning og Byvedligehold